Кефир

  • Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Имам домачо козјо млеко. Дали може да го направам кефирот со него т.е. дали ќе фати? Глупо прашање од глуп чоек, али морав да го поставам. Однапред фала. <3
 
Со вода не треба да се плакне кефирот кога ќе се менува млекото?
 
Имам домачо козјо млеко. Дали може да го направам кефирот со него т.е. дали ќе фати? Глупо прашање од глуп чоек, али морав да го поставам. Однапред фала. <3
пиј кефир и ќе се опаметиш
 
Со вода не треба да се плакне кефирот кога ќе се менува млекото?
Не. Пишувано е поопширно наназад зошто, ама накратко кажано - не.


Имам домачо козјо млеко. Дали може да го направам кефирот со него т.е. дали ќе фати?
Нема никакви проблеми да има, и кефирот ќе биде многу поквалитетен отколку ако е направен со било кое „комерцијално“ млеко (читај бучкуруш од вода, понешто млеко, млеко во прав, и разни конзерванси и додатоци).
 
Нема никакви проблеми да има, и кефирот ќе биде многу поквалитетен отколку ако е направен со било кое „комерцијално“ млеко (читај бучкуруш од вода, понешто млеко, млеко во прав, и разни конзерванси и додатоци).
Значи да не го варам, него директ во габата?
 
@Vanlok а во што го правиш ти? Јас го ставам во тегла и по пола тегла правам таман една чаша ми излегува.
 
@Vanlok а во што го правиш ти? Јас го ставам во тегла и по пола тегла правам таман една чаша ми излегува.
Исто во тегла, ама во поголема (2.5 литри). Порано правевме по литар на ден, сега пола литар... ама остана големата тегла, нешто заради навика а нешто и заради тоа што во поголем сад нема опасност од прекабонизација (кога е затворен садот).


Значи да не го варам, него директ во габата?
Е тоа е веќе друго прашање. Дали да го вариш млекото или не, тоа веќе е твоја одлука. По странскиве форуми многу луѓе прават кефир од неварено млеко. Несомнено е поздрав така кефирот, зошто не се губат некои состојки како разните ензими.
Теоретски киселата средина која ја прави кефир културата треба да ги уништи сите патолшки организми кои во млекото можеле да дојдат преку вимето на животното. Но ако не се пази да има доволно маја за таа количина млеко, теоретски можно е и да останат живи некои од патолшки организми (и да те разболат).

Практично, ако се решиш да правиш да правиш млеко од неварено млеко - јас секако би пазел да има малку повеќе кефир-маја, одколку што е реално потребно. Кефирот така ќе биде за нијанса покисел, ама сигурноста од патолошки органзими е многу поголема.
 
Правам домашен кефир скоро една година, мошне ми користеа вашите совети што ги читав ..... и се` беше во ред. Сакам да прашам што значи ако горниот слој во теглата е плав??? ова прв пат ми се случува ... претпоставувам дека нешто не е како што треба, значи ли тоа дека габата е загадена и таа треба да се фрли или само кефирот. Вообичаено го правев се` беше во ред, до сега . Ве молам за совет
 
Уф сега тек го гледам ова.
Тоа што го гледаш е мувла @Митра Бојаџивката

Мувла може да се појави само ако умре поголемиот дел од кефир мајата (којзнае колку денови си го заборавила кефирот). Кога се живи кефир организмите самите целосно се бранат од такви инфекции.
Фрлај го тоа, и почни одново со нова маја.
 

Vanlok да те питам нешто ќе сакаш ли да ми дадеш маја имам пријател во село што е тука на 7 км и има овци па со пресно млеко да пробаме и он исто така барал маја.
 
@ILIJA_NEO нема никаков проблем. Само да знаеш дека скоро се вратив од одмор, кефирот ми стоеше во фрижидер и сега некое време ќе излегува кисел (додека не се балансираат квасците наспроти лактобактериите).
Ама секако имам маја за давање, пиши ми порака да се договориме за место и време.
 
@ILIJA_NEO нема никаков проблем. Само да знаеш дека скоро се вратив од одмор, кефирот ми стоеше во фрижидер и сега некое време ќе излегува кисел (додека не се балансираат квасците наспроти лактобактериите).
Ама секако имам маја за давање, пиши ми порака да се договориме за место и време.

A јас се чудам зашто ми е кисел кефирот сега :) 20 дена не правев, стоеше во фрижидер и се си мислев се расипал ама добро е :D
 
A јас се чудам зашто ми е кисел кефирот сега :) 20 дена не правев, стоеше во фрижидер и се си мислев се расипал ама добро е :D
На ниски температури квасците стануваат дормантни, некои и умираат. За разлика од нив лактобактериите се сеуште активни (иако помалку).
Како што кефирот поминува повеќе време во фрижидер, има се повеќе лактобактерии а квасците стагнираат (и се намалуваат).

Затоа после подолг период во фрижидер, кефирот не е баш како што треба. Покисел, и потенок... Сеуште добар за пиење, но вкусот нема да биде како што бил се додека повторно не се избалансираат симбиотите во културата/мајата. Иначе во кефирот досега се откриени над 30тина разни квасци и полезни бактерии (а има и разни видови кефир, кои имаат одредени разлики во симбиотите).
 
Имав еден период кефир и бев многу задоволен посебно во лето кога го пиев како освежителен пијалок.
Моментално немам маја а ми треба па ако има некој од Скопје да биде љубезен да подели малку од неговиот би бил благодарен и би го почастил едно пиво за добриот гест.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom