Коронавирус (COVID-19)

• Креатор на темата Креатор на темата Beginner
  • Време на започнување Време на започнување
Наводно „The data showed survivors had a 59% increased risk of dying within six months after contracting the SARS-CoV-2 virus, researchers reported Thursday in the journal Nature. This excess mortality translates into about 8 extra deaths per 1,000 patients.“
Понатаму, забележани се инциденти при употреба на разни лекови итн, во месеците после прележувањето на болеста.

Abstract
The acute clinical manifestations of COVID-19 are well characterized1,2; however, its post-acute sequalae have not been comprehensively described. Here, we use the national healthcare databases of the US Department of Veterans Affairs to systematically and comprehensively identify 6-month incident sequalae including diagnoses, medication use, and laboratory abnormalities in 30-day survivors of COVID-19. We show that beyond the first 30 days of illness, people with COVID-19 exhibit higher risk of death and health resource utilization. Our high dimensional approach identifies incident sequalae in the respiratory system and several others including nervous system and neurocognitive disorders, mental health disorders, metabolic disorders, cardiovascular disorders, gastrointestinal disorders, malaise, fatigue, musculoskeletal pain, and anemia. We show increased incident use of several therapeutics including pain medications (opioids and non-opioids), antidepressants, anxiolytics, antihypertensives, and oral hypoglycemics and evidence of laboratory abnormalities in multiple organ systems. Analysis of an array of pre-specified outcomes reveals a risk gradient that increased across severity of the acute COVID-19 infection (non-hospitalized, hospitalized, admitted to intensive care). The findings show that beyond the acute illness, substantial burden of health loss — spanning pulmonary and several extrapulmonary organ systems — is experienced by COVID-19 survivors. The results provide a roadmap to inform health system planning and development of multidisciplinary care strategies to reduce chronic health loss among COVID-19 survivors.

Дечки, како да ја третираме темперТурава ефикасно? Дома моиве и двајцата имаат. Мајка ми не не слушаше почна со температура 40 и мораше да ја задржат на болница. Татко ми два пати во три недеки се тестира, негативен е крвната слика беше во ред и снимката исто ама еве го од вчера крева температура 37.5. Течности одмарање и наизменично коридтење на разни апчиња за симнување на температурата во комбинација со витамини рече докторот. Во ред, така праевме и со мајка ми па температурата и се качи до 40 и не можеше да се контролира во домашни услови. Ве молам, од искуство некои совети давајте! Понеделник сакам пак дс хго однесам на испитување на крв ама незнам како да му помогнам инаку. И не разбирам како можи два пати негативен да е тестот, а не беше од брзиве. Дали да да се тестира повтормо? Дали да пробаме со брз тест? Ги купив неколку за дома. Дали постои некоја ефикасна комбинација, комбо некое дс го оправиме чоеков додека не е сериозно? Ептен ми е страв пошто има и хронични болести.

Последно уредено:
Дечки, како да ја третираме темперТурава ефикасно? Дома моиве и двајцата имаат. Мајка ми не не слушаше почна со температура 40 и мораше да ја задржат на болница. Татко ми два пати во три недеки се тестира, негативен е крвната слика беше во ред и снимката исто ама еве го од вчера крева температура 37.5. Течности одмарање и наизменично коридтење на разни апчиња за симнување на температурата во комбинација со витамини рече докторот. Во ред, така праевме и со мајка ми па температурата и се качи до 40 и не можеше да се контролира во домашни услови. Ве молам, од искуство некои совети давајте! Понеделник сакам пак дс хго однесам на испитување на крв ама незнам како да му помогнам инаку. И не разбирам како можи два пати негативен да е тестот, а не беше од брзиве. Дали да да се тестира повтормо? Дали да пробаме со брз тест? Ги купив неколку за дома. Дали постои некоја ефикасна комбинација, комбо некое дс го оправиме чоеков додека не е сериозно? Ептен ми е страв пошто има и хронични болести.
37,5 и не е баш некоја температура што треба да се третира. До 37,6 е нормална температура и не треба да се третира со медикаменти. Дури некои студии препорачуваат и до 38 да не се третира за да се остави организмот сам да се избори со инфекцијата.
Температурата е одбранбен механизам на организмот. Може да се напие парацетамол и повеќе течности да консумира.

40 температура е сериозна температута и треба да се посети лекар.

Што се однесува до тестот, ако имаш два последователни пцр теста негативни, шансите да е негативен се големи (дополнително кажуваш нормална крвна слика, нормално ртг, нормална температура).

Decki bil li nekoj da se vakcinira vo Bugarija vo KOMAK medical? Pred 5-6 dena e vesta niz mediumi pa ako bil nekoj da spodeli info od prva raka. Pozdravv

Не знам дали најдовте лек, искрено јас пиев по 2 Парацитамола на 4 часа ама немаше многу ефект. Подобар ефект беше со 1 парацитамол и 1 аналгин на 4 до 6 часа, сепак после антибиотикот почна да паѓа.

Не знам дали најдовте лек, искрено јас пиев по 2 Парацитамола на 4 часа ама немаше многу ефект. Подобар ефект беше со 1 парацитамол и 1 аналгин на 4 до 6 часа, сепак после антибиотикот почна да паѓа.
Ни препишаа Tricef, ќе видиме како ќе оди. Се е стабилно единствено белите крвни зрнца се на горна граница. Температурава цело време е 37 до 37, 5 и се жала ептен дека го болат мускулите. Се надевам дека се среди за брзо. Во среда проверуваме пак се па ќе видиме.

Ни препишаа Tricef, ќе видиме како ќе оди. Се е стабилно единствено белите крвни зрнца се на горна граница. Температурава цело време е 37 до 37, 5 и се жала ептен дека го болат мускулите. Се надевам дека се среди за брзо. Во среда проверуваме пак се па ќе видиме.
Не сум стручен но таа температура и не е некоја голема и загрижувачка, особено ако не расте без таблети. Во секој случај можете да пробате со ибупрофен, аналгин, секако делуваат и на болката во мускулите

Не сум стручен но таа температура и не е некоја голема и загрижувачка, особено ако не расте без таблети. Во секој случај можете да пробате со ибупрофен, аналгин, секако делуваат и на болката во мускулите
Ако има и најмал ризик да е позитивен не е препорачливо да пие бруфен... И во Србија потенцираат да не се користи. Некаква врска со тромбоцити мислам дека има, колку што разбрав.

Ако има и најмал ризик да е позитивен не е препорачливо да пие бруфен... И во Србија потенцираат да не се користи. Некаква врска со тромбоцити мислам дека има, колку што разбрав.
„Врската“ е што го ихибира одговорот на имуниот систем во најлошо време за инхибирање на имуниот систем. Повисока температура е потребна за работата на имуниот систем и освен кога температурата оди над 39.5 подобро да не се реагира... Ама многу пати е пишувано за ова.

Дали на отворен простор ако нема човек на 2 метри од мене морам да носам маска?

Дали на отворен простор ако нема човек на 2 метри од мене морам да носам маска?

Јас престанав да носам на топлово време. Ставам ако видам дека иди полиција или влезам во голема гужва.

Кај сите ли се губи чувството за вкус/мирис?
Освен внесување витамини, цинк , парацетамоли, што друго ви помогнало за лекување во домашни услови?

Кај сите ли се губи чувството за вкус/мирис?
Освен внесување витамини, цинк , парацетамоли, што друго ви помогнало за лекување во домашни услови?
Не, кај нас дома кај секој различно.

Мајками 3 недели температура, братми 2 недели кашлаше (од толку кашлање не можеше да функционира), јас без вкус и мирис, а кај таткоми најлошо, стигна до болница, почна да му паѓа сатурацијата и не се спаси. А немаше никакви проблеми со здравјето и имаше добар имунитет (никогаш не сум го видел болен).

Би рекол лотарија е ова чудо кај ќе удри и воопшто не треба да се споредува со грип.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom