Колку се луѓето емотивни?

• Креатор на темата Креатор на темата Natural-girl
  • Време на започнување Време на започнување

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
По смртта на Тоше гледам дека владее една општа депресија меѓу луѓево, на пр. на прсти се бројат луѓево од клас што не заплакаа. И тоа ме натера да размислам, зар луѓето толку се потресуваат, зар се толку емотивни? Најискрено јас не почуствував нагон да заплачам, а не ни чуствував дека е потребно којзнае колку да тажам, зошто тој останува да живее во нашите срца, остави премногу зад себе, песните му остануваат. Цело време мислев дека луѓево се нечуствителни ама ова ме зачуди. Ако толку се плаче и се жали за него, тогаш колкава треба да биде тагата кога ќе умре некој близок, некој роднина?

jas licno nemam izgubeno nekoj blizok..imam izgubeno rodnini so koi ne sum bila vo sekojdneven kontakt i ne sum bila mnogu bliska.i nivnata smrt ne me potresila tolku mn kako ova sea.prosto neverojatno kolkava tezina osekam za licnost koja ne sum ja ni poznavala,nitu pak aktivno sum ja slusala negovata muzika.no sepak ima nekolku pesni koi gi obozavam bidejki se krajno emotivni.vcera samo so slusav negovi pesni od vnatre sami pocnaa da mi izviraat solzi,na momenti duri so lipanje.seto ova dokazuva deka nivoto na emocii kaj covek e na visoko nivo.samo sto kaj nekoi luge ne se zabelezva tolku dobro,bidejki uspesno gi sokrivaat emociite.sepak covekot e emotivno sustestvo i tesko deka nekoj moze da go ospori toa

колку се луѓето емотивни.............па би требало да се...... ама не знам зависи од човек до човек, не можиш да генерелизираш, мислам дека во принцип секој човек емотовен повеќе или помоалку. јас сум премногу емотивна личност, а ова со тоше е стварно чудна работа што на сите ни е грдо, а не бев свесен (најискрено) дека би ми било грдо само заради тоа што почина Тоше Проески

Супер кажа мува д дог .
Зависи од секој човек , секој има некоја слабост некоја по слаба емотивна страна . Сите сме различни сите не растажуваат различни работи . Зависи на пример и некој близок да ти умри а има 80 90 години ти веќе пополека прифаќаш дека ке го снема дека му се ближи смрта. Сосема поинаку е кога ќе умри некој млад онака во несеќа некоја неочекувано. Солзите не се единствен доказ дека некој е тажен или чувствува тага и му е тешко во душата.

Све ова што се деси и сеуште што се дешава ми заличи на масовна хистерија.Едноставно сме преплавени од сите страни со импресии,слики од Тоше,само негова музика,тага,плачење...За да остане човек нормален у ваква ситуација треба да избега у планина и да игра плејстејшн у курац више.Трагедија голема ДА али мислам дека је сасфим инаф и дека е време да си продужиме со животите.

Човекот е емотивно суштество... јас сум преемотивно суштество! Тоа одсекогаш го знам... ама ова со Тоше беше уште една потврда за тоа. И самата неможам да си објаснам како може да плачам за човек кој не го ни познавав лично?! Ама секоја моја солза му беше заслужена... Со се што направи!! Дури и најтврдото срце заплака за неговата загуба! Почивај во мир Тоше... навистина беше феномен! Направи цел Балкан да затрепери... се за тебе! Вечна ти слава!

Јас мислам темава треба да лета во канта...
Причини:
1. Емотивноста на луѓето не може да се мери со смртта на нашиот Тоше....апсурдно е
2. Темава во филозофија и психологија не и е местото....
3. Нема што да не чуди тагата кон Тоше, тој беше легенда!

1. По смртта на Тоше гледам дека владее една општа депресија меѓу луѓево, на пр. на прсти се бројат луѓево од клас што не заплакаа. И тоа ме натера да размислам, зар луѓето толку се потресуваат, зар се толку емотивни?

...

2.Ако толку се плаче и се жали за него, тогаш колкава треба да биде тагата кога ќе умре некој близок, некој роднина?

1. Да, емотивни се. Алелуја.

2. Глупава споредба. Личната загуба е лична загуба. Замисли дека ти починал трет братучед кој живеел на Нов Зеланд, што во живот го немаш видено! И комшијата со кој супер си живееш секој ден. Напрај споредба...

Фамилијарната врска не е пресудна. Емоционалната е.

А голем дел од нашите емоции ги делевме со Тоше, бевме горди на неговите успеси како на свои: На стадион, во медиуми, на тв... Едноставно е.

п.с. Не мора да заврши во канта темава... А за човекот како емоционално суштество може да се зборува тука.

Па зависи од самиот поединец. Што тој сака, колку сака, неговата врска со тие околу него итн. Има некој што не е многу емоционален, а има некој што е многу емоционален итн ... Според мене не постои човек што не е емоционален. Емоционалноста и нашите чувства се тоа што не прави луѓе. Све е до дозата, кој колку е емоционален, и то.

Не можеш да судиш за тоа колку се луѓето емотивни по тоа како реагираат во дадена ситуација. Можеби некој се смешка, а му се кине душата. Можеби глуми тага, а всушнпст не го боли. Се е до умешноста и желбата да се прикријат емоциите.

СЕ емотивни,само кај некои тоа е поизразено,а кај другите ни малку.Некој може да издржи и да не пушти ни една солза..а другиот може да се утепа од плачење...
Секој си доживува различно.

lugeto se i premnogu emotivni koga se raboti za smrt,no ona sto mene ne mi e jasno e toa sto pred da pocine nekoj(sega ne e bitno dali se raboti za tose ili nekoj blizok)mnogu malku luge mu pokazuvaat kolku im znaci,ne gi gledaat doblestite na taa osoba,eve za primer ke go zamam tose.koga bese ziv,mnogu luge ne bea pogodeni od toa sto toj napravil stotici humanitarni akcii,tuku go kritikuvaa deka ne znael da se oblekuva,nema stil,imal najlosi tancerki,pa imase tracevi deka bil homoseksualec,deka bil nasilen so nekoja devojka itn.svasta imam cueno,a koga istiot toj covek pocina,togas site vidoa deka bil human,deka bil ubav,deka imal ubavi pesni itn.se prasuvam koga ovoj svet ke nauci da gi pocituva lugeto dodeka se zivi

...

По смртта на Тоше гледам дека владее една општа депресија меѓу луѓево, на пр. на прсти се бројат луѓево од клас што не заплакаа. И тоа ме натера да размислам, зар луѓето толку се потресуваат, зар се толку емотивни?
Јас не плачев ... не дека немав желба, потреба, нагон за да почнам да плачам, имав, ама не плачев.
Емотивни, да се, разликата е во тоа што некои од нас покажуваат, некои не.
Најискрено јас не почуствував нагон да заплачам, а не ни чуствував дека е потребно којзнае колку да тажам, зошто тој останува да живее во нашите срца, остави премногу зад себе, песните му остануваат. Цело време мислев дека луѓево се нечуствителни ама ова ме зачуди. Ако толку се плаче и се жали за него, тогаш колкава треба да биде тагата кога ќе умре некој близок, некој роднина?
Ми умре многу добра пријателка од рак кога бев само седмо одделение, повторно ... не плачев.
Значи нема потреба да повторувам, битно е колку сме спреми на светот да му кажеме што чувствуваме.Само тоа веќе би било друга тема на која ќе треба да се погледне зошто луѓето имаат проблем со искажувањето на тоа што го чувствуваат.

Сите се емотивни но емоциите си ги искажуваме на различни начини.

Во последно време се трудам емоциите да си ги оставам за себе, да не ги искажувам пред светот, тие се мои па макар и колку да биле полни со тага. Се трудам да бидам појак кон емоциите, бидејќи наредната професија и ми го налага тоа.

Емоциите за професијата можат само да ме направат послаб, да не можам да издражам психички а психата во овој период ми е најпотребна.

Природата на човекот е таква,човекот не е од камен,секој е емотивен,но има крути и емотивно осакатени луѓе кои се толку себични што единствено би се жалеле себе и сопствената несреќа само,тие сметаа дека цел свет треба да ги жали само нив и толку,но сепак пак до некаде покажуваат дека се луѓе вака или така.
Конкретно за себе можам да кажам дека сум во голема мера,ме погодува се,се сочувствувам со секого,колку и да ми згреши да си ветам дека ќе му вратам,во еден момент до животот ќе се фатам и ке сфатам дека не сум способна за тоа и ќе му помогнам свесно или несвесно...да не заборавиме емоциите не се секогаш позитивни...зависи...и омразата е емоција нели?!Или јас сум помешала,како и да е за мене е...А солзите се само нешто што може да се вклучи ус пат,не се доказ дека навистина нешто толку ни значи,не повредило,не усреќило,секој може да ги изнуди и изглуми.
Ова со Тоше многу ме погоди,нормално е и како да не е ,сите знаеме зошто...но да бидам искрена,како поминува времево сфаќам дека повеќе заплакаа некои заради тоа што сите плачеа и да кажуваат колку литри солзи исплакале и како се тие фини и добри и слично...колку повеќе се прават големи со своите чувства ги гледам како изузетно мали...па уште колку мејлови ми стигнаа,па смс пораки,па на хи 5 пораки,патетика...Болката почувствувај ја сам и научи нешто од него,Господ ни го испрати да ни покаже нешто и да научиме и пак не го направивме тоа...Малку луѓе ја имаа таа привилегија,но не убава привилегија вистински и искрено да ја осетат болката,а тоа беа неговите најблиски...Премногу сме мали за него,за да си дозволиме да го сожалуваме (а и јас го правам тоа несвесно иако несакам да го правам).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom