Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Доцнам?Дечки, некој да ми даде добар рецепт за телешка салата?
Многу ги сакам и француската и руската салата... И јас сум во групата на од око проценувачи за количината на состојките и затоа избегнувам да разменувам рецепти посебно со лица кои инсистираат на голема прецизност...
Еве две салати неспоменати на темава -
Цезар салата
Потребни состојки:
- стек сецкан на коцки (претходно сварен или динстан и малку пропржен), количина околу 2 средни парчиња;
- марула на што послаби ленти сечена;
- 3 до 4 домати, сецкани на коцки;
- 2 до 3 средини од кришки леб (по можност бајат, исецкани на коцки, се пропжуваат малку да подомекнат);
- маслинки, сецкани како полумесечинки.
Прелив:
- 1 до 2 лажици сенф;
- 1 до 2 лажици мајонез;
- 3 до 4 лажици павлака;
- малку оцет, малку масло, вегета, црн бибер...
Имаше еден рецепт на нет за салатава демек редиш ред марула, па ред стек парчиња, ама мора се‘ заедно добро да се промеша за да се примат состојките од преливот и зачините убаво... Многу вкусна салата, а не е воопшто тешка ни за (пре)јад(ув)ење, ни за припрема...
Бидејќи на зима не ги сакам ич доматите, сосема ми се безвкусни, може да се направи модификацијада се стави кромид сецкан на кругови или полумесечинки и кисели краставички, сецкани на кругови... Некои употребуваат и пченка и варени јајца и готови кубети, ама јас ја преферирам оваа салата без овие состојки
...