Колку се климатизерите штетни по здравјето?

• Креатор на темата Креатор на темата Rale
  • Време на започнување Време на започнување
Надвор околу 40 степени, кај мене дома околу 50 .. убајна .

Дома скоро и да не ја уклучувам пошо станот ми е у сенка. У кола за жал редовно ја пуштам. Се трудам да издржам и знам дека е подобро да се препотам отколку температурен шок да добијам ама сепак ја користам.
Јас искрено чувствувам промени. Главоболка, нос затнат и слично.

Vo rok od mesec ipol dena na 2 pati se imam ukoceno od klimata,a bese pustena na 21,me interesira dali i na nekoj od vas isto taka im preci klimata.
Среќа што само си се укочил, си можел и да умреш....
Здрав организам може да изедржи 7 С температурен шок. Значи ако е надвор 35 С, климата треба да е наместена најмалку на 28 С.
Има случаи посебно ако се возиш во кола... Климата во колата е наместена на 18 С... Човекот вози, нема никакви проблеми... доаѓа на наплатна рампа... отвара прозорец за да плати... влегува воздух загреан на 40 С... и овој веднаш умира... Скоро имаше по весниците дека едно дете на тој начин умрело...
Пред неколку години еден мој Пријател умре на тој начин.
Доаѓа со Сопругата од работа во 4 попладне, претходно биле на пазар, се возеле во загрејана кола. Доаѓа дома, Жена му ја вклучува климата, а тој влегува во бања да се истушира. Се тушира, крвните садови му се рашируваат, .. бањарка и влегува во разладената соба... наместо...

Среќа што само си се укочил, си можел и да умреш....
Здрав организам може да изедржи 7 С температурен шок. Значи ако е надвор 35 С, климата треба да е наместена најмалку на 28 С.
Има случаи посебно ако се возиш во кола... Климата во колата е наместена на 18 С... Човекот вози, нема никакви проблеми... доаѓа на наплатна рампа... отвара прозорец за да плати... влегува воздух загреан на 40 С... и овој веднаш умира... Скоро имаше по весниците дека едно дете на тој начин умрело...
Пред неколку години еден мој Пријател умре на тој начин.
Доаѓа со Сопругата од работа во 4 попладне, претходно биле на пазар, се возеле во загрејана кола. Доаѓа дома, Жена му ја вклучува климата, а тој влегува во бања да се истушира. Се тушира, крвните садови му се рашируваат, .. бањарка и влегува во разладената соба... наместо...
Uzas brate,neznam sto da kazam.
--- надополнето: 16 јули 2012 во 18:51 ---
Испила 10 литри вода наеднаш се ствара сол во крв и доаѓа до мозочен удар!
Abe krava da bese pa 10 litra ne ke mozese da ispie,sto sakala da postigne ne mi e jasno.

Препотен од кола.. влегувам во супермаркет таму кога ме раздува климата, кога ме фркна главата мислев готов сум ќе цркнам. Многу мразам така.
Исто и во зегин мислам дека е доста ладно.

мене многу ми смета клима, дека не сум навикнат, кај и да влезам овавезно почнува да ме боли глава.

Генерално сме сивоњи. Во ништо не сме умерени. Климатизерот е одлична работа ако се користи човечки. У кола баш и не мора да се става на 18 степена. 25, 26 е сосема доволно. И обавезно 3,4 минути пред да искочите од кола, гасете ја климата. За домашни услови 27,26 степена е сосема доволно.

Јас па кога ќе влезам од надвор, од пекол, во климатизирана просторија се осеќам како пијана, како дезориентирана цела дури не се адаптирам на ладното...И мрзам ептен разладени простории...Дома кога уклучувам клима во салон да дува, јас идам во друга соба, за да не дува во мене...

Мене не ме бива ни на ладно ни на топло, ама климата кога ја уклучувам, одам во другата соба. Ми пречи, непријатно ми е, иако е на 27 степена. И кога влегувам од надвор во климатизирана просторија во која дури ладно ми станува некогаш, особено во маркет кај фрижидерите...

Не претерувајте со климата не мора дома да правите ледара да ви биде. Користете ја рационално ако ви смета избегнувајте ја. Мене ми пречи си имам проблеми со синусите и не можам многу да ја поднесам. Ужасно ми смета кога од топло влагам во некој маркет да пазарам нешто и излегувам надвор, тоа пресечување е најлошо и одма главоболка имам.

Кај мене во подрум без клима е 25 степени :):P

Препотен од кола.. влегувам во супермаркет таму кога ме раздува климата, кога ме фркна главата мислев готов сум ќе цркнам. Многу мразам така.
Исто и во зегин мислам дека е доста ладно.

мене многу ми смета клима, дека не сум навикнат, кај и да влезам овавезно почнува да ме боли глава.

Истиот проблем го имав, у Зегин да, камен е....и не само глава, се осеќаш како да си се разболел, починуваат зглобови да болат, како и да тече нос, некое непријатно чуство како пред да се разболеш доста слично, сега немам гајле горе доле се навикнав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom