Клукајдрвци

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Во дворот имаме повеќе дрвја па и елки- некои се доста постари, но бујни со убави крошни - па овој гостинов да не им наштети- па да се исушат , но еве 2-3 месеци на едно од дрвјата што е поблиску до куќата се има „вселено„ клукајдрвец- а може и да се повеќе што и ме „плаши„ - но јас видов само еден и ако не секој - тогаш секој втор ден ствара невидена галама - чука по тоа стеблото ко неартикулисан- без прекин по којзнае колку часа- неуморен :pos:
Некогаш не го ни приметувам, но почесто наутро особено во викендите од некаде 05:30 ко ќе почне да делка -ко да е без намера да престане и незнам што да му правиме за да си оди од таму - оти прочитав дека живеат во група од 5-7 и што ако има тука некаде во некое од дрвјата гнездо?! - тоа би било наезда од клукајдрвци.
Барав на нет освен што се изнагледав интересни смешни видеа -ништо конкретно не најдов освен Birdchaser .
Некои од вас имале ли таков проблем .. и како го решивте .. но не одговарајте во стил "со воздушната пушка" -таа варијанта во старт ја отфрлам.

Последно уредено:
Во дворот имаме повеќе дрвја па и елки- некои се доста постари, но бујни со убави крошни - па овој гостинов да не им наштети- па да се исушат , но еве 2-3 месеци на едно од дрвјата што е поблиску до куќата се има „вселено„ клукајдрвец- а може и да се повеќе што и ме „плаши„ - но јас видов само еден и ако не секој - тогаш секој втор ден ствара невидена галама - чука по тоа стеблото ко неартикулисан- без прекин по којзнае колку часа- неуморен :pos:
Некогаш не го ни приметувам, но почесто наутро особено во викендите од некаде 05:30 ко ќе почне да делка -ко да е без намера да престане и незнам што да му правиме за да си оди од таму - оти прочитав дека живеат во група од 5-7 и што ако има тука некаде во некое од дрвјата гнездо?! - тоа би било наезда од клукајдрвци.
Барав на нет освен што се изнагледав интересни смешни видеа -ништо конкретно не најдов освен Birdchaser .
Некои од вас имале ли таков проблем .. и како го решивте .. но не одговарајте во стил "со воздушната пушка" -таа варијанта во старт ја отфрлам.
Не може да им наштети..тоа само на цртаните филмови го има...клукајдрвецот не го чука дрвото не е толкава будала џабе да чука...тој чука по ореви или миндали или некоја друга храна која ја има во клунот а дрвото го користи само како соработник...

Не може да им наштети..тоа само на цртаните филмови го има...клукајдрвецот не го чука дрвото не е толкава будала џабе да чука...тој чука по ореви или миндали или некоја друга храна која ја има во клунот а дрвото го користи само како соработник...
kako toa ne mozhe da im nasheti?
a shto e so ovie drvja? si pravele sklad so zheladi
0_1081ac_bc42326_orig.jpg

0_1081a8_c27f8d1d_orig.jpg

0_1081af_9d7f82cd_orig.jpg

0_1081ae_92a2aa5e_orig.jpg

losi filmovi gleas brat...poise ti im nastetuvas na drvata nego li on...

ти шиптаp беше//

Како не им отупува клунот од толку чукање :D

За мене клукајдрвецот е украс а не проблем.Имам во близина на мојата куќа еден таков,тој чука на бандера(складира храна за ‘црни денови‘) и мене ми е баш мило да го слушам.Звук на природата

Сигуно и него не му се кљукат/лупат толку, тој мојт толку да чукат зш требит наднорма да напрајт за да зејт поголема плата, немојш да знајш.
:D

а за кој чошак е крстен клукајдрвец ако е клука по дрво? или на некој на времето во недостиг на имиња му текнало ај ова клукајдрвче ке го викаме... вхахахахаха.. основна логика да се немало...

1367568812_1842687596.gif

:pos::pos:[DOUBLEPOST=1401513609][/DOUBLEPOST]
1365998669_131638529.gif

Последно уредено:
Најдов нешто интересно и корисно по нетов, на англиски е и ме мрзи да го преведувам. Ќе го сфатиш. Во глобала, ти кажувава дека дрвото ти е преполно со инсекти, затоа клукајдрвците се населиле баш на тоа дрво. Колку прават штета- во исто време се и корисни.
Можеш на линковите да прочиташ за кој тип на клукајдрвец станува збор и како да ги заштитиш дрвата од оштетување.

There are a lot of varieties of woodpeckers but most of them have 3 reasons for pecking. I got a big "education" on this when one decided to go crazy on my newly done shake siding in my old home a few years back. Up to that point all the woodpeckers we had in the yard had been happy to make holes in old trees that had been home to carpenter ants and where some borer damage was evident.

The first reason is they hear or see insects on and within the tree or siding of the home they are pecking on. The will peck holes up and down where ants or borers are located and insert a tongue to pull out the insects. They don't make holes in perfectly healthy trees without insects present.

The second is to advertise for a mate or announce a territory like a song bird does with tweeting.. If it is the beginning of spring in your area this could be the reason. If our tree makes just the right sound for his/her advertising they may keep coming back until mating season ends and then stop for a while. Related to this is they also enlarge holes in softer wood to make nests. If the damage is to one small area that is being enlarged this may be the reason.

The third reason is for only one kind of woodpecker, the sapsucker. They actually eat sap and will make neat rows of small holes to lick up sap.

If it isn't mating season chances are the tree is infested with some insect, like Carpenter Ants that the woodpecker(s) is/are trying to get at for food. You may need to have an arborist look at the tree and recommend treatment to get rid of the insect/ant/borer.

You can also cover the area the woodpecker keeps coming back to with a piece of hardware-cloth (looks like screens with larger holes) tacked over the bark where the holes are. Just don't wrap the tree in it since the tree will not be able to grow after a while.

Cornell University has a good site with pictures for helping ID which woodpecker which might help you figure out why it is going after your tree as well as an excellent description of what they do and why: Cornell Lab of Ornithology

The following is a helpful guide in (layman's terms) with a gardeners perspective for repairing and prevention of more damage: How To Prevent Woodpecker Damage To Trees

Read more: http://www.city-data.com/forum/garden/1498041-will-woodpecker-kill-my-tree-help.html#ixzz33GtwMwdW

домот на еден американец после нападот од клукајдрвец се претворил во хранилиште на желади :pos::pos::pos:
13446-620x350.jpg

21938-565x1000.jpg

31566-565x1000.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom