Koga ke mi tekne deka treba da mu repliciram na nekoj sto me narekuva "pile", ja gubam sekoja zelba voopsto muabet da pocnam so takviot, a negoli debata da razvijam...
Ti I kaficot cenata ste mi ja razvile?HAHA
Znaes mene cenata koj mi ja razvil? Saative pominati pred klavir ucejki progresii, peenje po 3 saati minimum sekoj den za da mozam da izdrzam svirka od 35 pesni, MOLENJE I ponizuvanje nekoj menadzer da te vikne vo nekoj utepan kafic da sviris I pees saat I pol za koj ke te plati 400 denari, makotrpno sobiranje pari da si kupis asalen mikrofon, asalna klavijatura, za edna zvucna karticka sobiranje pari 6 meseci (7000denari).
Bitch.
I mene trudov nekoj tokmak ko tebe za bez pari da mi go prodava?
Pa ne samo sto ke go tuzam, KE GO SOGOLAM!
Pojma nemas niz sto sve pominuva eden kompozitor, muzicar ili izveduvac, dodeka taa muzika stigne voopsto do tebe, kaficite, diskotekite I posirokata publika. Site gledaat samo da te iskoristat, vo bilo koja smisla, vo slucajov vklucuvajki te I tebe I site kafici koi pustate pesni bez predhodno da gi otkupite avtorskite prava za istite.
Publikata, popularnosta, voopsto ne se bitni. Ova e rabota, kako I sekoja druga, ne e voopsto lesna. Kako sto ti koga odis na rabota za tvojata rabota I trud ocekuvas soodvetno da te platat, taka I sekoj muzicar. Posle tolku trud I rabota, samo ke gledas da si gi soberes parite I da odis doma da si legnes.
Зарем вакви размислувања и речник треба да има еден уметник?
Најдобрите уметници се оние кои почнале да свират/пеат/цртаат/глумат итн. од хоби и од љубов кон тоа. Вистинскиот уметник не го интересира дали и колку ке заработи пари. Ако е добар, тоа самото по себе си доаѓа, и ке си заработува, но никогаш нема он да преговара или да одредува колку он и неговото дело вреди. Си има агент, процент 70% за уметникот, 30% за агентот, па агентот е тој што ќе треба да трча за се и нормално со самото тоа што работи за процент, се труди што повеќе пари да извлече за него, а со самото тоа и за уметникот итн.
И неможе нешто што не му се допаѓа на некого да го присилиш да го купи, или да плати за тоа. Пример постои уметничка слика која вреди 5 милиони евра, и точно, некој кој што го цени тоа, кој што се разбира, и е љубител на такви работи, и има пари, ке си плати, на мене, а и повеќе од 99% од народот е само платно со нацртана некоја гола дебела жена.
Инаку, јас би сакал да има ваков закон, но само во случај да се пуштаат вашите песни и "дела". Е тек тогаш нема да видите денар, и ке немора да ве слушаме. Во превод, губите бесплатна реклама, и сами ке си пукате во нога.