Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки, каде можам да купам доберман со педигре?

https://www.facebook.com/jordan.schwarzekraft

Моментално имаме легло со врвен светски квалитет.
Едно од најквалитетните легла во моментов, од родители кои се светски шампиони.

Но со високиот квалитет си доаѓа и цената ;) како што разбрав околу 2.000 / 2.500 евра за Доберманче :)

Има и уште едно легло, цената е околу 500 евра.

Jasno deka ne ti treba mondioring kuce, no toa e intenzitetot na karakterot na tie kucinja, i neiskusen covek veruvaj nemoze da se spravi.
A samo da znaes deka takov karakter imaat site rabotni kucinja od bilo koja rasa, nemoj da se lazes ni slucajno daka G.O. se poneaktivni. E sega, za ova sto ti go sakas, ne ti treba rabotna linija, mozes da zemes i izlozbena linija G.O. ili B.O. i da imas prekrasen drugar za aktivnosti i sportovi, koj ke bide krajno poslusen.
Opstata poslusnost sekako ti e osnova, taa mora sekako da ja raboti prva, pred bilo sto drugo, i mozes da pocnes uste od mala vozrast.
Zastituvaneto i zelbata za rabota im e vo karakter na site sluzbeni rasi, i toa duri i bez posebna dresura.
Mojata malinoa e sitna zenka, dali ima 15kg, doma moze sekoj da vleze, no nepoznati lica nemoze da izlezat, niti da se dvizat sami bez nekoj od domasnite vo blizina.
Voobicaen nacin na akcija i e da gi zaplasi so laenje, da gi natera vo nekoj kjos i da ne gi pusti dodeka ne dojde nekoj od nas.
Ne deka ja ostavame taka da se odnesuva, no toa znae da go napravi bez prethodna dresura za toa.
Znae i zastitnicki da se odnesuva sprema mene nadvor, generalno poveke ako smeta deka nekoe drugo kuce mi pretstavuva opasnost otkolku lugje, no nikogas nema problem so opstata poslusnost, vikendite sme gi pominuvale mnogupati so dolgi prosetki po planini i ridovi, neumorni se.
Se sto ti treba e kuce so stabilen kakter, a potoa ti ke si go socijaliziras i naucis da bide slobodno i sigurno vo site sredini i okolnosti, i so luge, pa osven osnovnata poslusnost ne ti treba druga dresura.
Samo treba da si spremen na povisoko nivo na fizicka aktivnost.

Lu, ako imas kontakt so Saso prasaj go, mislam deka toj ima raboteno so tie i slicni linii, mozebi ke ima poveke informacii kolku se dobri za rabota.
Баш овој период сум во постојани контакти со Саше, правиме некои тренинзи со Доберманката, и полека почнуваме да се подготвуваме за изложбената сезона.

Саше има Малиноа, баш ќе го прашам за подетални информации за Малиноите, иако со генералните карактеристики веќе сум добро запознаена :)

Само нели почеток на 4ти месец е касно за почетно дресирање?
Дресурата започнува уште од првиот момент кога ќе се земе кученцето дома, веднаш треба да му се постават граници, да знае што му е дозволено, а што не му е дозволено да прави ... тоа се некои основни чекори кои што се добар темел за понатамошната дресура.

Со дресура може да се започне од 3 месечна возраст, но на оваа возраст концентрацијата на кученцата е многу мала, и треба да се прават куси тренинзи од 10 - 15 минути.

А со сериозна дресура, веќе од 4 месечна возраст може да се започне, бидејќи веќе мозокот има поголем капацитет да прима повеќе информации и да ги запамти информациите, и концентрацијата е поголема.

Се организираат кај нас т.н. „градинки„ за кученца?
Зборувам за собири каде доаѓаат луѓе со возрасни кучиња, добро воспитани и неагресивни кон други кучиња. Така да малите кученца можат да се дружат меѓу себе и со повозрани кучиња, и со тоа полека да се социјализираат (и да се научат на работи како инхибиција на силината на гризењето во игра).

Инаку од она што го читам досега, во право бевте сите кои кажувавте дека е подобро да не се зема прерано кученцето. Од мајката и од врсниците, кученцата учат многу за тоа како да се однесуваат и за тоа што е прифатливо или неприфатливо однесување. Тука се гледа и важноста на добра одгледувачница, кученца од мајка со проблеми во однесувањето и средина во која има проблеми -се кученца кои често имаат проблеми понатаму во животот.

Понатаму кученца кои се прерано земени од мајката (и врсниците) често немаат осет за силинита на гризењето кога си играат. Ова понатаму се пренесува и кога кучињата ќе израснат. Во ситуација во која чуствуваат дека треба да се одбранат од човек, многу голема разлика прави дали кучето има инхибиција во гризењето и ќе касне плитко и предупредувачки, или ќе се случи јако загризување со влечење лево-десно кое прави страшни повреди и потоа често се јавуваат ситуации со потреба од еутаназија на кучето.
Еве пар интересни линкови на оваа тема и како сопствениците да се справат со оваа појава на немање контрола и инхибиција во гризењето.
http://www.peaceablepaws.com/articl...1282181172&archive=&start_from=&ucat=1&type=p
http://www.germanshepherds.com/foru...wner/188549-puppy-biting-hints-tips-help.html

Се организираат кај нас т.н. „градинки„ за кученца?

Понатаму кученца кои се прерано земени од мајката (и врсниците) често немаат осет за силинита на гризењето кога си играат. Ова понатаму се пренесува и кога кучињата ќе израснат. Во ситуација во која чуствуваат дека треба да се одбранат од човек, многу голема разлика прави дали кучето има инхибиција во гризењето и ќе касне плитко и предупредувачки, или ќе се случи јако загризување со влечење лево-десно кое прави страшни повреди и потоа често се јавуваат ситуации со потреба од еутаназија на кучето.
Еве интересна колумна на оваа тема и како сопствениците да се справат со оваа појава на немање контрола и инхибиција во гризењето.
http://www.peaceablepaws.com/articl...1282181172&archive=&start_from=&ucat=1&type=p

Ако се познаваш со кучкари, ондак сами си се организирате за кучињата да ви се дружат. Ја најчесто не се приклучувам на рандом собиранки со непознати сопственици и кучиња. Мила е доминантна, но ја можам да ја контролирам, што не значи дека другите рандом сопственици може да си ги контролираат нивните хиперактивни кучиња кои го изгубиле тоа примарното/животинското во нив, како треба да изгледа средба меѓу две кучиња, од прекуменрно размазување и недисциплинирање/неограничување (не зборам за ќотек, да се разбереме).

Јас во моментов се соочувам со проблемот гризење од кутраков мал. Негово е да си проба- твое е да му кажеш до каде може да оди. Конкретно во овој период, пробува да си ги зголеми границите кои му се поставени (тешко му оди, морам да признаам :)). Тоа е процес низ кој секое кутре проаѓа. Ако не знаеш како да го надминеш како сопственик, ондак ќе си имаш прилично големи понатамошни проблеми. Кога го зедов, прво нешто што сакав да го научам е да биде истраен пред да почне хранењето (кога го зедов, нозе кршеше за да стигне до храната, хипер до даска), односно, да му покажам дека неговата храна е во моја сопственост и дека не може да ја добие додека не се смири. Успешно уште на вториот обид. Второ нешто беше искачање надвор за мочање и какање, е за тоа ми требаа две недели. Сега сме во фаза каде што мора да се контролира кога гризе. Моја тактика е, кога и да гризне посилно да му речам остро Шт и успева. Но, тоа не значи дека нема пак да си проба. Пак ќе си кажеш Шт, и се така додека да сфати што значи тоа (а тоа е прилично процедура, се додека да смени заби). Ја имам голема среќа со Мила, она е таа што го воспитува кога ја неможам да се замарам, само што она не употребува Шт, туку `рже, па малиов прилично фино ја сфаќа пораката сега за сега :pos:.
Моќта на чопорот, јебига. На сите би им препорачала и второ куче, се разбира ако имаат услови за истото. Е тогаш можете комотно да бидите како функционираат кучињата меѓу себе, а реално и да научите доста од нив.

Нешто слично препорачуваат и во линковите. Во првиот линк спомнуваат 4 правила (4 R). Првото е слично како твоето, звук/збор за престанување. Со таа разлика што се препорачува и престанок на интеракција, го игнорираш минута-две. Наводно слично реагираат и врсниците во леглото. На почеток реакција само при посилни гризења со толеранција на она што му доаѓа како „допирање„ со забите. Потоа истите реакции и на било која емулација на гризење. Нормално зборуваме постепен прогрес, некогаш од повеќе недели.

Кажи нешто повеќе за тренерирање на контрола за голема и мала нужда.

Obicno, majkata e taa sto uci "bon-ton" pri igranje, nekogas so rzenje, nakogas so positni ugrizi. Jas imam koristeno blag udar po nosot so ostro NE (ne dago udris silno, samo davas na znaenje deka grize prejako i ttreba da prestane) ili steganje za kozata na vratot i prevrtuvanje vo lezecka pozicija na strana ili grb,isto taka ne e jako, a na toj nacin mu pokazuvas dominacija i go teras da se potcini.Mnogu e slicno na prirodnoto odnesuvanje od majkata taka da kutreto polesno go razbira.
Kuceski gradinki organizirani nema,i kako sto ti kaza Zina,samo poznata grupa so provereni neagresivni kucinja e najdobra za socijalizacija na kucinjata.
Zina, dobredojde vo klubot na "multiple dog disorder" :)

Прво што почнав да го учам беше да оди само на едно место, односно на плочки. Кога се помочка прв пат кога влезе кај мене дома, земав весниче, го натопив весничето во истата и само го преместив на плочки. Втор пат згреши пак, што е најнормално. Повторно иста процедура. Али пред да почнеш со истава метода, мораш да воспоставиш строга рутина на функционирање, ако сакаш да видиш ефект за брзо време. После пиење водичка, за 15 минути го носиш на местото каде што ти сакаш да оди. После јадење, се спие пола саат, па го будиш и го носиш на местото кај што сакаш да оди. После спиење, одма кога ќе се разбуди го носиш на истото место.
Кога згрешава (а тоа ќе се случува земајќи во предвид дека е само мало кутре/детенце- исто ти е) и прави беља на места каде што ние не сакаме, тоа место го чистиш неколку пати со средства со јак мирис за да го отргнеш од помислата пак да иде на истото место. Кучињава ти се суштества на навики, па затоа сакаат да си имаат едно определено место за тоа. Откако ќе го исчистиш местото неколку пати убаво, ја применуваш техниката на татко ми- му го ставаш тањирчето со храна таму, затоа што никогаш не какаат и мочкатаат на местата каде што јадат (за разлика од луѓето, нели :)).

Откако се научи да иде само на плочки, почнав да го учам да бара на тераса, со комплетно истата рутиина. Не му беше проблем да се научи, затоа што веќе знаеше дека се иде само на едно место, а не низ цел стан. Откако ја стекна навиката да искача на тераса, сега бараме да искочиме надвор:X3:

Во глобала тоа е тоа, се што е потребно е само добра рутина, затоа што на кучињата целиот живот им се соостои од рутина. Јадат во исто време, спијат во исто време, шетаат во исто време, играат во исто време. Кога ќе им ја воспоставиш рутината, нема да имаш никаков проблем. И најважно нешто, додека ги учиш, никогаш ама никогаш немој да им се лутиш кога ќе згрешат. Имај на ум компарација, дека се само мали дечиња. На некои им треба малку време а на некои повеќе, тоа е индивидуално.
--- надополнето: 30 јануари 2014 во 15:12 ---
Obicno, majkata e taa sto uci "bon-ton" pri igranje, nekogas so rzenje, nakogas so positni ugrizi. Jas imam koristeno blag udar po nosot so ostro NE (ne dago udris silno, samo davas na znaenje deka grize prejako i ttreba da prestane) ili steganje za kozata na vratot i prevrtuvanje vo lezecka pozicija na strana ili grb,isto taka ne e jako, a na toj nacin mu pokazuvas dominacija i go teras da se potcini.Mnogu e slicno na prirodnoto odnesuvanje od majkata taka da kutreto polesno go razbira.
Kuceski gradinki organizirani nema,i kako sto ti kaza Zina,samo poznata grupa so provereni neagresivni kucinja e najdobra za socijalizacija na kucinjata.
Zina, dobredojde vo klubot na "multiple dog disorder" :)

Се сложувам со тебе за овој метод по носето, сум видела како многу луѓе го практикуваат. Сепак, мене мојов некако повеќе ми се покажал. Е сега, не можам да се сложам за време на игра при секој угриз да го ставаш во позиција на потчинување. Самата акција ќе ја изгуби смилата кога тоа се случува премногу често. Значи, пред се толеранција и самоконтрола, колку можеш да издржиш а колку не. Ако веќе методите со допир и глас не функционираат, во ред е да се пристапи кон ваквиот метод, но не пред да се употребат другите. Кога ќе се употреби овој метод на потчинување, Vanlok, тогаш е во ред да ја прекинеш играта. Тоа што некои кажуваат, налути му се остави го неколку минути, тоа важи за луѓето, не за кучињата. Не знаат дека им си лут, а уште помалку сфаќаат зошто. Затоа, практиката на мајката е најдобра. Реагира кога ќе и се качат на глава и кога веќе не може да ги поднесе и ги постројува сите. Откако ќе ги построи и ќе се смират, се повлекува али не само неколку минути. Кога претерале, претерале. Во таква ситуација, најчесто кутрињата заспиваат после тоа.

Mesavina od ocet i voda e odlicno sredstvo za prskanje za da se neutralizira mirisot od mockata. 1 del oce-3 dela voda, moze da stavite i malku omeknuvac za poprijaten miris.Sosema bezbedno za site povrsini, tepisi i tkaenini. Isto moze da se koristi i obicna domasna varikina 1 del rastvorena vo 10 dela voda, neutralizira miris od mocka a istovremeno e mnogu efektiven dezinficiens, koj za razlika od drugite e dokazano efikasen protiv parvovirusot. Isto taka bezbeden za site povrsini, i drvo/parket, samo ne za treva i rastenija.
--- надополнето: 30 јануари 2014 во 15:17 ---
Ne,ne, ne za sekoj ugriz tuku togas koga ke se zaboravi i vnese vo "napadot" pa nemozes postojano da go koregiras, potcinuvanjeto ja prekinuva igrata -" stom taka se odnesuvas, poveke ne igrame" i poentata e sekogas ti da ja prekines igrata a ne toj, za da nauci deka ti ja imas kontrolata.

Иначе првото видео не ми се допадна, поради моментот што девојката беше премногу активна, а кутрето премногу смирено. Во нормална ситуација е обратно. Кутрето збеснува и е на сите страни, и ти пробуваш да го смириш. Овој метод ми е некако нефункционален (мое мислење барем) затоа што е само пренасочување на внимание. Во ред е некогаш да се употребува, но мора да се воспостават строги правила, а не да се пренасочува вниманието цело време.

Obicno, jas ne gi ostavam sami posle prekinot, tuku gi preusmeruvam na druga aktivnost. Celoto iskustvo nema potreba da bide bolno za kuceto, samo treba da povrze koe odnesuvanje e neprifatlivo.
Iako, moram da napomenam, kaj poaktivni kucinja,osobeno od rabotni rasi/linii, ponekogas e skoro nevozmozno da go "isklucis" grizenjeto. Kaj takvi kucenca e polesno prvo da go prenasocis grizenjeto na prifatlivi predmeti namesto po racete/nozete. Toa podocna e od pomos i da ne dobie/da se oduci od navika da grize predmeti po doma kako vlecki, corapi, mebelot i sl. no ako ima podreba od takva aktivnost, moze bez problem da grize nekoja ili nekolku igracki

Obicno, jas ne gi ostavam sami posle prekinot, tuku gi preusmeruvam na druga aktivnost. Celoto iskustvo nema potreba da bide bolno za kuceto, samo treba da povrze koe odnesuvanje e neprifatlivo.
Iako, moram da napomenam, kaj poaktivni kucinja,osobeno od rabotni rasi/linii, ponekogas e skoro nevozmozno da go "isklucis" grizenjeto. Kaj takvi kucenca e polesno prvo da go prenasocis grizenjeto na prifatlivi predmeti namesto po racete/nozete. Toa podocna e od pomos i da ne dobie/da se oduci od navika da grize predmeti po doma kako vlecki, corapi, mebelot i sl. no ako ima podreba od takva aktivnost, moze bez problem da grize nekoja ili nekolku igracki

Е па баш за ова, второто видео на Ванлок е доста ефективно, особено за работните раси. Ќе имаат респект према твоите раце, со методот на храна во рака. Сум го практикувала и тоа, само заборавив да го напоменам. А за гризење на нозе додека се движиш (тоа го имав како проблем со мешанецот од вучјак), едноставно само ќе застанев кога ќе се пуштеше да ме лови или да ме врати во стадото (што и да му беше филмот), и повторно шт и враќање назад. И одиш до крај додека да се врати назад од кај што тргнал, односно до крај додека да легне или да седне (да се потчине). Неколку пати таа техника, па среќа паметни се и сфаќаат брзо.

Abe da,se se raboti za toa da se koristi najpogodnata tehnika sto ke mu odgovara na covekot i na kuceto individualno.Kako na kogo mu e polesno.

Колку акити има во Скопје?
Мислам, малце се, се бројат на прсти или има повеќе?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom