Кој профитира од засилената “анти-античка” пропаганда?

• Креатор на темата Креатор на темата Dejan]
  • Време на започнување Време на започнување
сдс и нивните претходници уште од 45 па наваму ја кажуваат тезата дека се почнало од 6 век и прават се што е во нивна моќ така да остане, и нивната основа, идеологија е врз тоа базирана, а сега со античкото минато тие нивни верувања паѓаат во вода, им се руши концептот и испаѓа дека они цело време го лажеле народот. Затоа плукаат, за да и дефинитивно не пропаднат, а плус додади ги грчките парички и се е јасно

Greece-1000-drahma-1926-bac.jpg

во цементара и окта делеле драхми ако потпишеш уверение за словенец

Овие:
Hej slaveni, jos ste zivi!

Zivi, zivi duh slavenski
[/QUOTE]
jos malo:pipi:

Треба барем два града во Македонија да има , АЛександрија и Филипи.
Едно ме чуди, цело време грциве за Александар јадат колачи, за Филип воопшто не станува збор,ако размислиме, тој е многу поважен за Македонската историја , бидејќи тој е човекот кој ја поробил грција, ја создал Македонската Фаланга, и политичката основа во Европа! Е направил и нешто лошо, го одбрал хелинизмот како култура и јазик кој ќе се користи насекаде.
Зошто грците не зборуваат за Филип ?

Не зборуваат за Филип бидејки Коринтски мир по битката кај Херонеја јасно ги потчинил Хелените.Им наложил да дадат воени одреди за походот кон Персија им расместил воени посади низ Хелада за да ги контролира да не прават побуни кога тој сметал дека ке тргне на Персија.Филип немал доверба во Хелените.Иако овој мир не е зачуван целосно ни сто грчки академици не можат да му ги негираат одредбите.Треба да се прави разлика мегу Хелен и Грк.Грците се политичка творба од 1820.и се мешавина од Словени Хелени Нормани и што уште не.Инаку хеленизам означува мешавина од македонска хеленска и источна култура која Александар ја промовирал во рамките на своите космополитски гледишта.Не знам зошто науката го прифатила ова име но не ознашува чисто хеленска култура.Повеке за ова има кај Фанула Папазоглу Историја на хеленистичкиот период

Па зошто спиеме тогаш.Ако Филип бил Македонец кој јасно е дека ја поробил атина и е татко на Алкесандар, што треба повеќе од ова?

Па гледаш дека само ако спомнеш а од античка Македонија жив ке те спалат.Во бившата ни држава античката историја беше намерно запоставувана за да не пропадне југословенството.Во бранково време бидејки нема национална свест и повеке го интересираше приватизација не се афирмираше исто така.Сега Грујчо се обидува нешто па Милчин Фрчко да можат со атомска бомба би го гагале.Но новата генерација историчари е надежна се повеке се занимава со нашата ант.историја.Државата треба повеке финансии да одвојува за истражуванја.А и во тимот на преговарачи треба да вклучи историчар како што Грците го имаат познатиот антимакедонски историчар Кофос

I jas sum za Filipa posto toj e tipicen Makedonec onaka so bradiste ,so stomak uste livce so promasena sportska i krali marko familjarno mu fali za da bidi kompleten .

A Aleksandro kako prvo lici na pozer ,ne e cistokrven (majka mu e od Epir) i ne e risjance(spijal so mazi) ,mnogu mnogu da ne se eksponirame so nego.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom