Комплименти

• Креатор на темата Креатор на темата sagaqua
  • Време на започнување Време на започнување

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Малку повеќе сум скептична со овие нешта....не за давање, туку примање. Ме нервираат и прават некаква одбивност. Порано ги игнорирав, но во последно време ме замараат. Не се работи само за физичкиот изглед, воопшто, секаков вид на комплименти. Ги добивам, не многу често, но во такви ситуации реагирам чудно, ме тераат да се преиспитувам, зошто?, што е сега ова?, па јас сум ЈАС, иста секогаш...па знам и да потфрлам некоја зајадливост и иронија.

Дали сум неблагодарна можеби?:kesa:

Како вие ги примате комплиментите?
Како ги давате, кога, има ли посебни ситуации или треба да бидат спонтани?
Дали понекогаш имате чувство дека ги добивате онака само колку да се „добие„ нешто од вас, средство за манипулација?
Имате ли некаков став или теорија по ова прашање?

Во денешницава полна со невистински, лажни моменти, најверојатно е нормално скептично да гледаш на комплиментите. И не, не си неблагодарна.
Ги давам ретко и тоа на луѓе што ми се доволно блиски и кои знаат дека моите зборови се искрени.

sagaqua напиша:
Зависи на кој начин ми се дадени и од каков човек ми се дадени!Секогаш возвраќам со Фала..сега има од фала до фала:)али верувам дека другиот ја чувствува топлината или иронијата во зборот!
Посебни ситуации нема,ги давам тогаш кога сум почувствувала дека треба!Мозеби некогаш го бирам местото,ако зборам во негатива,чисто од култура,да не премине во јавно измејување!
Дали понекогаш имате чувство дека ги добивате онака само колку да се „добие„ нешто од вас, средство за манипулација?
Да,сум добила али и така сум ги прифатила,значи сум ја видела задната намера!

Па нема ништо лошо во некој комплинет даден со добра намера. Такви секогаш примам и мило ми е кога ќе ми дадат. Не сакам кога една иста особа секогаш кога ме види да ми дава комплименти, почнува да ме нервира тоа...

Најкултурно што можам.И никогаш не враќам на комплимент со комплимент,и мразам кога некој ќе врати на мојот комплимент со комплимент,бидејќи се чувствувам како да не го мисли тоа,или го кажал онака,бидејќи мора.Доволно е само едно благодарам.
Ретко на кој давам комплименти.А кога давам,секогаш е спонтано.
Ехееее...ама имам прилично големо искуство со ваквите комплименти и секогаш сфаќам зошто ми се дадени.Обично тоа се случува кога на некој треба да му направам услуга,иако не заслужил.И покрај тоа,љубезно го одбивам,со истата онаа насмевка со која ми го дал комплиментот.

Sekogas koga ke dadam kompliment nekomu, ne go dozivuvam kako kompliment tuku kako iskreno upatena pozitivna kritika. Sekogas e iskreno, netendenciozno, barem od mene.

Комплиментите понекогаш знаат да ме направат посамоуверена, барем тоа е така на мои години, но секогаш добро знам дали се вистински или не, затоа што добро се познавам.
Што се однесува до давање комплименти, па...ги давам, тогаш кога мислам дека е погодно време и дека се заслужени.

Ma gi dvam bre na site bez razlika dali zasluzile ili ne na lugjeto im pomagaat vo samodoverbata a i poubavo e na covek da mu kazes ubav zbor nego los

комплимент...знаат да ме скршат и да ме охрабрат....
како ги примам? најубаво што можам...без разлика дали ке ми се свига или не...
дали давам? не,многу многу ретко...али тие ретките се навистина заслужени...не знам зашто така...можда маана ми е а?

Можда сум егоцентрицна и смешна, али комплиментите ми значат многу(На кој Лав у хороскоп не му значат:icon_razz ).Ко што комплимент може да ме усреќи и мотивира нишо не може:kesa: (тука мислам на искрен и одржан комплимент..оние кажани "ради реда" ги игнорирам).
На комплименти возвраќам со фала, а ептен ме нервираат луѓе кои кога ќе им дадеш комплимент ти одговараат со 'знам' или почињаат самите да се омаловажуваат.
И да, ретко давам комплименти:)

Што сте ми чудни.
Јас не сум сретнала човек на кој што не му годат комплименти. Без разлика дали се дадени со задна намера, неискрено, со цел да го изманипулираат и тн., во секој случај, дури и кога сме свесни дека личноста истото не го мисли, сепак ни се храни егото и ни расте самодовербата.

Самодовербата е заебана работа. Ако не ја храниш редовно, ќе ти ја изглода психата, ќе те доведе до лудило. :) А комплиментите секако помагаат при нејзино “хранење„.:)

Ми одговара, ми годи, кога некој ми дава комплимент. Се заблагодарувам фино лепо, и не губам време да изигравам скромност од типот “ма неее, само ти се чини...„ и слично. Делам комплименти најчесто кога искрено ги мислам, а понекогаш и за да придобијам некого. :toe:Во секој случај не сакам многу да давам комплименти. Повеќе сакам да ми даваат. shy:

isrekno i od srce daruvam komplimenti .. onamu kade sto mislam deka stvarno prilegaat

Се препознаваат вистинските комплименти од оние зајадливите,ироничните и оние со кој некој сака да добие нешто од тебе.Прифаќам комплимент од особа која ја познавам и осеќам дека е вистински комплимент и од моите најблиски.Давам комплименти за некој што мислам дека вреди да се даде,но исто така ми смета кога ќе дадам комплимент на не толку близок човек да го прифати со скептицизам кој му се познава по очите.Секој на секого не му мисли лошо има и добри луѓе на планетава,кој се воодушевуваат од изглед,способност,карактер и кој сакаат да го кажат тоа да си го имате до знаење.

PSYtisfaction напиша:
Што сте ми чудни.
Јас не сум сретнала човек на кој што не му годат комплименти. Без разлика дали се дадени со задна намера, неискрено, со цел да го изманипулираат и тн., во секој случај, дури и кога сме свесни дека личноста истото не го мисли, сепак ни се храни егото и ни расте самодовербата.
Лажеш!Се запознавме на роденденот!:helou:

Не ми расте егото и самодовербата,ако некој проба да ме изруга!
Еве еден пример...имаш клемпави големи уши,знаеш дека не ти стои врзана коса,али мрсна ти е си немала време да ја измиеш бла бла и во школо одиш со репче!И ти приоѓаат 2 од клас и тука пред сите ти викаат Лилееее колку си најубава со врзана косааааа,прекрасно изгледаш,ти го отвара лицето(секако мислат на...ти се гледаат ушларите) итн итн...
Ова лицемерие и јавно исмејување ќе ти го нахрани егото?:toe:

itar pejo напиша:
Ma gi dvam bre na site bez razlika dali zasluzile ili ne na lugjeto im pomagaat vo samodoverbata a i poubavo e na covek da mu kazes ubav zbor nego los

Лицемерие - далеку од комплимент.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom