Ќе се тарифира музиката на погреби, крштевки, свадби и сунети

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Koga ke mi tekne deka treba da mu repliciram na nekoj sto me narekuva "pile", ja gubam sekoja zelba voopsto muabet da pocnam so takviot, a negoli debata da razvijam...

Ti I kaficot cenata ste mi ja razvile? :D HAHA :D
Znaes mene cenata koj mi ja razvil? Saative pominati pred klavir ucejki progresii, peenje po 3 saati minimum sekoj den za da mozam da izdrzam svirka od 35 pesni, MOLENJE I ponizuvanje nekoj menadzer da te vikne vo nekoj utepan kafic da sviris I pees saat I pol za koj ke te plati 400 denari, makotrpno sobiranje pari da si kupis asalen mikrofon, asalna klavijatura, za edna zvucna karticka sobiranje pari 6 meseci (7000denari).
Bitch.
I mene trudov nekoj tokmak ko tebe za bez pari da mi go prodava?
Pa ne samo sto ke go tuzam, KE GO SOGOLAM!
Pojma nemas niz sto sve pominuva eden kompozitor, muzicar ili izveduvac, dodeka taa muzika stigne voopsto do tebe, kaficite, diskotekite I posirokata publika. Site gledaat samo da te iskoristat, vo bilo koja smisla, vo slucajov vklucuvajki te I tebe I site kafici koi pustate pesni bez predhodno da gi otkupite avtorskite prava za istite.
Publikata, popularnosta, voopsto ne se bitni. Ova e rabota, kako I sekoja druga, ne e voopsto lesna. Kako sto ti koga odis na rabota za tvojata rabota I trud ocekuvas soodvetno da te platat, taka I sekoj muzicar. Posle tolku trud I rabota, samo ke gledas da si gi soberes parite I da odis doma da si legnes.

Зарем вакви размислувања и речник треба да има еден уметник?
Најдобрите уметници се оние кои почнале да свират/пеат/цртаат/глумат итн. од хоби и од љубов кон тоа. Вистинскиот уметник не го интересира дали и колку ке заработи пари. Ако е добар, тоа самото по себе си доаѓа, и ке си заработува, но никогаш нема он да преговара или да одредува колку он и неговото дело вреди. Си има агент, процент 70% за уметникот, 30% за агентот, па агентот е тој што ќе треба да трча за се и нормално со самото тоа што работи за процент, се труди што повеќе пари да извлече за него, а со самото тоа и за уметникот итн.

И неможе нешто што не му се допаѓа на некого да го присилиш да го купи, или да плати за тоа. Пример постои уметничка слика која вреди 5 милиони евра, и точно, некој кој што го цени тоа, кој што се разбира, и е љубител на такви работи, и има пари, ке си плати, на мене, а и повеќе од 99% од народот е само платно со нацртана некоја гола дебела жена.

Инаку, јас би сакал да има ваков закон, но само во случај да се пуштаат вашите песни и "дела". Е тек тогаш нема да видите денар, и ке немора да ве слушаме. Во превод, губите бесплатна реклама, и сами ке си пукате во нога.

Муахахахахахаха!!!
Уште воздухот остана нетарифиран.
На мојта свадба само изворни народни има да се свират па ај нека ми наплати некој.
пробај да не платиш :)
стари изворни народни песни се со ставка за заштита на културно наследство. И пак ќе си платиш

Suckitbe :D
Kje si plakjate :D

Румена, јас ќе платам само за да не те слушам...ако?
Кажи каде свириш, да знам никогаш да не стапнам таму.

Немаш никакво право да се прогласуваш за уметник кога свириш преработки од ТУЃИ песни. По проста логика на нештата, ТИ би требало да им платиш на луѓето чии песни ги свириш (без разлика на тоа дали ќе уфрлиш нов акорд или не, песната е таа).
Кога ќе создадеш нешто лично твое, повели, радувај се на наплатата на авторските права. Дотогаш не се бламирај.

море секој ден ќе плаќам само да не ја слушам и неа и сличните ко неа.
недај боже да ме нанесе патот кај што свири. плагијати и сл срања ич не поштујем. само оној кој сам себеси доволно се цени и има интегритет ствара своја музика. без разлика на стилот на музика, треба да се има интегритет
П.С. знам дека секоја песна е инспирирана од некоја претходна, но едно е инсипрација, а друго е плагијат. како најскорешен пример ќе кажам само дека лајбах се претходница на рамштајн

Чекај еве да речеме не пушташ музика туку гледаш телевизија. На пример ќе пуштиш некој музички канал и го рокнеш гласот. За ТВ имаш платено кабловска претплатата. Или пуштиш интернет радио. Значи не пушташ музика туку си сурфаш на нет. И решен проблем.:confused:
Инаку не ги кривам музичарите ич. Крива е државата што донесла закони и регулативи.

И клубовите за фитнес и аеробик, кои користат музика ќе треба да плаќаат по 6.000 денари месечно.
Ако плаќаат и тие што не пуштаат македонска музика, оваа глупост ќе уништи или уназади многу фирми. Пола приградски теретани ќе затворат. Од ова и од струја, толку им е ќарот. Исто важи и за трафиките, ако тарифникот се однесува општо.
Ако е ова целта на министерство за култура, да ги богати неколкумина од ММЕ, а да затвора фирми, десетина мме души да дупат цела држава, секоја чест.

Сме имале музичка сцена??? Одете бе умрени едни, вие пеачи ќе сте биле...двајца во кафич неможете да соберите, една песна на 4 и пол години вадите....си мислат Тоше се сите....вие ебам Џастин Бибер музичката сцена......Хорор Бишке три пати појак е од вас....него би му дал пари само :D

Ако плаќаат и тие што не пуштаат македонска музика, оваа глупост ќе уништи или уназади многу фирми. Пола приградски теретани ќе затворат. Од ова и од струја, толку им е ќарот. Исто важи и за трафиките, ако тарифникот се однесува општо.
Ако е ова целта на министерство за култура, да ги богати неколкумина од ММЕ, а да затвора фирми, десетина мме души да дупат цела држава, секоја чест.

Ако пуштат радио во теретаната, дали и за тоа мора да се плати? Радиото си плаќа авторски права, ако плати и теретаната тоа би било нешто како дупло даночење?
Ах, све е можно во нашата чудесна земја.

Evo, sviram jazz I blues prerabotki na poznati pop/techno/rock pesni :)
Ne plakjam na nikogo, bideki sama gi peam I sama gi sviram.
Bas pred malku I na devojkata I replicirav, procitaj mi go toj post.
A doma CD-njata od sto gi ucish pesnite orginalni ti se 100 posto..... ti veruem...!!!

Како што тргнало ќе донесат закон слушањето на јутјуб/винамп да се наплаќа:tapp:

Која комедија сме, не ми се веруе.

po muzikata, na red ke dojdi i prevozot
bash ko u vicov:pos:

Musliman uđe u taksi i odmah zamoli vozača da isključi radio, jer tako Kuran nalaže.
Ne smije slušati muziku, jer za vrijeme života proroka
Muhameda nije bilo muzike, pogotovo zapadne, koja je muzika nevjernika.

Taksist odmah ugasi radio, zaustavi taksi i ljubazno otvori vrata.

Musliman se začudi: - Što to radite?

- Za života Muhameda nije bilo ni taksija, zato odjebi i čekaj kamilu

Друго што е на ред сега....
Комедија од држава сме не ми се верува.

Мене ме интересира дали ке се плаќа таксава доколку носителот на авторските права го изведува делото во живо на дадениот настан.

Мене ме интересира дали ке се плаќа таксава доколку носителот на авторските права го изведува делото во живо на дадениот настан.
Најверојатно, но со попуст. Гледам и попуст давале.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom