Прво што почнав да го учам беше да оди само на едно место, односно на плочки. Кога се помочка прв пат кога влезе кај мене дома, земав весниче, го натопив весничето во истата и само го преместив на плочки. Втор пат згреши пак, што е најнормално. Повторно иста процедура. Али пред да почнеш со истава метода, мораш да воспоставиш строга рутина на функционирање, ако сакаш да видиш ефект за брзо време. После пиење водичка, за 15 минути го носиш на местото каде што ти сакаш да оди. После јадење, се спие пола саат, па го будиш и го носиш на местото кај што сакаш да оди. После спиење, одма кога ќе се разбуди го носиш на истото место.
Кога згрешава (а тоа ќе се случува земајќи во предвид дека е само мало кутре/детенце- исто ти е) и прави беља на места каде што ние не сакаме, тоа место го чистиш неколку пати со средства со јак мирис за да го отргнеш од помислата пак да иде на истото место. Кучињава ти се суштества на навики, па затоа сакаат да си имаат едно определено место за тоа. Откако ќе го исчистиш местото неколку пати убаво, ја применуваш техниката на татко ми- му го ставаш тањирчето со храна таму, затоа што никогаш не какаат и мочкатаат на местата каде што јадат (за разлика од луѓето, нели

).
Откако се научи да иде само на плочки, почнав да го учам да бара на тераса, со комплетно истата рутиина. Не му беше проблем да се научи, затоа што веќе знаеше дека се иде само на едно место, а не низ цел стан. Откако ја стекна навиката да искача на тераса, сега бараме да искочиме надвор
Во глобала тоа е тоа, се што е потребно е само добра рутина, затоа што на кучињата целиот живот им се соостои од рутина. Јадат во исто време, спијат во исто време, шетаат во исто време, играат во исто време. Кога ќе им ја воспоставиш рутината, нема да имаш никаков проблем. И најважно нешто, додека ги учиш, никогаш ама никогаш немој да им се лутиш кога ќе згрешат. Имај на ум компарација, дека се само мали дечиња. На некои им треба малку време а на некои повеќе, тоа е индивидуално.
--- надополнето: 30 јануари 2014 во 15:12 ---
Obicno, majkata e taa sto uci "bon-ton" pri igranje, nekogas so rzenje, nakogas so positni ugrizi. Jas imam koristeno blag udar po nosot so ostro NE (ne dago udris silno, samo davas na znaenje deka grize prejako i ttreba da prestane) ili steganje za kozata na vratot i prevrtuvanje vo lezecka pozicija na strana ili grb,isto taka ne e jako, a na toj nacin mu pokazuvas dominacija i go teras da se potcini.Mnogu e slicno na prirodnoto odnesuvanje od majkata taka da kutreto polesno go razbira.
Kuceski gradinki organizirani nema,i kako sto ti kaza Zina,samo poznata grupa so provereni neagresivni kucinja e najdobra za socijalizacija na kucinjata.
Zina, dobredojde vo klubot na "multiple dog disorder"
Се сложувам со тебе за овој метод по носето, сум видела како многу луѓе го практикуваат. Сепак, мене мојов некако повеќе ми се покажал. Е сега, не можам да се сложам за време на игра при секој угриз да го ставаш во позиција на потчинување. Самата акција ќе ја изгуби смилата кога тоа се случува премногу често. Значи, пред се толеранција и самоконтрола, колку можеш да издржиш а колку не. Ако веќе методите со допир и глас не функционираат, во ред е да се пристапи кон ваквиот метод, но не пред да се употребат другите. Кога ќе се употреби овој метод на потчинување, Vanlok, тогаш е во ред да ја прекинеш играта. Тоа што некои кажуваат, налути му се остави го неколку минути, тоа важи за луѓето, не за кучињата. Не знаат дека им си лут, а уште помалку сфаќаат зошто. Затоа, практиката на мајката е најдобра. Реагира кога ќе и се качат на глава и кога веќе не може да ги поднесе и ги постројува сите. Откако ќе ги построи и ќе се смират, се повлекува али не само неколку минути. Кога претерале, претерале. Во таква ситуација, најчесто кутрињата заспиваат после тоа.