Коледарски оган

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
C

cige

Гостин
Дали запаливте оган во вашиот двор или маало?
Или воопшто не сте заинтересирани за овој обичај?

Интересна маалска средба придружена со вицеви, смешки песни и ора.

Мегутоа гледано од Библиски аспект нема никакви допирни точки со христијанството, така да не му се прави никаква чест и слава на Бог со овој ритуал.

Што и да е ги зближува луѓето, а тоа е најважно.

Кај нас у маало не се палеше,-15 е небива времето :)

Што и да е ги зближува луѓето, а тоа е најважно.
Ги зближува ракијата не нешто друго.
Ах бре "верници" зарем атеистичко лајно да ви кажува одредени работи. Ова денес т.е. веќе вчера не е ХРИСТИЈАНСКИ обичај туку ПАГАНСКИ, палењето оган е паганска работа. Прашајте свештено лице О ВЕРНИЦИ.
Конзумирањето РАКИЈА, ПИВО, ВИНО во огромни количини и правењето стап пијани не е ХРИСТИЈАНСКИ.
Правење забави у маало со ракија и посна храна демек верниците големи не е според тоа што би требало да биде вечерва тоа што било наводно тогаш одамна.
Луѓето што седеле надвор во тоа време од пуста мака си запалиле оган за да се згрејат, и виделе ѕвезда како паѓа и ко демек тоа бил Исус. Тие луѓе стануваат коледари т.е. седат будни крај огинот до рани зори и во тие рани зори одат низ чаршија и разгласуваат дека дошол СИНОТ БОЖЈИ, и луѓето за убавата вест им даваат одреден подарок. Денешните коледари одат од врата до врата за да кркнат некој денар и некоја крем банана, и гледаат да тропнат на врата кај што има убави кондури-патики-билоштоубаво.
Ех верници едни...

Охрид на пример се палит оган на 13 вечерта,спроти Василица.И парата се барат тогаш :toe:

Ги зближува ракијата не нешто друго.
Ах бре "верници" зарем атеистичко лајно да ви кажува одредени работи. Ова денес т.е. веќе вчера не е ХРИСТИЈАНСКИ обичај туку ПАГАНСКИ, палењето оган е паганска работа. Прашајте свештено лице О ВЕРНИЦИ.
Конзумирањето РАКИЈА, ПИВО, ВИНО во огромни количини и правењето стап пијани не е ХРИСТИЈАНСКИ.
Правење забави у маало со ракија и посна храна демек верниците големи не е според тоа што би требало да биде вечерва тоа што било наводно тогаш одамна.
Луѓето што седеле надвор во тоа време од пуста мака си запалиле оган за да се згрејат, и виделе ѕвезда како паѓа и ко демек тоа бил Исус. Тие луѓе стануваат коледари т.е. седат будни крај огинот до рани зори и во тие рани зори одат низ чаршија и разгласуваат дека дошол СИНОТ БОЖЈИ, и луѓето за убавата вест им даваат одреден подарок. Денешните коледари одат од врата до врата за да кркнат некој денар и некоја крем банана, и гледаат да тропнат на врата кај што има убави кондури-патики-билоштоубаво.
Ех верници едни...
Па кој рече дека е поврзано со христијанството или било каква религија, па реков дека е добар обичај, и како и да е ги зближува луѓето.

Ovoj koledarski ogan ne e religiozen no ima svoi dobri strani .
Eve vecerva po podolgo vreme vidov nekolku komsii koi bea skarani dolgo vreme a pravea muabet megju sebe.

Па кој рече дека е поврзано со христијанството или било каква религија, па реков дека е добар обичај, и како и да е ги зближува луѓето.
Па во религија е:tapp:

Инаку лично јас не ни палев, а не ни присуствував на палење на некој оган.

Па во религија е:tapp:
е ако де нека е, јас мислам дека не е поврзано со религијата.
Бар според мене

Инаку лично јас не ни палев, а не ни присуствував на палење на некој оган.

е ако де нека е, јас мислам дека не е поврзано со религијата.
Бар според мене

ne be , onaka se pale na Badnik ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom