Кога треба да кажеме ”извини”?

• Креатор на темата Креатор на темата schtranga
  • Време на започнување Време на започнување
Извини има тежина само кага станува збор за вербалан навреда или нечие моментално погрешно толкување, или воопшто во вербалната комуникација. За дела ниедно извини нема тежина џабе единствено што може тој што згрешил да признае дека згрешил али не да се извинува за тоа.
Или попросто и повулгарно кажано :
Утепај некого по грешка и кажи му извини

Само кога стварно го мислиме тоа, зашто се губи смисла...

go kazuvam ako stvarno go mislam toai ako na nekogo treba vistinski da mu se izvinam ako veke nesto sum mu zgresil ... a onaka za ligavenje definitivno ne go koristam!!!

Izvini kazuvam mnogu retko i so tesko srce, se rabira toa ne znaci deka ne gresam pa poradi toa i retko kazuvam izvini.Se rabira deka gresam i jas megutoa da kazam izvini toa nekako ne mi odi mozebi ota e taka poradi toa sto mislam deka so izvini ne bi mozela da gi promenam rabotite sto sum gi zgresial ili da ja popravam greskata.Sepak smetam deka izvini treba da se kazuva i da se kaze samo dokolku navistina e od srce.Doseg aretko sum kazala izvini megutoa i toa malko sto sum go kazala bilo od srec i mi pomognala.Od druga strana pak sakam koga nekoj ke mi kaze izvini, toa kako da mi dava pozitivna energija i ne znam zosto ama me polni so samodoverba, i sekoe izvini sum go prostila megutoa ne sekoe nesto zaradi koe mi se izvinile sum go zaboravila.Zatoa pred da kazete izini treba dobro da razmislite sto praviet i dali so toa nekoj vas blizok povreduvate

Nemam problem da kazam izvini i kazuvam koga ke zgresam.

Ако некој ми каже извини од култура не ми значи ништо, нека не кажува џабе, само ако кажува искрено тогаш прифаќам, значи ако се кае и увидел дека ми згрешил што и да е.
Извини не ми е тешко да кажам ако мислам дека треба, човечки е да згрешиш, па и да кажеш извини во таков случај. Можеш само да добиеш, никој не изгубил ако каже извини. :)

Ja si kazuvam izvini!Sekogas koga mislam deka ne sum vo pravo,ne mi preci ama bas ic da kazam izvini!

Треба да се каже извини кога ќе се заебе работа. Но само ако навистина така мисли кажувателот.

Ja "izvini" kazuvam mnogu cesto ama cisto od kultura.Primer koga nesakajki ke udram nekogo,ke pogresam nekoj zbor,ke pobaram usluga,koga se javuvam kasno po telefon itn.

A drugoto "izvini" vo vid na prostuvanje vo kazuvam na mojte najbliski togas koga stvarno go mislam.

Izvini...koga ke isturam kafe sok..koga ke turnam nekoj..koga e nesto sto ne povreduva dushevno..koga ne boli..nesto materijalno. Koga povreduvam dushevno sto sekako ne bilo namerno ne go koristam ovoj zbor od prosta pricina sto zborot IZVINI nikogas nema da ja opravda mojata greska. Proskata ja baram na drug nacin ..for example poklonuvanje buket cveke i baknez, ispolnuvanje na nekoja od nejzinite zivotni zelbi, vodenje na nekoe egzoticno mesto za koe sonuvala...itd...na nacin so koj ke pokazam pogolema dobrina nego zlobata sto sum ja napravil"!!!

Секогаш кога ќе погрешиме треба да кажеме "ИЗВИНИ" а сепак не ми е тешко да го кажам тоа

"извини" хмм...се кажува кога си згрешил нешто, кога си повредил некого итн. ама самоако тоа било ненамерно, а ако било со намера извршено мислам дека нема место за зборот извини.

Ме обвинија дека не викам ,,Извини,, и дека не викам ,,Те сакам,, а што ќе се извинувам кога пак нема да го мислам тоа ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom