Кој треба да го докаже бог ?

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
Околу Библијата
Само неколку факти

Библијата е најстарата книга која е во употреба се до денес. Првите страници почнал да ги пишува Мојсеј пред повеќе од три илјади години, a последните апостолот Јован кон крајот на првиот век после Христос. Потребни биле околу 1500 години за да биде Библијата составена во облик каков што го познаваме. Била пишувана од 40 писатели, од кои некои биле рибари, некои цареви, некои овчари... Сите тие биле водени и инспирирани од Светиот Дух. Стариот Завет речиси целиот е напишан на еврејски јазик, додека Новиот е напишан на грчки „коине" јазик. Некој ги споредил Стариот и Новиот Завет со „ран и доцен дожд". Едниот без другиот не е доволен, туку треба да се надополнуваат еден со друг, ако сакаме да имаме богата жетва.
Иако биле потребни 15 векови за да се напише Библијата, низ неа провејува ист дух, бидејќи нејзиниот писател е еден и ист, иако употребувал разни личности. Нејзиниот автор е Светиот Дух.
Повеќето книги бргу застаруваат и постануваат неактуелни, но Библијата секогаш останува свежа и возвишена. Името „Библија" потекнува од грчкиот збор кој значи „книги", но бидејќи таа зборува за Бог, наречена е „Книга над книгите"!
Стариот Завет се состои од 39 книги, а Новиот од 27, а вкупно се 66.
Еве неколку имиња кои најчесто ги среќаваме за Библијата: Свето Писмо, Божји Збор, Писмата, Словото Божјо, Книга над книгите...

ова е факт за библијата??:vozbud:не гледам јас факти ова можи да го напиши кој ке стигни..
друго..сега самиот си се местиш..била напишана од овчари од рибари??:tapp:..и јас то го кажав..немале шо да прат бе..демек биле предводени од светиот дух..:pos2:..е за ова библијата ми требат докази дечко..а не ми кажвај приказни на празно за заспивање

друготооо бла бла слово божјо писма книги над книгите ахмммммм....ај чао!

Околу Библијата
Само неколку факти

Библијата е најстарата книга која е во употреба се до денес. Првите страници почнал да ги пишува Мојсеј пред повеќе од три илјади години, a последните апостолот Јован кон крајот на првиот век после Христос. Потребни биле околу 1500 години за да биде Библијата составена во облик каков што го познаваме. Била пишувана од 40 писатели, од кои некои биле рибари, некои цареви, некои овчари... Сите тие биле водени и инспирирани од Светиот Дух. Стариот Завет речиси целиот е напишан на еврејски јазик, додека Новиот е напишан на грчки „коине" јазик. Некој ги споредил Стариот и Новиот Завет со „ран и доцен дожд". Едниот без другиот не е доволен, туку треба да се надополнуваат еден со друг, ако сакаме да имаме богата жетва.
Иако биле потребни 15 векови за да се напише Библијата, низ неа провејува ист дух, бидејќи нејзиниот писател е еден и ист, иако употребувал разни личности. Нејзиниот автор е Светиот Дух.
Повеќето книги бргу застаруваат и постануваат неактуелни, но Библијата секогаш останува свежа и возвишена. Името „Библија" потекнува од грчкиот збор кој значи „книги", но бидејќи таа зборува за Бог, наречена е „Книга над книгите"!
Стариот Завет се состои од 39 книги, а Новиот од 27, а вкупно се 66.
Еве неколку имиња кои најчесто ги среќаваме за Библијата: Свето Писмо, Божји Збор, Писмата, Словото Божјо, Книга над книгите...
Интересни податоци и на памет ми падна кај што кажуваш погоре дека се потребни 1500 години за да биде во форма каква што ние денес ја познаваме хм... секој дел од библијата во стариот и новиот завет се надоврзува еден на друг со толкава точност и прецизност со надополнување низ векови со реални ситуации и случки што е невозможно и тешко сите нејзини автори да се сметаат за лажговци?!значи не станува збор за еден двајца или 10 тина луге, на тие надприродни божји случувања присуствувале голем број но само на одредени бог ги обдарил тоа да го пренесат во книга за наредни генерации, доколку сите би пишувале за чудата кои ги срекааваат со својата неумешност тоа ке беше збирка од евтини приказни напишани од простиот народ . Сметам дека секое мислење за докажување на некои е излишно зошто тука не станува збор за докази или факти или за некој кој се обидува верата да ја достави како обичен збир на приказни и ништо повеке се е до самиот човек до поединецот колку е тој способен да се ослободи и да верува зошто и најголеми чуда и докази да ти претстават повторно аку не сакаш да веруваш ке најдиш начин тоа да го претставиш како лажно... зависиме од себе си.

Интересни податоци и на памет ми падна кај што кажуваш погоре дека се потребни 1500 години за да биде во форма каква што ние денес ја познаваме хм... секој дел од библијата во стариот и новиот завет се надоврзува еден на друг со толкава точност и прецизност со надополнување низ векови со реални ситуации и случки што е невозможно и тешко сите нејзини автори да се сметаат за лажговци?!значи не станува збор за еден двајца или 10 тина луге, на тие надприродни божји случувања присуствувале голем број но само на одредени бог ги обдарил тоа да го пренесат во книга за наредни генерации, доколку сите би пишувале за чудата кои ги срекааваат со својата неумешност тоа ке беше збирка од евтини приказни напишани од простиот народ . Сметам дека секое мислење за докажување на некои е излишно зошто тука не станува збор за докази или факти или за некој кој се обидува верата да ја достави како обичен збир на приказни и ништо повеке се е до самиот човек до поединецот колку е тој способен да се ослободи и да верува зошто и најголеми чуда и докази да ти претстават повторно аку не сакаш да веруваш ке најдиш начин тоа да го претставиш како лажно... зависиме од себе си.

Гце Љубов Одисеја и Илијада на Хомер се пренесени идентично 3000 години според тоа можеме да кажеме дека Ахил бил полубог и дека единствена слаба точка му била неговата пета и дека богот Зевс навистина постоел како таков итн итн.
доколку сите би пишувале за чудата кои ги срекааваат со својата неумешност тоа ке беше збирка од евтини приказни напишани од простиот народ
sic!
Ако си ја прочитала библијата не мора да си генијалец да констатираш дека е токму тоа книга со евтини приказни, двосмислени фрази и ништо повеќе.

Нема што да се докажува Бог зошто науката не го препознава како концепт едноставно некој сега сериозно да земе да го докажува Хулк или пак Питер Грифин од Фемили Гај тој научник во најмала рака би го прогласиле за луд.

Поздрав и Мир со тебе

Гце Љубов Одисеја и Илијада на Хомер се пренесени идентично 3000 години според тоа можеме да кажеме дека Ахил бил полубог и дека единствена слаба точка му била неговата пета и дека богот Зевс навистина постоел како таков итн итн.

Е сега мешаме баби и жаби
1. Илијада и Одисеја се антички епови но постојат две тези за нивното пишување
а) биле народни (кратки) творби значи пеења но подоцна СЕ смета ДАКА Хомер ги систематизира во една целина
б) Хомер или (некој превод слеп човек - слепец) бил генијален ``пејач`` и ги составува

ВНИМАНИЕ СТАНУВА ЗБОР ЗА ЕЕЕЕЕДДДДЕЕЕЕННН ЧОВЕК

ВО БИБЛИЈАТА СТАНУВА ЗБОР ЗА 40 ЛУЃЕ кои живееле во временско растојание од 1500 години

sic!
Ако си ја прочитала библијата не мора да си генијалец да констатираш дека е токму тоа книга со евтини приказни, двосмислени фрази и ништо повеќе.

каде се двосмислените фрази кои се тие ефтини приказни (те молам цитирај...)

Нема што да се докажува Бог зошто науката не го препознава како концепт едноставно некој сега сериозно да земе да го докажува Хулк или пак Питер Грифин од Фемили Гај тој научник во најмала рака би го прогласиле за луд.

веднаш ќе се откажам од моето верување ако некој атеист НАУЧНО ми докаже
1. што било пред големата експлозија
2. како тоа од ништо се создава нешто
3. колку е голема вселената и каде и е крајот...

Поздрав и Мир со тебе

поздрав и Божји мир со вас

sic!

Поздрав и Мир со тебе
Се потврди мојата последна реченица како прво за да веруваш и општо за да се раководиш низ животот треба да ги применуваш како и разумот така и чуствата на срцето и душата она што не можеш да го видиш но знаеш дека постои, и кај самите научници нивната основа е да морааат да верувааат дека постои некој над нив зошто не можат сите работи научно да ги докажат т. е да го земиме прапочетокот додека нашата теорија за настанокот на светот се темели врз верување следствено на тоа јас не морам ништо да докажувам и објаснувам зошто се потпирам на тоа дека има некој кој е поголем од мене...а вие треба да докажувате нешто што не може да се докажи а доказот е само за да ги задоволите вашите физички сетила и со тоа си го полните саможивото его и суета поклонувајки му се на култот на човекот...Значи од тука можете да видите колку е логиката поврзана со бог кога не може да се докаже постанокот на првиот атом материјалното преминува во духовно и во идеја а со тоа признавањето на некој поголем од нас како што е Бог.
Ако мислиш дека на твоето чуство за верување му се достојни Илијада и Одисеја верувај во нив ...

Луѓето треба да го докажат бог така што сите ќе бидат солидарни, обединети (сложни) и праведни оти ко што е речено „Како ќе го сакапш Бог, кој не го гледаш ако не го сакаш ближниот свој кој го гледаш?) или ко што се вели : Кај што има слога таму има и Бога!

Се потврди мојата последна реченица како прво за да веруваш и општо за да се раководиш низ животот треба да ги применуваш како и разумот така и чуствата на срцето и душата она што не можеш да го видиш но знаеш дека постои...
Здраво Гце Љубов твојот риплеј до мене не е баш соодветен на моите прашања но сепак ќе ти дадам одговор на твоите дилеми мене ми личи ова на филозофски дисккурс кој јас ќе се обидам научно колку што знам да одговорам.
Срцето е само најобичен орган на човековото тело кој врши циркулација на крвта и транспортирање на хранливи материи до останатите човекови органи докажано со факти пред многу години.
Ако веќе правиш некаква поврзаност на чуството поадекватно би било да биде со мозокот зошто тој орган кој се храни со гликоза манифестира неурони кој ние ги нарекуваме чуство искрено не сум некој мастер-мајнд на оваа тема но сепак лесно можеш да го провериш ова во некој учебник по молекуларна биологија.
Душа не постои како научен концепт па нема што да дискутираме ако мислиш дека има простор за дискусија повели презентирај ги своите видувања ,
и кај самите научници нивната основа е да морааат да верувааат дека постои некој над нив зошто не можат сите работи научно да ги докажат т. е да го земиме прапочетокот додека нашата теорија за настанокот на светот се темели врз верување следствено на тоа јас не морам ништо да докажувам и објаснувам зошто се потпирам на тоа дека има некој кој е поголем од мене...

Да научниците во основа веруваат во светото тројство физика/хемија/биологија и точно е дека голем дел се теореми кој секојдневно ги докажуваат со експерименти и сеуште големи прашања се отворени само разликата е во тоа што тие не ја земаат за репер книгата Библија напишана пред 3000 години.

а вие треба да докажувате нешто што не може да се докажи а доказот е само за да ги задоволите вашите физички сетила и со тоа си го полните саможивото его и суета поклонувајки му се на култот на човекот
...

Пак ќе повторам науката не го докажувала,не докажува и нема да докажува дали постои Бог. Дилемата е ненаучна,науката воопшто не го препознава

Значи од тука можете да видите колку е логиката поврзана со бог кога не може да се докаже постанокот на првиот атом материјалното преминува во духовно и во идеја а со тоа признавањето на некој поголем од нас како што е Бог
.

Овде има две логичности кој не се поистоветуваат како прво нема логика поврзана со Бог каков што ти го апстрахираш според Библијата појасни малку за материјално во духовно што подразбираш овде ми личи дека навлегуваме во полето на КМ само те чекам на одговор колку што знам материјата се трансформира од еден облик во друг не знам што подразбираш под духовно објасни малку.
Ако мислиш дека на твоето чуство за верување му се достојни Илијада и Одисеја верувај во нив
Не знам од кај го изведе тој заклучок дека јас верувам во нив,јас ги вреднувам само нив колку што ја вреднувам и Библијата како уметничко дело т.е книга.

Здраво професоре

Е сега мешаме баби и жаби
1. Илијада и Одисеја се антички епови но постојат две тези за нивното пишување
а) биле народни (кратки) творби значи пеења но подоцна СЕ смета ДАКА Хомер ги систематизира во една целина
б) Хомер или (некој превод слеп човек - слепец) бил генијален ``пејач`` и ги составува

ВНИМАНИЕ СТАНУВА ЗБОР ЗА ЕЕЕЕЕДДДДЕЕЕЕННН ЧОВЕК

ВО БИБЛИЈАТА СТАНУВА ЗБОР ЗА 40 ЛУЃЕ кои живееле во временско растојание од 1500 години
Овде се само фактографски податоци веќе и одговорив на Љубов за компарацијата Хомер-Библија па би се задржал на твое ниво.
Хомер ја напишал Одисеја и Илијада некаде 7-8 век пне додека некој друг ја систематизира или како што самиот спомна биле народни епови можеби од 40 луѓе :wink:па Хомер само ги канализира

Апропо Библијата еве да замижам со едното око и да речам дека се точни овие митови прашањето мое е Е па што? Има некава посебана моќ книга која е составувана 1500 години односно моделирана според потребите на лековернит маса.

каде се двосмислените фрази кои се тие ефтини приказни (те молам цитирај...)
проф. ти мора да се шегуваш со мене јас не сум атеист(членот) да цитирам извадоци од фикција за да ти докажувам дака нешто не постои во реалноста.
Ако си го прочитал Првиот завет ќе ти биде доволно јасно за каква фикција се работи.

Симптоматично ми е кога разговарам со верници на овие теми колку и да се образовани,фини и наивни кога ќе се судрат со догматиката на нивното верување повишуваат глас,манифестираат нервози (во твојот случај капс лок со црвена боја) небаре поминуваат од катарза на гадости кој ги слушнале/прочитале кога треба да се судрат со научни аргументи и преминуваат на нов левел демагошка репетитивност.

Нема да се вратам пред Биг Бенгот туку ќе се вратам 15 век како Коперников Принцип во кој се расчистени голем дел од твоите прашања и во секој случај неодминливиот Дарвин со (р)еволуција.
Мислам со Декартовиот дуалитет имаме расчистено уште од поодамна професоре.

За крај само би додал една мисла од Бернард Шо

Ниту еден човек не верува дека библијата значи она што таа го вели, секој човек е уверен дека таа го вели тоа што тој го мисли"

Поздрав професоре и Мир со тебе

Прво ми се допаѓа нивото на дискурсот што го практикуваш. (сериозно мислам),
1. За Илијада и Одисеја знам ( ми беше испитно прашање)
но вицот е во другото тие пеења или спевови ги``канализира`` еден човек. Внимавај еден човек. Значи тој можел нешто да додаде , нешто да одземе и да ја состави целината т.е. двете епопеи.

Библијата ја пишуваат 40 луѓе 1500 години, тие не се познавале, нивното влијание на еден кон друг апсолутно и да не постои (зборувам кога се заокружувала целината нареѓена Библија)

А верувај знам колку е тешко на еден шовек да состави (напише) на пример роман
(треба тука линеарност на нарацијата, логичност на настаните , причинско последична мотивираност, компакност .... и уште многу други перипеттии за да се напише едно дело -роман.
тешко тоа го постигнува еден човек, а камо ли пак 40 луѓе за 1500 год...

капс лок со срвено е за да биде потенцирано , никако со ниска намера да омаловажам нешто или некого.

Прости ми ама описот за катарзата... ми личи на инквизициски процес, јас катарзата ја доживувам кога Бог ми помага и кога секој ден прави нови и нови ``чуда``

Моите прашања се многу едноставни на кои никој (со исклучок на Светото Писмо ) не дава одговор

Поздрав почитуван пријателе и Божји мир со тебе.

Бог Самиот Себе се докажува.Tој дал доволно патокази кои што водат до Него. Доволно е човек да излезе навечер на тераса да ги тргне предрасудите од себе и да го впери погледот во небото каде што сјаат непрегледен број на звезди и други небески тела, и да си го постави прашањето: 'Зарем сето ова можело случајно, само од себе да се создаде?'

Бог Самиот Себе се докажува.Tој дал доволно патокази кои што водат до Него. Доволно е човек да излезе навечер на тераса да ги тргне предрасудите од себе и да го впери погледот во небото каде што сјаат непрегледен број на звезди и други небески тела, и да си го постави прашањето: 'Зарем сето ова можело случајно, само од себе да се создаде?'

ДА можело :wink:

А како ти ке го докажеш(научно) богот во кој веруваш ???

Оф леле, па затоа зборувам, Бог е алфа и омега , почеток и крај,
погледај околу себе, види како функционира микрокосмосот vs макрокосмосот,
како се` во оваа вселена е подредено во хармоничен систем ( со исклучок на луѓето) ама тие се откажаа од Хармонијата и Светлината..

Интересен исешок , погледај чисто само онака и за момент запрашај се ... а што ако навистина било вака...???

Доказот дека не можело само од себе да настане све ова шо е демек космосо и сфемиро, не држи пошо ИСТОТО СЕ ВЕЛИТ ЗА БОГ ДЕКА ОН постоел одувек и дека никој не го створил.

ПОМЕЃУ ЖИВОТОТ И СМРТТА

„А најубавото место за враќање е кај Аллах.” (Али Имран:14)

Некој човек паднал во длабок бунар. За среќа, едно растение било израснато во зидот на тој бунар, па, човекот додека паѓал, со рацете некако успеал да се зафати за тоа растение. После почетниот шок, почнал да разгледува доле и горе.

Она што го видел било доволно за да го заплаши: огромна змија го чекала на дното од бунарот. Во очај, одлучил да остане каде што бил, и да не се помрднува. Но, тогаш, на свој ужас, здогледал два глушеца – едниот црн, другиот бел – како го гризат коренот од растението за кое се држел. Ја изгубил целата надеж.

Тогаш погледнал горе и срцето повторно му се исполнило со надеж. Не бил многу оддалечен од влезот на бунарот, само еден мал напор би му овозможил да ја дофати сигурноста.

Тогаш забележал кошница со мед на растението за кое се држел. Потполно заборавајќи на состојбата во која се наоѓа, почнал да јаде мед. Секако, тоа на пчелите не им се свидело па го нападнале, но, човекот и понатака останал несвесен за состојбата во која што се нашол. Недолго потоа, глувците успеале да го пресечат растението и човекот паднал право на змијата.

ПОУКА:

Ние сме тој човек; Овој свет е бунарот; растението на неговиот ѕид е нашиот живот; кого го нагризуваат денот и ноќта – белиот и црниот глушец; смртта е змијата која што нас не чека.

Медот ги симболизира угодностите на овој живот, околу кои спориме и се расправаме со другите луѓе – пчелите, кои нас не „каснуваат“. Она што нашата „невоља“ ја прави потрагична е фактот дека спасот никогаш не е предалеку. Вложи само малку напор во твојот животен пат,за да ја дофатиш сигурноста која што е овозможена со Божјата љубов.

Лесно можеме да му се приближиме на Драгиот Бог и да бидеме сигурни засекогаш. Или, од друга страна, смртта дословно ќе не уништи.

Изборот е наш !

Оф леле, па затоа зборувам, Бог е алфа и омега , почеток и крај,

Исус е претставен како алфа и омега Првиот и Последниот и тоа си има точно значение кое ти го употребуваш во погрешен контекст

Исус е единствената Личност која за Бог е прифатлива за вечен живот

Исус е Безсуетна Личност и само САМО таква безсуетна личност е подобна за вечен живот ( првиот и последниот алфа и омега )

1 Тимотеј: 2:5 Зашто Бог е Еден , и Еден е Посредникот меѓу Бога и луѓето: Човекот Христос Исус,

од христијаните не се бара да веруваат дали постоел или не туку да ја оформат истата
личност Исус Христос ако веќе сакаат вечен живот Итоа и го правеле христијаните

1 Петрово: 2:21 Зашто за тоа сте повикани, зашто и Христос страдаше за вас и ви остави пример, за да врвите по Неговите стапки.

Галатјани: 4:19 деца мои, кои пак сум во породилни маки, додека Христос се вообличи - ОФОРМИ ОТЕЛОТВОРИ во вас.

ИСУС ХРИСТОС е новата родена безсуетна личност подобна за вечен живот
Бог кажал дека Тој - Исус е Првата и Последна понуда што ја дава и не менува мислење алфа и омега по тоа прашање .

1 Коринтјани: 15:22 Зашто, како што сите умираат во Адама, така и во Христа сите ќе оживеат.

2 Коринтјани: 5:17 И така, ако е некој во Христа, тој е ново создание; старото помина, ете: сè стана ново.

Галатјани: 6:15 Зашто ниту обрезанието е нешто ниту необрезанието, туку ново создание.= НОВА БЕЗСУЕТНА ЛИЧНОСТ

Исус е претставен како алфа и омега Првиот и Последниот и тоа си има точно значение кое ти го употребуваш во погрешен контекст

Не е погрешен контекстот, тука зборуваме за , да биде појасно, Бог (Отецот) преку Него и Синот и Светиот Дух е ``целината`` која е почетокот и крајот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom