Крематориум во Македонија

Е ми...какој ќе си наручиш закопување без попа, а тФоји више те спакувале у сандук?...:eek:
За моју смрт нема никакфа улога религија, што и да смо, ке умремо, нели?
Ако не ми се испуни жеља за крем ондак нека ме праиф мармалад у сандук, ама без поп или било кое сфештено лице на планету.
Никој не е достојан да гу испрати моју смрт осфен ја и мои најблиски, без религиски глупости.
Тој е природна стфар.

Пророк дај осфести се.
Живот и смрт на планету е бииијооонд наши глупи ритуали и адети сс попови, копање и што и да е там ја знам глупости.

Зшто курац не се осфестите сфи!?!?!?

Човек е е најпаметан на сфет,а тооооолко е глуп, нема могуќе.

Е ми...какој ќе си наручиш закопување без попа, а тФоји више те спакувале у сандук?...:eek:
Oti, ako ne te spee pop garancijata ja gubis za sandukot :cautious:
Автоматски споено мислење:

Ако не ми се испуни жеља за крем ондак нека ме праиф мармалад у сандук, ама без поп или било кое сфештено лице на планету.
Никој не е достојан да гу испрати моју смрт осфен ја и мои најблиски, без религиски глупости.
Тој е природна стфар.

Пророк дај осфести се.
Живот и смрт на планету е бииијооонд наши глупи ритуали и адети сс попови, копање и што и да е там ја знам глупости.

Parva mnogu e prosto, barem po logikata na eden vernik, dali bil hindus, musliman, pravoslavec, katolik, protestant nebitno. Site se isti kurac drugo pakovanje.
Ako dosledno do tocka i zapirka ne gi sledis pravilata nema da odis vo rajot. Tolku. Se se vrti okolu toa. I sega zamisli cel zivot bukvalno gi sledel pravilata se so cel ko ke umri da ne odi vo pekolot, i sega za uste za malce da se zaebi. Ne biva taa rabota. Nema logika tuka, religijata ne se bazira na logika tuku na dogmi koj nikoj ne smee ni da pomisli da gi preispita, ne pak da gi prekrsi oti kaznata za toa se znae sto e. Pekolot. A dobar vernik se plasi od pekolot ko gjaol od krst i toa e toa.

Последно уредено:
Ако добро се сеќавам имаше предлог или дебата во 1990-те но пошто Православието и Исламот се против кремација тоа брзо заврши.
Државава наша не е заинтересирана воопшто за изградба на крематориум.

Тој е природна стфар.

Пророк дај осфести се.

парва разбираш,

одговарање на твоите прашања, мисли и дилеми е обично губење на своето/личното драгоцено и неповратно потрошено време.

Туку...живеј си ти со твоите заблуди, тоа законски не е забрането, но....еден убав ден, а можеби и порано, штом се сретнеш со Христа Судијата, изнеси ги и пред Него твоите „мудри„ мисли и пренеси ни овде, на форумов, како со поминал на твојата средба со Бог...

парва разбираш,

одговарање на твоите прашања, мисли и дилеми е обично губење на своето/личното драгоцено и неповратно потрошено време.

Туку...живеј си ти со твоите заблуди, тоа законски не е забрането, но....еден убав ден, а можеби и порано, штом се сретнеш со Христа Судијата, изнеси ги и пред Него твоите „мудри„ мисли и пренеси ни овде, на форумов, како со поминал на твојата средба со Бог...
Наброј ми едну причину зшто е боље копање од кремирање.
Ама да нема врску сс религију.
Еве например ти си дошја од Марс и немаш појма од религие и адети и треа да одлучиш дали е боље гробишта или кремација.
Плодна почва и пригратски подрачја се уништуеф, нема место, запуштени гробови,изразнале грмушке на ништо не личи. А овакој, чиста работа.

Што ти е курац битно еве ти кд ке умреш што ке се деси сс тфое тело?
Рон не ми одговори дали е рисјански да те едеф црви, еве одговори ти.

Што ти е филм да имаш гроб?
После 300 године ке дојде некој и ке каже ееее туја лега Пророк? Што сакате да постигнете сс овуј дискусију осфен што водите инат само за тој што ваша вера вика дека треба да се копаф гробови.
И па ке те прашам, Исус закопан ли беше или?
Нели ви е месија,спасител,син божји.
Што кур не идете по његови стапке.
Зшто не ве стаиф у камени гробнице?

Најбоље пепел.
Па после нека праиф најблиски што сакаф, дали у реку, дали у двор или било куде.
Спомени од мртфи треа да останеф у нашу главе, а не на некое посебно место што се вика гроб.
Па мермер,па ограда,клупа, триста чуда има на едн гроб.Мислиш ке стане мртфак и ке седне до вас на духови или там што ти ја знам 40 д'на, па на пола годину.
Сфашта.

Наброј ми едну причину зшто е боље копање од кремирање.
Ама да нема врску сс религију.
Еве например ти си дошја од Марс и немаш појма од религие и адети и треа да одлучиш дали е боље гробишта или кремација.
Плодна почва и пригратски подрачја се уништуеф, нема место, запуштени гробови,изразнале грмушке на ништо не личи. А овакој, чиста работа.

Што ти е курац битно еве ти кд ке умреш што ке се деси сс тфое тело?
Рон не ми одговори дали е рисјански да те едеф црви, еве одговори ти.

Што ти е филм да имаш гроб?
После 300 године ке дојде некој и ке каже ееее туја лега Пророк? Што сакате да постигнете сс овуј дискусију осфен што водите инат само за тој што ваша вера вика дека треба да се копаф гробови.
И па ке те прашам, Исус закопан ли беше или?
Нели ви е месија,спасител,син божји.
Што кур не идете по његови стапке.
Зшто не ве стаиф у камени гробнице?

Најбоље пепел.
Па после нека праиф најблиски што сакаф, дали у реку, дали у двор или било куде.
Спомени од мртфи треа да останеф у нашу главе, а не на некое посебно место што се вика гроб.
Па мермер,па ограда,клупа, триста чуда има на едн гроб.Мислиш ке стане мртфак и ке седне до вас на духови или там што ти ја знам 40 д'на, па на пола годину.
Сфашта.

парва разбираш,

кд дистутујеш сс самија ти, тк ги даваш „најдобри„ одговори на тФоја питања па ја не морам да се мучу и да ти одговору...

Него...која је таја религија која нема врску сс раѓање, сс живеење и сс смрт, топтан сс погребување?...

Која?...

Какој можеш да поставуеш питање базирано на претпоставке за нерелигиозно живеење, кд и врапци знајеФ дека човек, од кд постојиФ на Земљу, он је везан за некакФ религиозан сФетоглед и по тај сФетоглед се водиФ низ сФој живот...све до смрт!...

Што је битно дали имам геоб?

Еве зшто је битно...

Ако см погребан према ЦркоФни ред, сс сФе што поп треба да отпоје и да се помоли за моју грешну души, и ако на мој гроб стојиФ крсен знак ориентисан према исток, ја‘ сам означен као Христов, и кд Христ ќе дојдеФ по други пут од источну страну на Сфет, ја‘, како „комплет„ од „дух+душа+тело„ ќе воскресну и ќе Га дочекам мој Бог и мој Судија и мој Спаситељ.

Ти...кого ќе чекаш после опште васкресење?...

Иако религијата е против кремација, лично сметам во интерес на просторот не е лошо секоја фамилија да има свој дел како во Америка и таму секој член на фамилијата (семеен мавзолеј) да биде кремиран односно неговиот сад да биде сместен како во некоја фиока со своја слика, датум на раѓање и смрт.
При тоа на мал простор ќе се сместат многу членови на фамилијата и практично ќе може секој да го види семејното стебло да ги види претците да кажам.

Јас сум за да се изгради крематориум и да има можност да се остави тестамент кај сакаш да ти оди урната.
По правило на сите Македонци треба да им се истури пепелта во Вардар. Ионака цел живот го поминале у срање општество, што да мењаат опстановка!

Иако религијата е против кремација, лично сметам во интерес на просторот не е лошо секоја фамилија да има свој дел како во Америка и таму секој член на фамилијата (семеен мавзолеј) да биде кремиран односно неговиот сад да биде сместен како во некоја фиока со своја слика, датум на раѓање и смрт.
При тоа на мал простор ќе се сместат многу членови на фамилијата и практично ќе може секој да го види семејното стебло да ги види претците да кажам.
Не може истовремено да зборуваш за интерес на простор и мавзолеј.

Што је битно дали имам геоб?

Еве зшто је битно...

Ако см погребан према ЦркоФни ред, сс сФе што поп треба да отпоје и да се помоли за моју грешну души, и ако на мој гроб стојиФ крсен знак ориентисан према исток, ја‘ сам означен као Христов, и кд Христ ќе дојдеФ по други пут од источну страну на Сфет, ја‘, како „комплет„ од „дух+душа+тело„ ќе воскресну и ќе Га дочекам мој Бог и мој Судија и мој Спаситељ.

Ти...кого ќе чекаш после опште васкресење?...
Што ќар ќе има Христос тебе да те воскресне? Освен паламудење на кајгана, постење и славење празници на светци и грешна душа, што друго му нудиш?
Се симна ли меѓу гладните да ги нараниш, се симна ли кај босите да ги облечеш, се симна ли кај тажните да ги утешиш со збор-два?
Симни се од замислената височинка, брате вообразен.

Инаку на темава, кога ќе умрам душата ја предавам кај кур да било. Дали рај дали пекол, не ми менува многу, секако сум заебан пошо сум умрен и немам меморија од земниот живот и ништо не ме боли. Она што ќе остане од мене физички исто не ми менува дали ќе скапува в земја или ќе гори в огин.

Што ќар ќе има Христос тебе да те воскресне? Освен паламудење на кајгана, постење и славење празници на светци и грешна душа, што друго му нудиш?

- човекот е врна творба Божја, која сам Бог посебно ја сака,
- Христос дојде за да не‘ спаси, а меѓу нив сум и јас, така да не дека Христос нешто навистина ми должи, туку дека Он се жртвуваше добровлно за сите, па и за мене,
- Христос не добива ништо од мене, туку јас добивам (потенцијален) вечен живот од Него.

Се симна ли меѓу гладните да ги нараниш, се симна ли кај босите да ги облечеш, се симна ли кај тажните да ги утешиш со збор-два?
Симни се од замислената височинка, брате вообразен.

А кај знаеш дека наведениве нешта не сум ги сторил?...

Инаку на темава, кога ќе умрам душата ја предавам кај кур да било. Дали рај дали пекол, не ми менува многу, секако сум заебан пошо сум умрен и немам меморија од земниот живот и ништо не ме боли. Она што ќе остане од мене физички исто не ми менува дали ќе скапува в земја или ќе гори в огин.

Седни и поднаучи со учењето од Црквата за состојбата од човековата душа во првите 40 денови од смртта и по нив.

- туку јас добивам (потенцијален) вечен живот од Него.
Стално го слушаме тој вечен живот, ај те молам раскажи на малку повеќе за него.
Каде е, каков е, дали ке бидат и моите најмили со мене...и до кога така?

Стално го слушаме тој вечен живот, ај те молам раскажи на малку повеќе за него.
Каде е, каков е, дали ке бидат и моите најмили со мене...и до кога така?

Вечниот живот е врвна Божја награда за Неговите угодници, така да, како и секој друг успех, и таа награда бара напор.

Под „вечен живот„ се подразбира битисувањето за Божјите угодници кое ќе се случи после второто Христово доаѓање, односно после општото воскресение, страшниот Христов суд и преобразувањето на целата Вселена и се‘ што е во неа, од распадлива во нераспадлива состојба.

Божјите угодници ќе престојуваат во небескиот Ерусалим (коцкаст град кој ќе се симне на Земјата после воскреснието), и сите кои уште во овој живот се подготвувале правилно, ќе битисуваат во близната на Христа Бога и од Него ќе ги примаат начините на кои Богоугодниците ќе се осличнуваат на Христа, вечно и бесконечно, како што Е бесконечен и сам Бог.

Во обновената Земја (и Вселена) ќе нема небесни тела, вретемо ќе биде укинато, ќе отпочне вечносто постоење на сите нешта (кои веќе станале обновени и нераспоадливи), луѓето нема да умираат, нема да имаат потреба од храна и вода, нема да боледуваат.

Уште после смртта, а пред оштото воскресение, душите од Божјите угодници кои ќе добијат свое (привремено) место во Рајот, по Христовата привремена пресуда, ќе ги препознаваат сите свои претци генеалошки, и без да знаат како изледале во нивниот овосветовен живот.

Вечниот живот е врвна Божја награда за Неговите угодници, така да, како и секој друг успех, и таа награда бара напор.

Под „вечен живот„ се подразбира битисувањето за Божјите угодници кое ќе се случи после второто Христово доаѓање, односно после општото воскресение, страшниот Христов суд и преобразувањето на целата Вселена и се‘ што е во неа, од распадлива во нераспадлива состојба.

Божјите угодници ќе престојуваат во небескиот Ерусалим (коцкаст град кој ќе се симне на Земјата после воскреснието), и сите кои уште во овој живот се подготвувале правилно, ќе битисуваат во близната на Христа Бога и од Него ќе ги примаат начините на кои Богоугодниците ќе се осличнуваат на Христа, вечно и бесконечно, како што Е бесконечен и сам Бог.

Во обновената Земја (и Вселена) ќе нема небесни тела, вретемо ќе биде укинато, ќе отпочне вечносто постоење на сите нешта (кои веќе станале обновени и нераспоадливи), луѓето нема да умираат, нема да имаат потреба од храна и вода, нема да боледуваат.

Уште после смртта, а пред оштото воскресение, душите од Божјите угодници кои ќе добијат свое (привремено) место во Рајот, по Христовата привремена пресуда, ќе ги препознаваат сите свои претци генеалошки, и без да знаат како изледале во нивниот овосветовен живот.
Не ми звучи занимливо.:toe:но сепак ти благодарам на одговорот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom