Колку е чист воздухот во РМ

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Да. Има платени фаци и медиуми, кои тврдат дека куќите што се греат на дрва го прават ова. Но тие што ги платиле тие фаци ова да го лажат, добро знаат дека монополот кој власта им го даде (да ни прават апсолутно што сакаат) на ЕВН и БЕГ, ги доведе граѓаните до ова дереџе, да се греат како во стари времиња.

Па искрено, греењето на дрва е солиден дел од проблемот.
РЕШЛИВ проблем, само треба да се запазат одредени стандарди за печките на дрва: пошто проблемот е во ЛОШОТО СОГОРУВАЊЕ на дрвата. -Тогаш се случува загадувањето, темен чад полн со саѓи (кои се баш такви пм25, пм10, пм-какви-сакаш, честички). Башка и со неефикасноста повеќе дрва потрошени, повеќе пари дадани: сите губат.
Стај ги тука и цела Шутка (па и не само тие) што се грејат со согорување на секако ѓубре што ни под разно не би смеело да се гори во урбана средина.

Е сега ова не значи дека не ТРЕБА ДА СЕ ЗАТВОРАТ ФАБРИКИТЕ во Скопје. Не да стават филтри, туку да се затворат. Е*аго не може некој да се вади на тоа дека вработува одреден број работници (со минималец плата), и на таа сметка да труе цел град.
Ама треба и носење регулации за греење со дрва. Или среди си ја печката, или купи си нова печка што гори како што треба. Или плаќај дебели казни па види дали таквото греење е исплатливо.

Абе топла вода е одамна измислена, и вакви регулации има во сите поголеми градови... во нормалните делови од светот.
Само овде кај нас, наместо да бараме носење на такви регулации: му даваме на Минчо (и таквите како него) да не труат, само за да не мораме и ние да си го регулираме сопствено загадување од дома, со горење дрва (и ѓубре).

П.С. Ако мислиш дека за пишувањево сум „платен„ од Минчо или од влада, или не знам од кој... ај уште еднаш размисли што всушност барам овде во постов. ;)

spored mene najgolemoto zagaduvanje koe doagja ne e od drvata za ogrev(bidejki istoto zagaduvanje koesto go proizveduva drvoto koe go sogoruvanje e ednakvo na proizvedeniot kislorod od istoto drvo)
najgolem problem odnosno zagaduvac vo Makedonija osobeno Skopje se fabrikite i avtomobilite zaedno so sredstvata za ogrev nastrana plinot i drvoto.
Neznam za ostanatite clenovi od kade ste megjutoa vo Avtokomanda kvalitetot na vozduhot e katastrofalen vo zimskiot period

И што е поентата во тоа прашање кој е најголемиот загадувач?
Ајде да мериме, да губиме енергија, време и ресурси, да најдеме кој загадувач има удел од 31%, кој е 29, а кој 22% од загадувањето на воздухот во градов.

Абе сите загадувачи треба да идат на тапет, и тоа е тоа.
Чадот од дрвата (а не се само дрва, туку и разни ѓубриња што се горат), е голем загадувач на воздухот. И не велам да се забрани горење дрва. Се што треба е построги стандарди за изведбата на печките, да бидат со поефикасно согорување.

Исто како за сите други загадувачи, фабрики или автомобилски сообраќај, и греењето со согорување треба да биде регулирано.
Државата треба прво да донесе регулативи и норми за минимум дозволени пмХ честици од еден домашен оџак.
Потоа државата треба да изнајде начин да го контролира сето тоа, со систематски мерења на сите домаќинства. И вооедно, ете зошто да не субвенционира (барем делумно) набавка на нови печки, котли, камини, кои ќе имаат соодветно ефикасно согорување.

Vanlok se slozuvam so toa deka treba da se donesat postrogii regulativi i zakoni vo odnos na greenjeto vo celina,megjutoa vekepostoeckite regulativi i zakoni od ist tip za fabrikite ne se pocituvaat a kamoli za fizickite lica.Kompaniite se onie koi treba da go napravat prviot cekor pa duri potoa nie obicnite gragjani - fizickite lica.

Дефинитивно треба со нешто да се почне, а фабриките најлесно би се исконтролирале. Но не ми се допаѓа идејата дека „тој и тој треба да почне прв„, од сите можни аспекти треба истовремено да се нападне загадувањето.

Но ете, дефинитивно треба да почнат прво од Железарница па нека продолжат со сите фабрики (и не само филтри да се постават, туку ако е можно и целосно да ги дислоцираат). Но по Железара, потоа да се продолжи кон сите аспекти од загадувањето. Не може да има извинувања од типот „прво све друго да реши, потоа на крај кај мене дома„.

spored zakonot tie odamna trebale toa da go napravat dodeka nie treba da go napravime toa od moralen i eticki aspekt,megjutoa smetam deka nekoj treba da bide prv i toa se tie bidejki se daleku poovozmozeni i treba da bidat poodgovorni vo odnos na toa prasanje.

Секако си во право дека тие треба да почнат први, мене само ме нервира она избегнувањето на соочување со сопствените обврски. Така беше и со забраната за пушење, еден куп ги имаше што бараа прво Скопје да се исчисти од СИТЕ загадувачи и да добие воздух со квалитет на ниво на национален парк од Швајцарија, за дури потоа ете и они да престанат да ги трујат сограѓаните во затворени јавни простори.
Не велам дека тој закон функционира како што треба, но ете самото негово донесување беше чекор напред и донесе некакво подобрување. Така би сакал и со ова другово да се случат подобрувања.

spored mene najgolemoto zagaduvanje koe doagja ne e od drvata za ogrev(bidejki istoto zagaduvanje koesto go proizveduva drvoto koe go sogoruvanje e ednakvo na proizvedeniot kislorod od istoto drvo)
najgolem problem odnosno zagaduvac vo Makedonija osobeno Skopje se fabrikite i avtomobilite zaedno so sredstvata za ogrev nastrana plinot i drvoto.
Neznam za ostanatite clenovi od kade ste megjutoa vo Avtokomanda kvalitetot na vozduhot e katastrofalen vo zimskiot period
И зиме и лете, фабриките работат и автомобилите возат, но многу позагадено е во зима, затоа што се гори на дрва.
А се гори на дрва, затоа што ги Топлификација си играше пет камења со сметките за парно, луѓето плаќаат за парно се грејат на струја и на многу им дојде преку глава го исклучија парното, а некои од нив се префрлија на дрва.
И сега било загадено, епа што очекувате

Дефинитивно треба со нешто да се почне, а фабриките најлесно би се исконтролирале. Но не ми се допаѓа идејата дека „тој и тој треба да почне прв„, од сите можни аспекти треба истовремено да се нападне загадувањето.

Но ете, дефинитивно треба да почнат прво од Железарница па нека продолжат со сите фабрики (и не само филтри да се постават, туку ако е можно и целосно да ги дислоцираат). Но по Железара, потоа да се продолжи кон сите аспекти од загадувањето. Не може да има извинувања од типот „прво све друго да реши, потоа на крај кај мене дома„.

Што да дислоцираат?Железара?Па ти си влегол ли некогаш во железара пријателе?
Џабе не викаат стариве - Тито што направил на времето, ние не сме способни ни да го окречиме.

Нека ја пренаменат во ботаничка градина тогаш... макар сите да плаќаме (преку даниците) за субвенционирање на платите на вработените, не може здравјето на цел град да биде заложник на една фабрика. Се сомневам дека било каков филтер ќе помогне многу, само фарса ќе прават со тоа.
Инаку освен нешто даноци од власникот на фабриката, државата не гледа некој аир од сето тоа... дури и зијан е на болнички сметки од граѓаните.

Кои фабрики се во и околу Скопје ?

Во Ново Лисиче,и Лисиче е ненормално загадено...слушав на вести,измерени биле 10 пати повеќе пх честички од дозволеното тука.

Во Аеродром не се диши надвор,искачам од кола и до дома ме пецка во грлото и очите ме пецкаат,не можев воздух да земам воздухот е замаглен бааааааги:facepalm:

Нека ја пренаменат во ботаничка градина тогаш... макар сите да плаќаме (преку даниците) за субвенционирање на платите на вработените, не може здравјето на цел град да биде заложник на една фабрика. Се сомневам дека било каков филтер ќе помогне многу, само фарса ќе прават со тоа.
Инаку освен нешто даноци од власникот на фабриката, државата не гледа некој аир од сето тоа... дури и зијан е на болнички сметки од граѓаните.

Филтерот ќе си ја заврши работата.Се работи за еден од најсовремените филтри за отпрашување.Макстил нема повеќе да го труе Скопје.Дали после нова година ќе дишеме почист воздух - не верувам.Лани зимата баш кога Скопје беше најзагадено,железара не работеше.Ете читам Јегуновце ќе продолжи со работа.Го труело Тетово,демек не и Скопје.Па ене кај е 30 км дали има.
https://www.google.mk/maps/@42.0731863,21.1230308,1298m/data=!3m1!1e3?hl=mk
Колку има до цементарна на Косово 20 км?Кој ке им стави нив филтри?

Имам еден пријател, има куќа во Берово.Во дискусија со "зелениве" редовно им вика - да се мењаме за куќа во Железара?
Диши чист ваздух и нека ти свири стомакот.Па кој се движи по железара знае дека врие старци над 70 годишни.Нели во загадената населба.Деца нема по улиците,пензионери колку сакаш.

Факт е дека работава мрдна од место.Само не претерувајте со зеленилото.Да бивало така,ќе си останеле нашите по селата.

Во Аеродром не се диши надвор,искачам од кола и до дома ме пецка во грлото и очите ме пецкаат,не можев воздух да земам воздухот е замаглен бааааааги:facepalm:
Затоа што во тој дел има многу куќи што се грејат на дрва и голем дел се исклучени од парно и некои од нив се грејат на дрва.
Воздухот е ваков во Кавадарци зимно време, посебно кога нема некој ветер

Ако е до греење на дрва, тогаш пак прашувам, дали градов бил приближно вака загаден, на пример, пред Втора Светска војна кога 100% од објектите се грееле на дрва?
Пошто, ако дрвата за огрев во куќите, се најголем или еден од најголемите загадувачи, градов во минатото би требало да биде приближно загаден во времињата кога буквално секој објект се греел на дрва.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom