Кока Кола - не е веќе иста

  • Креатор на темата Креатор на темата Psyside
  • Време на започнување Време на започнување
Кармин -Е120

кога ќе го прочитате составот внимателно, ќе видите дека е додадено Е120 т.н Кармин Е120, значи од Е100-199 се адитиви кои ја даваат бојата или ја засилуваат или ја менуваат бојата на тоа што се додава, во конкретен случај во газиран безалкохолен пијалок Кока Кола.

Прегледај го приврзокот 390015 Прегледај го приврзокот 390018

... инсект кој природно го имало на кактусите во јужниот дел на САД и Мексико, Перу, кој во телото на женката содржи 90% карминска киселина и токму пред да снесе јајца, се остранува од кактусот и се сушат, дробат и се прави црвена боја како додаток на исхрана, пијалоци, козметички препарати (сок од грејпфрут, сок од портокал и јагода, сокови од тропски овошје, сок од калинка, колбаси, енергетски пијалоци, кампари, бонбони, гуми за џвакање, овошни јогурти, шербет, сладолед, производи што содржат индиски кари , медицински сируп против кашлица и изработка на хистолошки препарати, во козметиката како што е сенката за очи и карминот.

Прегледај го приврзокот 390019

... новинарите објавиле голем број провокативни написи за фактот дека познатата Кока-Кола ја содржи оваа боја во огромни количини, поради што бојата е толку кафено-црна имало многу испитувања, а приказната набрзо била премолчена, теориите на заговор на меѓународните компании со што никогаш нема да се дознае целосно од што е направена Кока Кола.

Прегледај го приврзокот 390021

Азорубинот - Е122 (црвен кармазин)

е синтетичка супстанца е дериват на катран од јаглен, која спаѓа во групата на прехранбени адитиви, каде што прехранбениот додаток се користи за давање на храната розова, црвена или (во комбинација со други бои) виолетова и кафена боја, Е122 е дел од зачини и разни закуски, млечни производи, мармалади, џемови, слатки, сосови и конзервирано овошје, колбаси, преработени сирења, сокови, алкохолни и безалкохолни производи, во производството на декоративна козметика и парфеми, производство на бои за храна за велигденски јајца.

...во МКД, E122 Azorubin е дозволено да се користи како додаток на храна-боја, предмет на строго почитување на нормите на употреба, но во многу земји, додатокот Е122 е забранет.

Интересно... Знаев дека сум блиску...

Подготовка на пијалок за боење
Прво, да подготвиме шеќерна карамела, која е потребна за да го обоиме нашиот домашен пијалок Кока-Кола. Однапред, веднаш до шпоретот, ставете чаша многу топла вода. Подоцна ќе разберете зошто е тоа потребно. Истурете шеќер (пет лажици) во длабок тенџере или тавче и истурете малку вода (доволна е една лажица). Држете на тивок оган, постојано мешајќи со дрвена шпатула.

Карамелот се подготвува многу брзо - за само пет минути. Може брзо да изгори, затоа не се оддалечувајте од шпоретот. Прво, водата ќе испари, а шеќерот ќе се исуши и ќе личи на сол. Ако се собрал во грутки или се исушил до дното, тогаш не грижете се, ова е нормално. Главната работа - не престанувајте да мешате. Потоа карамелот ќе почне да се топи. Шеќерните грутки ќе престанат да се лепат и ќе се растворат. Од овој момент, важно е да не се пропушти заруменувањето на карамелата, што се случува за неколку секунди. Ако поцрне, тогаш домашната Кока-Кола ќе излезе невкусна.

Штом карамелот ќе добие темно кафеава боја и ќе почне да жубори, веднаш треба да ја истурите чашата вода во неа, што беше споменато претходно. Направете го ова внимателно, инаку врели прскања ќе паднат врз вас. Со постојано мешање, држете ја смесата на силен оган уште половина минута. Бојата за сода е подготвена.
 
Последно уредено:
Интересно... Знаев дека сум блиску...

Подготовка на пијалок за боење
Прво, да подготвиме шеќерна карамела, која е потребна за да го обоиме нашиот домашен пијалок Кока-Кола. Однапред, веднаш до шпоретот, ставете чаша многу топла вода. Подоцна ќе разберете зошто е тоа потребно. Истурете шеќер (пет лажици) во длабок тенџере или тавче и истурете малку вода (доволна е една лажица). Држете на тивок оган, постојано мешајќи со дрвена шпатула.

Карамелот се подготвува многу брзо - за само пет минути. Може брзо да изгори, затоа не се оддалечувајте од шпоретот. Прво, водата ќе испари, а шеќерот ќе се исуши и ќе личи на сол. Ако се собрал во грутки или се исушил до дното, тогаш не грижете се, ова е нормално. Главната работа - не престанувајте да мешате. Потоа карамелот ќе почне да се топи. Шеќерните грутки ќе престанат да се лепат и ќе се растворат. Од овој момент, важно е да не се пропушти заруменувањето на карамелата, што се случува за неколку секунди. Ако поцрне, тогаш домашната Кока-Кола ќе излезе невкусна.

Штом карамелот ќе добие темно кафеава боја и ќе почне да жубори, веднаш треба да ја истурите чашата вода во неа, што беше споменато претходно. Направете го ова внимателно, инаку врели прскања ќе паднат врз вас. Со постојано мешање, држете ја смесата на силен оган уште половина минута. Бојата за сода е подготвена.

имам пред мене лименка кока кола, никаде не пишува дека го динстале карамелот на оган, него дека има прехранбена боја пијалокот ставено.
 
ista sum
Автоматски споено мислење:

sala na strana, zalno e sto uste voopsto nekoj pie sokovi. 15 grama seker na samo 100 mililitra e greota da mu se dava na organizmot.
 
Mislam edno e drugo da se informira na stetnosta a drugo e da im zabranis na lugjeto. Zboruvame za sok. Ete neka se regulira so granica kolku sekjer e dozvoleno da se stavi ama so toj um i pivo, vino pa i ovosni sokovi treba da se zabranat. Taka da, uzivajte naslatka i ladna Coca Cola. A ako tegnete povekje od edno sise na den, pobarajte nacin ili da go namalite.
 
Освен шеќерот мене многу ми се дига кога пијам кока кола... Многу ми е незгодно после тоа.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom