Во кратки црти - Двојни стандарди е поентата, а не “неразбирањето“ на поимите.
Според мое лично гледање, з
а женските како почуствителни и поемотивни нормално е да постои поголема блискост меѓу нив самите и тоа е прифатливо од тој аспект, не предизвикува одбивност.
Додека претерано емотивните машки, уште и додатно феминизирани мене барем не ми оставаат некој добар впечаток. (моментот со држење за рака)
На ова кога би ги додале изгледот како критериум за да споредиме само, да земеме две атрактивни девојки кои би уживале во лезбејски секс и посебно двајца атрактивни мажи - гејс,
задоволство би ми било да ги гледам двете девојки, но мажите веќе би ми претставувале одбивност-гадење.
Со други зборови, жените во секоја ситуација се убави и пријатни за гледање.
ТОЧНО!!!
И добро елаборирано.
посебно ако се шмекаат онака другарски.
Со гејоњ и нивните тези за машка Г-точка(па се правдаат на тој начин) ми се ГАДИ!!!
Нема да одиме по дефиниции чунки хомиславите се цела наука.:pos2:
така да не би ја должел за топови,ботоми версатилис и унишиладос..
Туку би елаборирал околу Поимот Модерно општество кој честопати и во зависност од условите и аголот на гледањето е релативно релативен.
Еве да појдеме од Патријархалното општество каде се знае кои вредности се,се почитуваат традиционалните вредности,се знае улогата на мажот на жената во Општеството.
За разлика од Горенаведеното имаме т.н Модерно оштество или попознато како западно каде поради долгите корени на капитализмот и самата индустријализација дојде до Промена баш кај овие Улогите на мажот и Жената),имено промените беа динамични и нагли,ова посебно се однесува за одредени делови од економскиот живот,имавме неверојатен технолошко-економски каде едноставно НЕОПХОДНОСТ беа жените за истиот да опстане,така да таму имаме и случаи на маж домаќинка(кај нас попознат како папучар) кој ете не е вработен можеби,а наместо да џаболебари логично е да си чисти по дома,бавча да си средува..од друга страна жената патува на пример 40км до работното место и е инжењер(пример) значи немаме тука папучари.
Во модерните општства карактеристика е и дури т.н УВОЗ на работна сила било легална или нелегална.Исто така треба да се напомене дека нуспојавите како ККК и други се истотака иманентни но и Ретки(башка маргинализирани)-со Еден збор додека имаш достоен живот,и добар БДП per capita НЕМА ПРОБЛЕМИ...позначајни.
Кај нас велат ние сме кон преод од традиционално кон модерно општество ама мене не ми е јасно ШТО е ИНИЦИЈАЛНА КАПИСЛА која барем би ни дала НАСОКА кон модерното општество.Едни велат тоа е демократијата,други пак сонуваат дека они можат како Слој во општеството да бидат модерни или репрезентативен примерок од тоа М.О.
Сметам дека кај нас Општеството е сеуште традиционално,нејсе и немам проблем со тоа...нека се косат тие кои тоа ги засега-мислам на конкретните сваќања и перцепирањето на хомиславизмот.
Проблемот кај нас е што ние АПСОЛУТНО имавме Индустријализација,но го немавме осетено вкусот на Коренот на капитализмот(оној златниот-ерата на Адам смит) а и самиот интензитет на индустријализација па и комуникацијата и низа фактори не беше ДОВОЛЕН за да дојде до некаква промена на ставовите на Граѓаните.
Ќе би многу време за да бидеме т.н модерно општество.
ШТЕТА Е ШТО НУС ПОЈАВИТЕ НА МОДЕРНОТО ОПШТЕСТВО ГИ ИМАМЕ....ЗА ЖАЛ-конкретно имаме
невидена експанзија на насилство,понатаму наркоманијата и алкохолизмот(како општествен проблем) и се разбира општо познато национализмот-но со онаа...негативна дефиниција која вклучува и етноцентризам.
И да не ја должам.
Испаѓа дека нема современи општества (можда на прсти од една рака)? Или називот би бил пред-времени??? Современо со времето, кога сите држави се истомисленици више мање, што значи современо и што значи дека ниту ние ниту другите држави се современи? Да сфаќаш и прифаќаш што сеуште никој (исклучок 3-4 држави у цел свет) не го прифаќа како нормално? Парадокс на желбата, да се покажат нечии "напредни" сфаќања и нечии "назадни" сфаќања, кога се нема со што друго, а се има желба...
Луртз во САД имаш од модерно до Средновековно општество....зависи каде живееш и со кои.
П.С Генерално еве САД е модерно општество..ама..