Крив правец

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Инспирација за темава ми даде книгата “Крив правец“ од Дитас.

Па сакам да прашам... Што е она кое ги тера луѓето да тргнат по т.н крив правец?

Зошто се одлучуваат да скршнат од нормалниот пат?

Дали навистина немаат друг избор, па забегуваат во погрешни води или сепак за се има решение?

По крив,односно погрешен правец тргнуваат мислејќи дека таму ги чека нешто подобро од тоа што го имаат.Обично тие што имаат проблеми(било какви) посегнуваат по дрогата или алкохолот со надеж дека ќе си ги залечат раните или дека ќе заборават на тоа што им се случува и дека ќе имаат подобар живот.Но сега попопуларно е пијанчењето и дрогирањето за да испаднеш фраер/фраерка,а испаѓаш најголем идиот.

*Interesen serijal knigi za makedonski aftor, mi ostana vpecatok iako u magla sum, gi procitav vo sedmo oddelenie. Koj del go imas procitano?

Goddess of Chaos напиша:
*Interesen serijal knigi za makedonski aftor, mi ostana vpecatok iako u magla sum, gi procitav vo sedmo oddelenie. Koj del go imas procitano?

Ги имам прочитано првиот и вториот дел, а почнав и уште еден дел, ама не го довршив. Денес уште еднаш го прочитав првот дел, кој највеќе ми остави впечаток.

Crazy in Love напиша:
ги имам прочитано првиот и вториот дел а почнав и уште едне дел,ама не го довршив..денес уште еднаш го прочитав првот дел..највеќе ми остави впечаток

Prviot mislam deka e najtipicen primer za prasanjevo postaveno vo temata..
pod "pogresen pravec" denes veke mozat da se smetaat mnogu raboti, pravci i opredelbi, a sekoj e postaven kako takov spored necie licno rasuduvanje koe se pocesto ne se poklopuva so nekoe drugo.
Jas osuduvam za navistina pogresni mnogu malku no dobro izbrani raboti, i me nerviraat lugje koi tropaat za gresen ili prav pat bez voopsto da sozdadat sopstveno mislenje za toa ili malce da istrazuvaat, tuku ednostavno tradicijata gi ponesuva. Jeste, tuka spagjaat dobar del roditeli.

Ama sepak, ovie se univerzalnite krivi pravci, i sekogas imaat ist motiv, da se najde nesto podobro ili pak da se najde bilo sto koe ke pomogne da se promeni sostojbata, nedovolna informiranost za posledicite, ljubopitnost, ocaj i tako dalje, i svetov se zamara so niv veke dolgo vreme taka sto denes barem mozeme da se pofalime deka sekoj e informiran za "krivite pravci", kako nesvesno se trgnuva po niv, i koja e zastitata.
Znaci, vekje SE e do licnata psiha i izbor.

По крив правец човек тргнува- кога нема друг избор. Кога кривиот правец е единствениот правец кој може да го фати. Кога е на дното.

А книгата од Дитас, како и сите други негови... Е благо сра*е без никаква уметничка вредност. :toe:
Иако приказната онака грубо- потресува.

Прво, тешко ми е да одредам што е крив правец. Тоа највеќе зависи од личноста и од временскиот период. Затоа што, нешто што се сметало за надвор од нормалното до пред 50-ет години, веќе не е, и обратно. Така да, крив и прав правец ми се и претерано релативна категорија.
Но, земајќи ги у предвид денешниве етички и морални начела, и она што се смета за нормално, мислам дека човек тргнува по крив правец затоа што или едноставно не е свесен за друга опција(од разно разни причини и околности) или, како што рече Psy, затоа што нема излез, т.е не гледа начин да се движи по нормалниот колосек, па го одбира оној другиот. А, ако доволно долго чекори по кривиот пат, може и да се убеди себе си дека оној е тој правилниот.
Сепак ќе повторам...Многу е релативно што е правилно и нормално. На пример, за некој е крив правец да си хомосексулец, или да имаш секс пред брак. Колку луѓе, толку и криви и прави правци.

Па зашто...Животот нуди премногу искушенија а некои неможат да им оддолеат, па мислат дека се што лета се јаде. Не размислуваат со ладни глави, точно е дека животот ни е даден еднаш и дека треба да земаме се што ни пружа, но само она што ќе ни влијае позитивно, а не се колку да се рече еве од се пробав барем нема да се каам. Мислат дека со тоа животот ќе им биде по исполнет, а всушност не се свесни дека со тоа си го скратуваат и уништуваат преостанатиот дел од животот.

Во животот отсекогаш преовладувале multicurve.
This is not Deutschland, we don't have autobahns.

Се извинувам...ама морам да кажам една работа...без разлика што не мислам на книгата:
НЕМА КРИВ ПРАВЕЦ...

Најчесто кога нема друг излез човекот посегнува по секоја шанса што му се нуди без да размисли дали е тоа погрешно или исправно. Многу се ретки оние кои не заталкуваат а уште поретки се оние кои успеваат да се вратат на правиот правец. Сепак луѓе сме грешиме.
Книгата има приказна ама кој како да ја разбере. Некои ја осудуваат, некои ја оправдуваат.:smir:

(Off Topic)Прекрасно дело .. Но не сум знаел дека постојат повеќе делови .. Фала за инфото ...

(On Topic)Неможам да ги сфатам девојките што идат по тој правец .. Немањето пари не е ни најмал изговор .. Во секој случај млада девојка може да се вработи, (ако сака) и да има пристојна работа.. Со продавањето на своето тело не постигнува ништо .. Освен што може да фати многу болести ..

Кога човекот ке стигне до дното - тогаш за него почнува животот

За секој човек кривиот правец е различен.А што спомнавте вие дека дрогата,алкохолизмот проституцијата и сл.се криви патишта,не би рекла дека се криви патишта,никој свесно не би се впуштил во канџите на пропаста.Тоа се прави од безизлез на некоја ситуација,или пак жртвата е намамена и е искористена невиноста на нејзината душа.
Кој со сигурност би знаел да рече-јас одам по вистинскиот правец?Туку средината ги прифатила тие кандидати за пропаст што ги наведов погоре,здраво за готово буквално.Лесно е да осудуваш,а со тоа и ти си го одбрал кривиот правец.Сепак,тие примери се потенцијална слика од тебе ако подлегнеш на моменталната слабост.Лесно е да кажам стисни заби и продолжи понатаму кога не сум го почувствувала тоа,но навистина цврстиот карактер може да те спаси од пропаст во такви моменти.И сега се прашувам-дали сум на вистинскиот пат,иако не сум дел од нешто слично.
Значи да заклучам-нема крив правец,има само мали скршнувања,кога ќе скршнеш можеби ќе паднеш од неочекуваната промена,но не лежи на земја за да чекаш некој да ти помогне да станеш,истреси се,и продолжи понатаму.Ако си решил да лежиш,туѓи ѓонови ќе те газат,а на овој начин ти го газиш тлото со своите чекори,чувството е прекрасно.

Нема крив правец за оној кој го одбира, еден е правецот кој тој, индивидуата го гледа. Можеби јас за тебе гледам 3 правци, ама ти гледаш само еден. Можеби за мене тоа е крив, за тебе е решавање на проблемот. Така да има криви правци, само за оние што гледаат од страна, а оние кои чекорат по тој пат означува самомо дека е вистински, ништо повеќе. Обично тие со тој избор не го решаваат проблемот, туку само бегаат од него и создаваат нови проблеми за себе и околината.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom