V
[vladimir]
Гостин
Ќе имаше технолошки напредок , но не како овој кој го имаме сега , (иако и тоа си има свои негативни последици : загадување на земјата,пренаселеност) затоа што за остварување на замислите на големите умови , им се потребни материјални средства.
Сега тоа е цената , која ја плаќаме , некој ќе мора да гладува , за да се развиваат скапите проекти .Звучи сурово , но едноставно таков е начинот на кој функционира.
Сепак , животот е релативно многу подобар од кога и да е , самото константно зголемување на населението , ни го потврдува тоа.
Не е се розево , се гледа по тоа , што се употребуваат многу социјални мерки , за да се адаптира на промените кои ги донесе кризава , главното прашање е дали капитализмот ќе продолжи по западниот , како подемократски или азискиот модел , како поавторитативен , кој е се позвесно дека ќе доминира во иднина , според економските успеси , што ги постигнува ,иако слободата е
цената што се плаќа.
„Сочувството не е замена за правда“
Прво што сакам да те прашам е како пренаселеноста е негативна последица, а зголемувањето на населението е доказ дека животот е релативно добар? Па нели константното зголемување на населението = пренаселеност = негативна последица???
Секако дека не е се розево, не ни било нема ни да биде. Ти ми збориш мене за некое потенцијално богатство за нас земјите во развој? Брат не се живее од потенцијал, потребни се услови за реализирање на потенцијалот што го има кај нас. Една од основните деф. за економија е алокација и правилно искористување на ОГРАНИЧЕНИТЕ ресурси. ОК, знам ќе ми кажеш дека најважен е човечкиот фактор, дека тој е неограничен ресурс, но продуктивноста што ке ја оствариш секако зависи и од другите фактори на производство.
Еве ти пример за нас ние сме држава која е скоро 19 години во транзиција, ние имаме исти БДП како во 80тите кој бенефит и кој развој го постигнавме ние?