Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Не е баш така. Зависи од случајот. HPV на пример има доста слаб имун одговор, а пак вакцината за истиот(истите уствари) дава висока заштита.

Шо се однесува за Ковид, не знаеме уште на што сме. Најверојатноспоредливи се двата.
Интересно. Мислам за ХПВ е карактеристично дека не е толку агресивен и имуниот систем не го приметува, нели затоа ги горат брдавиците и тн, за да предизвика реакција.
За ковид, од тие студии што ги иам видено случаите на реинфекција се толку мали што ефикасноста е поголема од било која вакцина. А сепак, наративот во јавноста е дека реинфекции има а вакцините штитат 100%.

Интересно. Мислам за ХПВ е карактеристично дека не е толку агресивен и имуниот систем не го приметува, нели затоа ги горат брдавиците и тн, за да предизвика реакција.
За ковид, од тие студии што ги иам видено случаите на реинфекција се толку мали што ефикасноста е поголема од било која вакцина. А сепак, наративот во јавноста е дека реинфекции има а вакцините штитат 100%.
Наративот во јавноста ти е од "attention whores". Политичари, медуими, social media. Сѐ тоа е фира. Батали.

Имаат студии и производителите и здравствените авторитети и независни актери. Никој нема кажано дека има 100% заштита. Дека одредена пристрасност има и кај нив - да, сигурно, ама пак се порелевантни од првине горе. Шо е доста битно голем дел конвергираат кон исти заклучоци.

Колку да имаш претстава за шо правам муабет, сите студии за Biontek-Pfizer ја ставаат ефикасноста во распон од 92-95%. Во случајот на Sinovac работите се позамрсени. Во секој случај има некој корисен заклучок да се извлече.

За реинфекции и заразени лица кои биле целосно вакцинирани, немаше некоја разлика. Бар не до сеа.Ќе видиме со индискиов сој како ќе бодат работиве.

Предност на вакциниве е тоа што се посигурни одколку самиот вирус. Само спореди број на вакцинирани кои починале како последица од вакцина со број на починато како последица од ковид. Или лица со посериозни последици. Мислам дека нема потреба да се прави муабет за последново.

Мислев за луѓе што веќе прележале, дека не им игра толку улога каква вакцина примиле бидејки веќе добиле доста ефикасна вакцина..
За синовак, ја мислам дека има слична ефикасност како Синфорам. Тоа го мислам зашто другите вакцини на иста технологија имаа слична ефикасност, пример модерна и фајзер, и не глеам што има различно помеѓу кинеските.

Зашо ретко ја зборите вакцинава од Ј&Ј?
Па, ја немаме.

Воедно за Ивермектинот. Фучи и за тоа излезе гомнар.
Добро е што кај нас пролетоска не престанаа да го користат.

Последно уредено:
Значи со овие Синовак, што ги добивме, скоро џабе се вакцинираме за индискиов сој. За заразување, може да се каже, нема разлика помеѓу вакциниран и невакциниран, само евентуално за спречување потешки случаи.

...денешниве антиковид вакцини се изработени според сознанијата од првичниот вирус појавен во Вухан, можеби делуваат дополнително на некоја поблага мутација на истиот, но сигурно нема да имаат заштитна улога на новиот мутираниот Делта сој, закаснетото вакцинирање не значи заштита!

@Beric Dondarrion Тоа е и поентата на вакцината, било синовак или физер да е. Едноставно го тренираш телото за правата борба кога ке дојдеш во контакт со вирусот.

@bijons Не се согласувам, вакцината е 100 пати подобра отколку болеста ако не си бил во контакт со вирусот па и индискиот сој или било кој да е. Не сум информиран каде е мутацијата кај овој индискиот ама најверојатно не е кај протеинот бидејки трубат со информации дека мрна вакцините биле најефикасни со заштита кај оваа варијанта.

...денешниве антиковид вакцини се изработени според сознанијата од првичниот вирус појавен во Вухан, можеби делуваат дополнително на некоја поблага мутација на истиот, но сигурно нема да имаат заштитна улога на новиот мутираниот Делта сој, закаснетото вакцинирање не значи заштита!

Ne e tocno. Zasega celosna vakcinacija so edna od mRNA vakcinite i AZ pored poslednite vesti stiti. Namalena e efikasnosta prema prviot virus no sepak e na dobro nivo.

... матрицата не е иста, пазл парчињата мора да се соодветни за да се вклопат и да се ,,направи слика,,, не сакам пак да споредам со вакцината против сезонски грип која се избира ,,составот на сезонските вируси,, секоја година, мутациите се на три места ,,носач спајк,, ,, протеинска обивка,, и внатрешната РНК , но не може да се има унифицирана вакцина изработена од првиот појавен коронавирус да важи за сите идни мутации,
...,,може да делува,, - не смее да има одлика една вакцина кога веќе се прима, треба со сигурност истата да се прими, вештачко но моментално погрешно предизвикување на имуниот систем не значи и подобро справување со новиот Делта сој,
Ne e tocno. Zasega celosna vakcinacija so edna od mRNA vakcinite i AZ pored poslednite vesti stiti. Namalena e efikasnosta prema prviot virus no sepak e na dobro nivo.
...тогаш кое би било оправдување на ,,намалена ефикасност,, , а ,,сепак на добро ниво,, ,тогаш чисто мој имун систем е на ,,добро ниво,,, мене ми треба вакцина која ќе ми даде сигурна заштита од инфекцијата и ништо помалку, на тој начин таа ќе биде на повисок степен од мојот имун систем и е оправдано да ја примам, ,,ама,, ,,можеби,, ,,сепак,, не треба да биде одлика ако е соодветна вакцината,

Последно уредено:
... матрицата не е иста, пазл парчињата мора да се соодветни за да се вклопат и да се ,,направи слика,,, не сакам пак да споредам со вакцината против сезонски грип која се избира ,,составот на сезонските вируси,, секоја година, мутациите се на три места ,,носач спајк,, ,, протеинска обивка,, и внатрешната РНК , но не може да се има унифицирана вакцина изработена од првиот појавен коронавирус да важи за сите идни мутации,
...,,може да делува,, - не смее да има одлика една вакцина кога веќе се прима, треба со сигурност истата да се прими, вештачко но моментално погрешно предизвикување на имуниот систем не значи и подобро справување со новиот Делта сој,

...тогаш кое би било оправдување на ,,намалена ефикасност,, , а ,,сепак на добро ниво,, ,тогаш чисто мој имун систем е на ,,добро ниво,,, мене ми треба вакцина која ќе ми даде сигурна заштита од инфекцијата и ништо помалку, на тој начин таа ќе биде на повисок степен од мојот имун систем и е оправдано да ја примам, ,,ама,, ,,можеби,, ,,сепак,, не треба да биде одлика ако е соодветна вакцината,

Pak sosema drugo kazuvas i ne se drzis na fakti.

Pored segasni soznanija (=fakti) duplo vakcinirani so mRNA vakcina i AZ imaat golema zastita od Delta. Sepak Delta mutacijata pocesto uspeva da ja probie zastitata. Ako pred toa bese fiktivno kazano 1 od 20 sega e 2 ili 3 od 20. Daleku podobro od 20 od 20. Za opravduvanjeto dali ke primis ti si znaes. Prasanje na vreme e koga nevakciniranite ke se zarazat i toa so neizvesen rezultat. Osven ako ne si pod 12 godini site sporedbi okolu rizikot se pro vakcina.

Овие муабети за мрна колку штити не не интересираат нас. Кажете Синовак колку штити.

Dobro prasanje. Od toa sto citav zastita od infekcija e dosta namalena ama od druga stranaa retki se seriozni slucaevi so hospitalizacija. Sepak tocno ne znam ili ne najdov drugi informacii.

...не постои фиксна вакцина за вирус кој толку брзо мутира,
... изработка на вакцина според присутниот моментален сој и вакцинирањето треба да биде најбрзо што може за да го спречи сојот да се шири со дополнителните мерки на дистанца и немешање на популација да се пренесуваат соевите од едно место на друго како овој индискиот сој Делта, поради многу индијци во Англија ете го сојот и во Европа!
...највише до три месеци од производство до вакцинација, тогаш ќе зборуваме за добра вакцина, вака со овие мутации...тешко!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom