Кој е коренот на злото?

Коренот на злото е самиот човек по себе. Секој во себе има и темна страна која не е излезена на површина. Не верувам дека љубомората е корен на злото, затоа што тие, според мене, не се ниту најмалку слични. Ако си љубоморен не значи дека си и злобен. Злото го сочинуваат многу негативни особини. Но доколку си злобен, тогаш си и љубоморен. Злото не се образува од само една негативна особина, туку е збир на сите девијантни појави на кои гледаме како паразити на средината:helou:

Коренот на злото е желбата. Едни живеат за други да ги јадат. Сите сакаме среќа но не може секој да има што сака, оттаму сите конфликти.

Коренот на злото е самиот човек по себе. Секој во себе има и темна страна која не е излезена на површина. Не верувам дека љубомората е корен на злото, затоа што тие, според мене, не се ниту најмалку слични. Ако си љубоморен не значи дека си и злобен. Злото го сочинуваат многу негативни особини. Но доколку си злобен, тогаш си и љубоморен. Злото не се образува од само една негативна особина, туку е збир на сите девијантни појави на кои гледаме како паразити на средината:helou:

НЕ никако мене лично ми е мило кога пријатели другарки успеваат...зошто да им љубоморам..не сум психа:vozbud:

алтруизам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Дека има зло доволно е да се види светот и луѓето од кои повеќето е морално расипани а интелектуално тупи и изопачени. Коренот на злото е што е секој добар за себе, но не и за другите.

Ако злото не постои ,како ќе го препознаеме ,јас мислам дека некои луѓе се жртви токму заради тоа .Ако можеме да навлеземе длабоко во нив, сигурна сум дека тие не го сакаат тоа, не сакаат да се лоши ,од тука ми се наметнува предходната мисла дека за да го цениме доброто мора да го осознаеме злото а како ако не преку избрани за тоа луге .жртви на злото .

Злото и не постои-недостаток на доброто.
Треба да го цениме каде има повеќе добро. Тоа е насекаде, само во различни количини.

Мислам дека коренот на злото е во воспитанието. Ако детето од мало се учи да прави добри дела и да разликува добро од лошо понатака ќе живее така и ќе бега од злото. Злото е место каде што уште не допрел Господ, но без него нема да постои и доброто.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom