Коледарски оган

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Оваа година не:nesum:
Порано се собираа и стари и млади се палеше оган, се скокаше преку него...имаше смеење и пиење
убави обичаи кои за жал изумираат:(

Ги зближува ракијата не нешто друго.
Ах бре "верници" зарем атеистичко лајно да ви кажува одредени работи. Ова денес т.е. веќе вчера не е ХРИСТИЈАНСКИ обичај туку ПАГАНСКИ, палењето оган е паганска работа. Прашајте свештено лице О ВЕРНИЦИ.
Конзумирањето РАКИЈА, ПИВО, ВИНО во огромни количини и правењето стап пијани не е ХРИСТИЈАНСКИ.
Правење забави у маало со ракија и посна храна демек верниците големи не е според тоа што би требало да биде вечерва тоа што било наводно тогаш одамна.
Луѓето што седеле надвор во тоа време од пуста мака си запалиле оган за да се згрејат, и виделе ѕвезда како паѓа и ко демек тоа бил Исус. Тие луѓе стануваат коледари т.е. седат будни крај огинот до рани зори и во тие рани зори одат низ чаршија и разгласуваат дека дошол СИНОТ БОЖЈИ, и луѓето за убавата вест им даваат одреден подарок. Денешните коледари одат од врата до врата за да кркнат некој денар и некоја крем банана, и гледаат да тропнат на врата кај што има убави кондури-патики-билоштоубаво.
Ех верници едни...
Ова е точно, а друго е ние што си ги извртуваме обичаите. И плус покрај огнот се седи и се муабети во пристоен амбиент. А не како нас, да се пијанчиме и да рокаме музика до даска.

Многу работи не се као што треба да бидат, ама тоа е, секој различно си сфаќа:toe:

Ние не можевме да се договориме во чиј двор да палиме,
па ги собрав другарите дома кај мене,
и си направивме една софра со тоа што ни остана од Нова Година:helou:

Ne e bitno dali e srpski ili paganski obicaj i dali e za Badnik ili za Vasilica. poentata e deka sme takov narod koj se znae da upropasti i vulgarizira. Kaj mene sekoja ulica si pali ogan i toa na sred ulica. Vo naselbava kaj sto ziveam nema da preteram ako kazam deka sekoja II ulica e blokirana so vozlia i na sredina ima ogan so nasobrani seljacista. Skraja bilo da izbie pozar nekade nema da moze da pomiant kolite.
I posle zosto ne ne sakale vo EU. Zosto sme opinoci zatoa.
A toa so e -15 nema vrska, na lokalnive pijanduri toa im godi sto poladno rakijata polesno im lizga.

Што и да е ги зближува луѓето, а тоа е најважно.
Палевме. И тоа каков оган! :vozbud:
Не рипавме преку оганот, ама имаше асално гезме и топло беше од оганот. Се собравме некои 20 души, комшии, од различни згради. Имаше за пиење, јадење, вртевме колбасчиња на жарот и тн... Одлично. Поубаво не сум поминал одамна. Се што ги зближува луѓето, без разлика колку и да е „пагански“ - јас го поддржувам. Конечно се собравме после 20 години. Другата година пак обавезно! :vozbud:

Ne e bitno dali e srpski ili paganski obicaj i dali e za Badnik ili za Vasilica. poentata e deka sme takov narod koj se znae da upropasti i vulgarizira. Kaj mene sekoja ulica si pali ogan i toa na sred ulica. Vo naselbava kaj sto ziveam nema da preteram ako kazam deka sekoja II ulica e blokirana so vozlia i na sredina ima ogan so nasobrani seljacista. Skraja bilo da izbie pozar nekade nema da moze da pomiant kolite.
A toa so e -15 nema vrska, na lokalnive pijanduri toa im godi sto poladno rakijata polesno im lizga.

не знам стварно како можиш вака да зборвиш.Обичај е,останат од прадедовци,традиција шо досега сите ја негувале,па не гледам причина ние да прекиниме.Свашта

Го потврдувам ова од искуство:vozbud:

ЗА Точкест: (пошто ми пиша дека имало агенции за зближување на луѓето)
Не се работи за агенција, негоо за обичај , алооо, обичај, као што е 5, 10, год. од матура,славење роденден,маскембал и слично. Аман бе, ти само преку агенции се зближуваш со луѓе?

успеав да одолеам годинава, и не отидов.
потопло ми беше дома.
страм да ми е.
казна?

па бев да тука во маало пред штаб се собравме сите не беше добро како лани ама тоа е тоа кумовите не се тука за жал :( добро беше сите цело ПЖС собрани на куп пиење.... и то а и ладно беше оваа год затоа не седевме подолго време т.е до сабајле

успеав да одолеам годинава, и не отидов.
потопло ми беше дома.
страм да ми е.
казна?
и треба да ти биде, нема излегување до следниот оган, е тек тогаш да видиме дали нема да идеш:pos2:
и јас не бев, мооите беа така да и јас под казна ваљда:toe:, порано повеќе одев, и сеа може ќе отидев ама нешто болна сум и решив да седам дома и да глеам операција триумф

Па да, палиме маалски оган еден ден пред бадник (вчера). Почнавме уште од пред некоја година. И да, да се пофалам јас бев кум :pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom