Колку солариумот и штети на кожата?

• Креатор на темата Креатор на темата _ZlObNiCa
  • Време на започнување Време на започнување
schtranga напиша:
ne znam kako mozela so solarium zivotot da go izgubi :icon_eek: ali ako na nekogo mu e sudeno da umre i doma da sedi cel den pak ke go snajde nekoja nesreka
Ја испекле толку многу што тоа пердизвикало карценом на кожата во пределот на препоните. По многу поминати хемотерапии и рекле дека се е во ред ,ама дека несмее никако да роди дете, тоа само ќе го убрзало процесот на ширењето на ракот а ситуацијата само ќе и се влоши. Типката си останала трудна иако не смеела, го родила без проблеми, но по неколку месеци починала.
Друг случај е девојка со бемка, ама не од обичните бемки. Таков вид на бемки треба добро да се заштитат од штетни влијанија. Не и ја заштитиле, девојката била пресреќна што е црнка ама.... што ќе и сеа темен тен кога никој веќе не ја гледа.
А точно е дека ако ти е судено ќе те снајде било каде, но овде се работи за предизвикана смрт. А не дека така ги снашло. Ак првата не била на солариум како ќе добиела изгореници од највисок степен?

Нате напиша:
ak првата не била на солариум како ќе добиела изгореници од највисок степен?

i bilo sudeno da odi u solarium i taka da si umre , a vo koja zaostaneta zemja se slucilo toa ? koj moze da dopusti da se sluci takvo nesto

bev na ezero so drugarka mi se soncavme , jas cesto odam vo solarium a taa ni ednas , jas dobiv uste potemna boja , a taa izgledase celata ko na skara pecena crvena zar

schtranga напиша:
i bilo sudeno da odi u solarium i taka da si umre , a vo koja zaostaneta zemja se slucilo toa ? koj moze da dopusti da se sluci takvo nesto

bev na ezero so drugarka mi se soncavme , jas cesto odam vo solarium a taa ni ednas , jas dobiv uste potemna boja , a taa izgledase celata ko na skara pecena crvena zar
Иако темата не е за тоа... таа заостаната земја е нашава македонија...

Нате напиша:
Иако темата не е за тоа... таа заостаната земја е нашава македонија...

:pop: Bog da cuva , treba dobro da se kaznat i solariumot vednas da im se zatvori :nerv:

luge vo solarium moze da se izgori samo dokolku ne go menjaat sijalicite,bidejki si imaat rabotno vreme od 500 najveke 600h, a bidejki kaj nas sakaat da usparaat gi menjaat na 1000h na primer posle ne da ke izgoris tuku sreka kozata sto ne i ispadnala.

Едно прашање?

Колку е оптималната деновна норма која што треба да се исполни на температура од 30 целзиусови за да кожата сепак е нормална иако нон стоп под влијание на сонце?

Прашувам затоа што работам работа која што не изложува на сонце во текот на сите 9 саати работи и сакам да си знам и прашам ако е ова премногу, да знам да се засолнам некаде или нешто друго. :)

vaka sega se preporacuva duri i so krema so jak faktor da se izbegnuva sedenje na sonce od 10h do 16h koga e sonceto e najako,eventualno so dobra krema so visok faktor( ima za bebinja so faktor 100) moze da se sedi maximum 2h. se preporacuva obavezno koristenje na krema, se nanesuva pola saat pred izlozuvanje na sonce i posle toa obnovuva na sekoj saat ili sat ipol.

Sto znaci Stormi, mozes da sedis okolu 2h ako imash dobra krema so faktor 100ka, iako se preporacuva vo toj period da se sedi pod senka i sepak da se ima krema staveno.znaci kupuj krema ako nemas i izbegnuvaj sonce u toj period,ova e moja preporaka:)

Сторми ако ти е таква работата брат едноставно меѓу 10 и 16 часот носи бела маица и нема гајле, знамдека е потопло ама поздраво е ќе се навикнеш. Башка капче да не те удри сончаница.

Стручњаците од Европската Унија во вторникот објавиле предупредување дека солариумот го зголемува ризикот од рак на кожата и препорачуваат дека не треба да го употребуваат лица помлади од 18 години како ни особи кои се особено загрозени од оваа болест, односно оние со бледа кожа, со многу пеги или случаи со рак на кожа во членови од фамилијата.

solarium-za-plus-18.jpg

Само во Голема Британија се смета дека 100 луѓе починале од последиците од изложувањето на ултра-виолетовите зраци предизвикани од солариум и лампи за потемнување.

Солариумот, кои манифестира моќен облик на UV-B зрачење, во многу земји веќе се препознава како голема опасност.

Ирците планираат да ја забраната употребата на солариумот за лица помлади од 15 години со што сакаат да го намалат ризикот за појавување на рак на кожата, а нордиските земји веќе минатата година ги советувале сите, особено младите, да не употребуваат солариуми.

Овој уред треба да го користат лица над петнаесет години, а секое последиците од секое долгорочно користење на овој пеколен кофчег не се познати.

Солариумите опасно задоволство

Бројот на случаи на рак на кожата е зголемен за десет пати во период од 1985 до 2006 година, на што влијаеле и солариумите, соопшти Светската здравствена организација.

Солариумите, кои главно не се контролираат, влијаеле бројот на лицата заболени од рак на кожата од 3.000 во 1985 година да се зголеми на 33.000 минатата година.
СЗО се обидува да влијае на владите да донесат соодветни прописи кои се однесуваат на солариумите, чии сопственици пред користењето треба да ги предупредат клиентите на опасност од рак и стареење на кожата што може да ја предизвика употребата на тие уреди.
СЗО препорачува и користењето на солариумите да им се забрани на лица помлади од 18 години, бидејќи пациентите заболени од рак на кожата се се помлади.

Зависи колку долго го користиш и како. Прво не треба да се заборавиш на него за да фатиш побрзо боја, пошто тоа така не иде , аи не треба да се оди многу пати па да станес буквално црнец, затоа што по некое вереме ќе забележиш промена на кожата и оштетување.

имам дома еден кожен доктор што кога ќе се спомне солариум прави :nenene: :) прво што повеќето солариуми во нашата милна земја се постари модели (поефтини се такви да се купат овај, нали) што се штетни сами по себе, а замислете па кога ќе бидат сијалиците на солариумите постари, со ослабена заштита и зголемен штетен ефект. најчесто и не се баш најобучени девојчињата што работат во козметичките салони, па и девојчињата што ги користат солариумите се "препекуваат", со што кожата се оштетува, старее многу побрзо заради и се уништува способноста за регенерација и се прават брчки многу полесно и побрзо. сега, друга работа се новите солариуми, тука имам слушнато само на 2 места дека ги има (ама тие не ми дале пари, па нема да ги рекламирам кои се):) во секој случај, ни сонцето не ни е многу здраво, и за печењето на штетни зраци едно големо не! :) подобро да бидам бела отколку да добијам рак за 10тина години.
а за тоа "ако требало да не снајде нешто, ќе не снајде" ми иде да земам да мавам, ако е така ајде да застанеме на сред улица во прометно време и ако не лупне кола да викаме дека тоа било така зашто требало да не снајде:tapp:

Odev na solarium na sekoj 3 dena potemnev i mi bese ubavo toplo vo natreminace odev na MEGA SUN solariumot i se osekav bas prijatno :pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom