Колку е чист воздухот во РМ

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Едни настапуваат со оправдание дека и други градови биле загадени, други дека не биле опасни ќе ги исплукаме :) ...потсеќаат на старите антипротести (без протести), овојпат сајбер и медиумски

Од кај мене од прозор ништо не се гледа. Значи, ништо. На прв спрат сум. :гик:
Оваа недела имав многу работа низ град, и половина од денот се движев на отворено. Резултат - ужасни главоболки. Damn it!

Sekogas bilo vaka, samo sto sega im tekna da izmerat. Sekoja godina e i zagadeno i maglovito.

Погледнете еден 10 милионски Њујорк какви бели дробови има во централ парк.

51ZpU.jpg
Ова е доказ дека Американците се глупи.
Колку зградички можеа на овој простор у средина, со високи цени на квадрат, да лупнат? Го немаат осетот за архитектура и бизнис кој го имаше Грчев кога почна девеести со бизнисот на начукување градби у ДебарМаало, од кога и почна со работа она што денес го викаме градежна мафија.

Има магла денска у Скопје, видливоста ме интересираше пошто глеам неколку летови ги пренасочиле за Охрид. Сори фор офф

Има магла денска у Скопје, видливоста ме интересираше пошто глеам неколку летови ги пренасочиле за Охрид. Сори фор офф
има, на аеродромот е бетер дури. :/

Дел во Охрид, дел во Софија (Wizz), дел откажани.

OHD.png
А на страната на скопскиот аеродром ни информација дека се откажани, се по нормален ред, да е некој странец незапознат со ситуација отиде авионот...
Мал ОТ - интересно, маглава со неколку дена одложувања можно е да е причина да не стигнат до фамозните милион патници оваа година :unsure:

^Има информација на страната на ск аеродром дека се пренасочени кон Охрид

Една од владините заштитни мерки во врска со **** што го дишеме е градежните работници да не излегуваат на градилиште пред 11 часот. Ок, најс. Центар на Скопје, улица Даме Груев, катна гаража, 8 часот наутро.

Вчера беше густо на неколку метри. Денеска сончево со малку ветар, полесно се дишеше. Вечерва повторно не мрда воздухот, се спушта магла...или смог, не знам што е. Состојбите редовно ги следиме

Грегор ти најмногу се разбираш од ова, што велиш:
Како мисли да ги искашлаат?

Ја се извињавам не ја следев темава, после Алтернатиф и Форесчо ми пренесоа.

Таа класификација на честичките се прави по нивната големина, тоа PM e англиска кратенка, 10 означува дека честичките се просечно со големина од 10 микрометри. Најопасни се тие честички, со големина од 10 микрометри и помалку, оти слободно можат да поминат во слузокожата, или тој сквамозниот епител во грлото, плуќата и да се јават големи последици.

Да не се лажеме, не знам дали имате учено/читано за Лондонскиот смог знаат колку луѓе изгинаа токму поради загадувањето. Таму како и кај нас главно беше загадувањето од согорување на јаглен, фосилни горива, дрва. Посебно фосилните горива имаат во себе сулфур, па со нивно горење се добива сулфур диоксид, помешан со влажен воздух, ето ти смог.

Ај да не забегувам, мислам дека докторот греши, или сака да ја смири јавноста, но овие честички не се мелем за плуќа, тие пробиваат во ткивото, се апсорбираат, секако дека подолга изложеност не може да биде добра, секако дека еден дел од вдишените честички ќе се исфрлат при кашлање со слузот, но дека работава е така безопасна не би кажал.

И знам дека ме читаат оние од горе, можат да ме вработат слободно и онака тие нивните ништо не прават.

Процедурална исправка.

Малку е дискутабилно дека се добива сулфурна киселина, затоа и не пишав така. Механизмот е малку посложен затоа и не сакав да го тупам, буквално се добива раствор од сулфур диоксид, кој дисоција до HSO3^- + H3O^+. :icon_mrgr:

Еве ја моменталната состојба во Карпош IV и Хром. Се враќав пешки па ајде да сликнам..
Иначе пак Ѓорче полошо од К4. Јакнава ми труе.. :eek: И од шахтите излегуваше чад, јас прв пат гледам така до сега само во Амерички филмови сум гледал тоа :D . И се заебав што не го ставив шалот на уста, со оглед на алергијава моја уште потешко дишам.
Photo0002.jpgPhoto0003.jpgPhoto0004.jpgPhoto0007.jpgPhoto0008.jpgPhoto0009.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom