Крај на нафтата, крај на светот -- за 10-15 години?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Index.html

[FONT=Verdana,Helvetica,Arial]A shortfall between demand and supply as little as 10 to 15 percent is enough to wholly shatter an oil-dependent economy and reduce its citizenry to poverty.[/FONT]

[FONT=Verdana,Helvetica,Arial]production will drop (conservatively) by 3% per year, every year. War, terrorism, extreme weather and other "above ground" geopolitical factors will likely push the effective decline rate past 10% per year, thus cutting the total supply by 50% in 7 years.[/FONT]

[FONT=Verdana,Helvetica,Arial]global oil production will peak and go into terminal decline within the next five years, if it hasn't already.[/FONT]

[FONT=Verdana,Helvetica,Arial]"An accurate average decline rate of 8% is not an unreasonable assumption." Some industry analysts are anticipating decline rates as high as 13% per year. A 13% yearly decline rate would cause gobal production to drop by 75% in less than 11 years.[/FONT]

132521.197peakgraph_1_.jpg

Коментари?

Komentari?
Jas mislam deka veke lugeto stvarno nemaat rabota i si pravat dijagrami i si pretpostavuvaat za kolku godini ke bide kraj na svetot.
Zivi gluposti.
Jas ako sakam sega da mi bide kraj na svetot ke bide nikoj drug ne moze da mi kaze za kolku kako i sto.

Komentari?
Jas mislam deka veke lugeto stvarno nemaat rabota i si pravat dijagrami i si pretpostavuvaat za kolku godini ke bide kraj na svetot.
Zivi gluposti.
Jas ako sakam sega da mi bide kraj na svetot ke bide nikoj drug ne moze da mi kaze za kolku kako i sto.

Види НБК девојко, со таков бомбастичен налсов јас сакав малку да испровоцирам дискусија за нешто што е глобален проблем, а веќе не јаде нас во Македонија (цена на струјата и општо енергенсите).

Имено, аргументот е дека производството на сирова нафта (C+C) го достигна својот врв во 2005 година. Оттогаш цената на нафтата порасна неколкупати, но производството - не. Значи во светски рамки дојдовме до тнр. плато. Таквото плато може да трае неколку години, а потоа почнува пад надоле со се што следи при такв потреси. Погледни Peak Oil сајтови, на кои многу квалификувани луѓе од доменот на енергетиката, транспортот и финансиите пишуваат на оваа тема. Ниеден од нив нема замена за нафта, сите велат не поостои техничко решение.

На тие сајтови се прати производството на нафта врз кое се заснова целокупната економска активност и живот - вклучувајќи и во Македонија. Лушето што се поборници на таа терија велат наоѓалиштата на Северното Море достигаа врв во производството; САД и Мексико исто така (гуглај Хубертов модел да видиш); Русија, Венецуела и Сауди се мнопгу блиску до врвот. Единствено во Нигерија има место за зголемување но не многу.

Е сега, ако е така, полека-полека раавиените земји многу веројантно ќе се оријентираат на нуклеарки при кои единствениот проблем е складирањето на радиоактивен отпад. А сиромашните и понатаму ќе трошат скапа нафта, се додека нафтата не се потроши. И во двете фази, за нас, сиромашните е "крај на светот".

Што мислиш ти за ова сценарио?

Па нафтата не е единствен енергенс, и таа никогаш нема да се исцрпи, туку ќе дојде време кога ќе стане 5000 долари за барел, па ќе биде бесмислено веќе да се копа и продава. А резервите на природен гас се доволни за наредните 70-80 години, после тоа ќе смислиме, дали фосилни горива, водород, алкохол итн.

Не е единствен енергенс, но е основен и за нафтата нема замена. Тоа е поентата на постот -- peak oil -- и главниот проблем според таа теорија е дека нема замена а производството го доживеа врвот.

Сировата нафта денес достигна нов рекорд, речиси $114 по барел. А имаме зголемена побарувачка од Кина при ненормални 11% економски раст на таа држава, намалено производство во Мексико, а доларот продолжува да паѓа.

И додатно на тоа, Путин денес ја ќари Либија, договори нов гасовод вреден 15 милијарди до Европа. Овој ќе монополизира се.

И додатно на тоа, Путин денес ја ќари Либија, договори нов гасовод вреден 15 милијарди до Европа. Овој ќе монополизира се.
Додека некои денес ја потценуваат Русија, ова е особено изразено кај нас сеуште несфаќајки дека Русија не е СССР, таа си оди напред оставајки го западот да се занимава со некакви раштимувани сојузи (од типот на Нато и ЕУ) и глобалниот тероризам (тука спаѓаат сите кои не сакаат да се приклонат кон Американскиот империјализам).
Гледајки ја политиката на Русија во последните години јасно се гледа дека таа полека но сигурно станува велесила во поглед на енергенсите, сега Либија утре Венецуела.. ги обиколува западните земји.
И не само тоа рускиот капитал купува се што може да се купи, ако на ова се додаде и Кинескиот потенцијал, изгледа наскоро ќе имаме поинаков распоред на силите.
Да сме живи и здрави, ќе гледаме.

Јас сум пророк и казувам дека светот нема да се уништи :)))

Да? А што ќе правиш без нафта за 10 години или порано?

Нема замена за нафтата -- тоа го кажуваат сите релевантни експерти на сајтовите за peak oil -- а инфраструктурата, економијата итн. се засновуваат на нафта.

Не е единствен енергенс, но е основен и за нафтата нема замена.
Free energy
Basically that would mean never having to charge your mobile phone, an end to poverty (easy water filtering/desalination, and growing food indoors in tiered layers powered by free electric light). The world would be turned upside down, not to mentioned saved, since CO2 emissions would grind to a halt. It would be the biggest change since the discovery of fire.

http://www.steorn.com/
Orbo is the brand name of our free energy technology. Orbo is a technology that produces free, clean and constant energy. It can be applied to power products ranging from portable music players to cars.

Ja vikam nazad kon prirodata.
Ne samo kako parafraza na Ruso, nego i kako moja romanticna zelba, koja nikad nema da mi se ispolne.
Sakam da ziveam vo prostorno-vremenski uslovi kade shto opshtestvoto nema da bide osakateno so egzistencija na televizori, mashini, koli, pticji gripovi, nuklearki, mobilni telefoni itn...

Artikulacijata na duhot, i negov prerabotuvac se naogja se pomalku i pomalku.

Zamena za naftata ima .. ako ne uspee se znae sto sleduva -> Mad Max 3

http://www.aero2012.com/en/index.html
http://www.aero2012.com/en/why.html

poveke info koj e koj i so e fintata:

http://www.disclosureproject.org/ES-DisclosureImplications-2.htm

Steorn e marketing hoax

Inace na koj mu izgleda normalno oti e naftata 115$ za barel togaj ne mu e jasno kako funkcionira svetot ili nema dosta fantazija da si zamisli so ke stane so nasto moderno opstestvo koga ke pocne da nedostiga nafta vo pogolemi kolicini (kakov gas? kakvi nuklearki? .. edinstveno gas moze vo vid na nerven i nuklearki vo vid na pecurki)

Zamena za naftata ima .. ako ne uspee se znae sto sleduva -> Mad Max 3

Кажи де која е замената за нафтата?!? Си навел два линка на организација која бара замена, и нуди $5 милиони. Тоа е комично.

За изум за замена на нафтата, цената би била барем неколку милијарди ако не и десетици милијарди. Таков изум нема, и многу тешко да го има, сите стручњаци велат дека е невозможно да се изуми (а не дека не се обиделе).

Пикасо: какво е тоа враќање на природата? Местата каде што живееме, градовите, се направени така што за да функционираат ти треба бензин.

Најголеми потрошувачи на нафта се производните капацитети за струја. Сакате струја за да функцинира се околу нас, нели (а и онака е многу скапа)?

Ако, ако, за еден ден, нов рекорд, нафтата е веќе е 117 по барел (буре). Веројатно не сакаш да плаќаш една месечна плата за струја? Или повеќе?

Според некои модели дадени на сајтовиве за peak oil, ако цената на нафтата дојде до $200-300 (мислењата се подвоени), ќе има глобална војна. Никоја економија не може да ги издржи тие цени на нафтата.

А гасот, кое е единствен комплементарен производ на нафтата, се повеќе е монопол на Русија (со нејзините сателити Туркменистан и Иран).

Не знам, можеби овој предлог на Пикасо да се вратиме кон природата, не е за фрлање. ;-)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom