Кибритчии и слични преваранти

• Креатор на темата Креатор на темата демнач
  • Време на започнување Време на започнување

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
142769476200649155501.jpg
Пред некое време ги имаше на камени мост попознати како кибритчии(шибицари).На кратко сите ја знаеме финтата:погоди го топчето под кибритчињата.Ова беше најблага мерка на измама па иако сите ја знаеа имаше овци кои ги стрижеа.Малку поголема превара е да дадеш пари во некоја агенција као наводно за странство па после да ја снема преку ноќ и агенцијата и парите и газдата.Лично вие како граѓани сте биле ли некогаш насамарени од умешни измамници за било што?Претпоставувам дека скоро секогаш имаат добро одработена тактика.

и ја ги иам начекано тие на мост едно десетина пати...и он ака мафтаат со иљадарки...ма глупости стварно не сфаќам...али не застанувам да не ме џепарошат мамата... ств не знам кој деген би се нафатил...:toe:

и ја ги иам начекано тие на мост едно десетина пати...и он ака мафтаат со иљадарки...ма глупости стварно не сфаќам...али не застанувам да не ме џепарошат мамата... ств не знам кој деген би се нафатил...:toe:
Па имаше некои иначе немаше да седат за џабе.Последната финта што ја направија е демек плаче дете и они го смируваат и као "Не плачи еве чичкото ќе ти даде пари" и као да извадиш пара да не плачи детето.Последно што ќе видиш како ти ја собрал од рака и да го нема:)

Ne se narekuvaat kibritcii tuku kibritasi. Cisto proceduralnmo. :)

Btw, zanaet vo izumiranje, sto od edna strana e i zalno. Sepak, interesni se kako pojava. :)

Еве уште една превара која своевремено беше на мода а жртви беа уличните менувачи на девизи:
Имаш фалш девизи, се прошетуваш до местото кај што се собираат уличните препродавачи на девизи и гледаш дали има некој нов, одиш кај него и купуваш девизи, му плаќаш со наши пари кои се во ред и заминуваш. После 15-тина минути се враќаш кај него и му велиш дека ти продал лажни девизи и му бараш да ти ги замени со други кои не се лажни. Многумина изгореа така а такви финти сеуште прават Татарите ако менувате пари на пазарот, одозгора ќе има левови а одоздола некој Бугарски бесник скроен во формат на левовите :).

Ne se narekuvaat kibritcii tuku kibritasi. Cisto proceduralnmo. :)

Btw, zanaet vo izumiranje, sto od edna strana e i zalno. Sepak, interesni se kako pojava. :)
Занаетот не е во изумирање туку се иселија занаетчиите а поготово сега од кога ќе паднат визите Камениот Мост ќе биде пуст :(

Занаетот не е во изумирање туку се иселија занаетчиите а поготово сега од кога ќе паднат визите Камениот Мост ќе биде пуст :(
Pa ne ke da igraat uloga mnogu vizite.
Zanaetot e vo izumiranje druze bidejki starite iskusni kibritasi vekje si natrtija pobajagi godini v g'z, a na mladite mangupi vekje ne im se interesni ovie stari konvencionalni prevari, se razrabotuvaat drugi finti sega a i postojat drugi nacini na brza i necesna zarabotka. Se otvaraat novi horizonti vo prevarantskata oblast. :):toe:

ednas koa bev bas na lice mesto gleam eden ostavi 6000 i iznenadno pogodi i si zede 12000 , posle nego dojde eden drug stae 3000 i gi izgubi, idam posle u starata carsija gi gleam toj prevarantot so toj prviot si gi delat parite t.e. zaedno rabotele da vidat lugjevo deka moze da se dobie :) pametni lugje:D a toj posle nego sto bese posteno si igubi 3000 i zamina razocaran :S

ednas koa bev bas na lice mesto gleam eden ostavi 6000 i iznenadno pogodi i si zede 12000 , posle nego dojde eden drug stae 3000 i gi izgubi, idam posle u starata carsija gi gleam toj prevarantot so toj prviot si gi delat parite t.e. zaedno rabotele da vidat lugjevo deka moze da se dobie :) pametni lugje:D a toj posle nego sto bese posteno si igubi 3000 i zamina razocaran :S
Да ова е точно,ама најака финта им е коа зимаа овие на камени мост една жена и еден маж и ќе ги стават да гледаат демек се заинтересирани и ти ќе си речиш "Бреј види ова мора да е нешто интересно и женска застанала да гледа"

Pa ne ke da igraat uloga mnogu vizite.
Zanaetot e vo izumiranje druze bidejki starite iskusni kibritasi vekje si natrtija pobajagi godini v g'z, a na mladite mangupi vekje ne im se interesni ovie stari konvencionalni prevari, se razrabotuvaat drugi finti sega a i postojat drugi nacini na brza i necesna zarabotka. Se otvaraat novi horizonti vo prevarantskata oblast. :):toe:
Сега се на мода превари како агенции за посредување и вработување во странство, вадење визи а не знам дали се во мода уште оние пирамидалните игри ако пратиш писма на петмина да ти пратат пари а тие ја шират играта и така само оној на врвот ќе се наполни пари а другите ќе си останат само со мандалато в раце :)

Да ова е точно,ама најака финта им е коа зимаа овие на камени мост една жена и еден маж и ќе ги стават да гледаат демек се заинтересирани и ти ќе си речиш "Бреј види ова мора да е нешто интересно и женска застанала да гледа"
Toa zenite pretezno bea bugarski kurvi. :):)

Ги нема на камени дека полиција ги собира иначе се жива превара.

Лично вие како граѓани сте биле ли некогаш насамарени од умешни измамници за било што?Претпоставувам дека скоро секогаш имаат добро одработена тактика.
Ретко кој ќе признае дека бил насамарен (исклучоци, извинете :)). Или насамарени и соголени или пак...закани и во краен случај ќутек, ако почнеш и не довршиш по нивна мерка (а мерката им е пак соголување до коска) :)

Ако зборуваме за тие што оперираа на Камен Мост, на старата автобуска и во чаршијата тоа се најгнасни, најдрски криминалци. Буквално од џеб или од чантите им земаа на луѓето пари а ако приметеа некој измамен да проба да повика полиција знам дека имало и закани со ножеви и слично. Бројна организирана група. Не знам дали уште го работат „занаетот“. Многу ретко во весници пишуваше за некој имамен од нив (во однос на тоа колку веројатно имаат измамено), бидејќи во рок од 3-4 минути колку што ги гледав еднаш обработија исто толку души. Таа група заслужува да биде фрлена од камен мост да се научат да пливаат во Вардар.

Ако зборуваме за тие што оперираа на Камен Мост, на старата автобуска и во чаршијата тоа се најгнасни, најдрски криминалци. Буквално од џеб или од чантите им земаа на луѓето пари а ако приметеа некој измамен да проба да повика полиција знам дека имало и закани со ножеви и слично. Бројна организирана група. Не знам дали уште го работат „занаетот“. Многу ретко во весници пишуваше за некој имамен од нив (во однос на тоа колку веројатно имаат измамено), бидејќи во рок од 3-4 минути колку што ги гледав еднаш обработија исто толку души. Таа група заслужува да биде фрлена од камен мост да се научат да пливаат во Вардар.
Па преска преку google дознав дека баш тие се изгледа во затвор поради повеќе кражби.

Imam slusnato za edna gupa prevaranti vo skopje koi pred poveke od 20 god. prevarile luge , ete eden slucaj shto go imam slushnato, izlegol eden od niv pored tvrdinata kale vo skopje i zastanuva eden covek i se trudi da kominicira so nego na stranski jazik, vo toj moment kao bajagi slucajno se doblizhuva drugiot prevarant i go prashuva covekot > shta je zemljace shta govori ovaj? covekot mu veli pa ja neznam ovaj neshto vice kuvajt,irak ambasada ne znam shta hoce? drugiot prevarant veli> pa ovaj je arapin ja govorim arapski i dvajcata prevaranti pocnale da razgovarat na "arapski" ,posle toa drugiot prevarant mu preveduva na covekot > pa njemu se kola pokvarila pita gdje je iracka ambasada,ostao je covek bez para covekot >> joooj pa to je u beogradu. togash prviot prevarant (arapin-ot) ja otvara akticata i vadi 2 casovnici i nekolku lanci, covekot > shta je to bre jel to zlato? prevarantot >cekaj da vidim ja sam zlatar iz aleksinca ,imam radnju u aleksincu jeste bogami ovo je cisto zlato, covekot> daj bre da ga prevarimo ,prevarantot> nemaj ja novac rado bih kupio al nemam novaca pri sebe, i taka covekot gi dal site pari shto gi imal i na kraj mu rekol na prevarantot nemoj nikome da si rekao o ovome jer ja sam MAJOR-VOJNO LICE , ja ne smijem kupovati ovako na ulici , na kratko majorot (covekot) razbral deka bil prevaren i slucajot istiot den go prijavil na policija, sabajleto pred 6 casot vo policiskata stanica bile sobrani okolu deset prevaranti od skopje i ete ti go majorot vo uniforma , policiskiot komandir mu veli> kazhi majore koi se tia dvajca shto te prevarile? majorot ide gi gleda po red i veli >ovaj zlatar iz aleksinca i ovaj arapin iz irak-a:pos2: policiskiot komandir im veli da vi ebam majkata vasha prevarantska dosta shto obicniot narod go prevaruvarte sega ste pochnale da prevarite i vojni lica,majorot rekol > jas sum od sarajevo tamu ima dosta prevaranti no nikogash ne upejale da me prevarat, prevarantot (zlatarot od aleksinac) sekogash >>sekogsh bil oblecen vo odelo ,kravata bela koshulja brichen, nego za ovoj sluchaj go osudija na dve godini, samo on so negova sposobnost vo bardovci izvadi dokumenti deka e psihicki bolen i ne otide vo zatvor, ima talentirani prevaranti

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom