Луѓето одбираат тага (односно, да го ословам подобро, изборот што ќе донесе негативен исход), затоа што се плашат од ризици. Се плашат дека изборот нема да испадне според очекуваното и дека ќе им донесе тага, што ќе ги врати на почетокот, па why bother? У суштина, и да избереш тага не можеш да знаеш дали си направил лош избор зошто не си ја избрал потенцијалната среќа. Испаѓа дека и вака и така, исходот ќе биде- тага.
Плус тага е more fun. Ако си среќен, ќе немаш муабет со пријателките кога ќе се сретнете на кафе. Нема да можеш да им се жалиш прописно и просто ќе нема што да се каже. Се знае каков муабет иде со кафе и цигара: еј, абе оваа комшиката се разведе од тој волот, мајка ми пак ја врти реумата, пак каснат со платата, боље да не напраев дете со оноа говедоно. - Јебига, живот, мислиш мене ружи ми цветаат- ќе ти одговори пријателката. И ти раскажува како уште не го разрешиле спорот за имотот и како у вторник и вадат година на мајка и. Ти навидум сочувствуваш, а потајно се чувствуваш подобро. И да не ти е гајле- и она така се осеќала после твоите исповеди.
Верувај дека многу полошо ќе и било ако и кажеш: „Добив на лотарија“ или „Маж ми ќе ме носи на втор меден месец у Куба“.
Да нема тага, луѓето ќе се отуѓат. Никој ќе нема за ништо да се олесни, ќе згасне социјализацијата

Јас забегав у теории што се плашам да ги препрочитам, ама не е важно...
Фактот е дека човекот стварно често (не)свесно одбира мизерија наместо исполнетост, а причините се многубројни или па непознати- тоа е релативно.