Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
пиј кефир и ќе се опаметишИмам домачо козјо млеко. Дали може да го направам кефирот со него т.е. дали ќе фати? Глупо прашање од глуп чоек, али морав да го поставам. Однапред фала. <3
Не. Пишувано е поопширно наназад зошто, ама накратко кажано - не.Со вода не треба да се плакне кефирот кога ќе се менува млекото?
Нема никакви проблеми да има, и кефирот ќе биде многу поквалитетен отколку ако е направен со било кое „комерцијално“ млеко (читај бучкуруш од вода, понешто млеко, млеко во прав, и разни конзерванси и додатоци).Имам домачо козјо млеко. Дали може да го направам кефирот со него т.е. дали ќе фати?
Значи да не го варам, него директ во габата?Нема никакви проблеми да има, и кефирот ќе биде многу поквалитетен отколку ако е направен со било кое „комерцијално“ млеко (читај бучкуруш од вода, понешто млеко, млеко во прав, и разни конзерванси и додатоци).
Исто во тегла, ама во поголема (2.5 литри). Порано правевме по литар на ден, сега пола литар... ама остана големата тегла, нешто заради навика а нешто и заради тоа што во поголем сад нема опасност од прекабонизација (кога е затворен садот).@Vanlok а во што го правиш ти? Јас го ставам во тегла и по пола тегла правам таман една чаша ми излегува.
Е тоа е веќе друго прашање. Дали да го вариш млекото или не, тоа веќе е твоја одлука. По странскиве форуми многу луѓе прават кефир од неварено млеко. Несомнено е поздрав така кефирот, зошто не се губат некои состојки како разните ензими.Значи да не го варам, него директ во габата?
@ILIJA_NEO нема никаков проблем. Само да знаеш дека скоро се вратив од одмор, кефирот ми стоеше во фрижидер и сега некое време ќе излегува кисел (додека не се балансираат квасците наспроти лактобактериите).
Ама секако имам маја за давање, пиши ми порака да се договориме за место и време.
На ниски температури квасците стануваат дормантни, некои и умираат. За разлика од нив лактобактериите се сеуште активни (иако помалку).A јас се чудам зашто ми е кисел кефирот сега20 дена не правев, стоеше во фрижидер и се си мислев се расипал ама добро е
![]()