Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека би било многу фино кога сите професори кои се потпишаа на отвореното писмо во Нова Македонија би излегле во први редови заедно со студентите, би се покажало единство професор-студенти. :)

у четврток во екс би ту на плоштад сеа не знам како се вика имаат предновогодишна забава, да им се ставиме таму па на протест утредента :lolzz:

имам видено пародија акаунти со понормални твитови и фб објави отколку партискиве кај нас :cuc:
Расипувачи на забави.

@dzonyb ќе одиш ли бе на предновогодишна забава?

Мене уште не ми е јасно како ова ќе ги искорени купените дипломи, нели тоа беше првичната причина. Исто не ми е јасно како оваа мерка ќе ми го подобри квалитетот на образованието за кое плаќам. Еве нека ме убедат со анализи, аргументи и факти и не е проблем, ќе полагам државен испит.
Па,веројатно сега ќе имаш повеќе луѓе за потплаќање, па нема да ти се исплати.

Не, туку поентата е што третиов протест доаѓа во време кога 90% од факултетите имаат колоквиумски недели. Ако на претходните протести беше тешко да се натераат студентите да излезат и покрај тоа што не беше колоквиумска, за овај треба дополнителен мотив. Сите чекаат нешто како минатиот пат, нешто шо стварно ќе вреди, а не 2 сати седење пред Влада и слушање песни, па и читање на дописите како што спомна некој.
Јас не се нафаќам да излезам на нешто вакво со олку тесен распоред, а исто и колегите со кои имав прилика да разговарам на фб вечерва. Не ми личи на добра идеја и тоа е тоа.
Znaci toa so kje ima muzika ne znaci deka ti iskacas na svirka.
Ako si resila da ides na protest, so ima razlika dali ima muzika ili ne?

Со самото тоа што се покрена ваква дискусија дали да има музика или не, станува јасно дека не е баш паметна работа тоа. Да беше ко што треба немаше ни да се дискутира. Али ајде, може ќе испадне добро, све си бидува.

Со самото тоа што се покрена ваква дискусија дали да има музика или не, станува јасно дека не е баш паметна работа тоа. Да беше ко што треба немаше ни да се дискутира. Али ајде, може ќе испадне добро, све си бидува.
This.
За претходните два марша, немаше ниту една дискусија. Буквално. Имаше комплетна поддршка за начинот и спроведувањето, немаше човек што воопшто нешто кажа.
Сега, конкретно баш за ова има огромна поделеност, што сепак значи дека нешто не чини во однос на овој аспект.

Ама сепак, никој не се меша, само споделува мислења, сите сакаат овој протест да излезе ко што треба, добронамерни се коментарите, затоа и ги кажуваме.

Znaci toa so kje ima muzika ne znaci deka ti iskacas na svirka.
Ako si resila da ides na protest, so ima razlika dali ima muzika ili ne?

Пишано е поназад, нема да се објаснувам пак по сто пати. И рики ете пиша, а гледам и многу големо двоумење кај студентите. Ако имате време да сменете, сменете го концептот. Ако не здравје.

Пишано е поназад, нема да се објаснувам пак по сто пати. И рики ете пиша, а гледам и многу големо двоумење кај студентите. Ако имате време да сменете, сменете го концептот. Ако не здравје.
Pa zarem tvoeto prisustvo zavisi od necie drugo? Ako nekako zaklucis deka nema da ima mnogu lugje, ne treba da dojdes?
Zarem izleguvanjeto na ulica vo znak na protest ne e so cel licniot revolt da se iskaze? Kako e tuka faktor dali do tebe stojat 20 ili 2000 dusi, koga ti izleguvas licno za sebe?

Се во овие 3 точки ти е грешно (делумно или целосно)...
Немој вака, некој ќе помисли дека стварно сме манипулирани...
Значи вака е:
1. Од 70% се спушти на 60% зошто демек професорите (само кои професори зошто бар 80% од универзитетските професори го отфрлаат овој концепт уште пред да има и каква било дебата) им рекле 70% е за 7ца, а 60% за 6ка, а они сакале да си останат на зборот и да бараат минимум 6ка на тој испит.
2. Точно дека се полага безброј пати, ама само 2 пати ќе ти бидат гратис, а веќе од третиот пат оди со 1000 денари, па 6000 денари, па 12000 денари. Во однос на ова и се смени тоа да се полага по еднаш квартално туку тие 4 испити годишно ќе биле март, јули, август и септември (бар ја така разбрав од ова шо го пишуваа последниве денови), а се со цел нас да ни било демек полесно и да полагаме тогаш кога немаме други испити...
Еве им еден хинт, на Правен во март се полагаат колоквиуми, а јунската сесија трае и на почетокот на јули...
3. Само прашањата ќе ги давале, одговорите сам ќе се помачиш да ги најдеш или некој друг да ти ги најде :D

1. Имаш повторно клаузула -

"- Ако на пример во првите две години студентот полагал 15 испити, за 20 отсто од нив или за три предмети нема да има потреба да има 60 отсто точни одговори туку најмалку 30 отсто. Тоа е за некои испити, кои можеби не му иделе добро, нема афинитет. Државниот испит не е гаранција дека ние сме обезбедиле студените да станат не знам какви експерти туку дека имаат знаење за преодна оценка. За жал, ние сме во таа фаза кога се бориме за минимум, рече премиерот Никола Груевски."

Линк. Но, моја грешка е останатото.

2. Благодарам на дополнувањето. Сега као демек полесно го направија со сите дополнителни термини? Повторно, која е целта ако се полага испитот 4 пати годишно? Нели квалитет се бара? За 3 месеца цел факултет некој ќе го научи?

3. Одговорите после месец дена сите ќе ги знаат.

Пејте бе оти да не пеете. Направете си предновогодишна забава додека они неможат да испаднат петочки порано од канцелариите. Пејте на цел глас еве оваа:

А Елегии за тебе од Рацина рецетирајте ја:

Скотски е, скотски живот аргатски

у темно заѕидан,

до скот сме сниско попритиснати

на овој свет убав.

Кој ни ги скрши белите крилца

крилца на галаби бели?

Кој ни замати извори бистри

извори на души чисти?

И кој раздвои, и кој раздвои

човек од човек со ѕид?

И кој направи, и кој направи

човек на човека роб!

Та човек од човек

да страда

и тегне

и бега

од лулка до гроб!

5.

Ти да знаеш, паметуваш

и ем да си на ум имаш -

работник си - и работник

ти ќе паѓаш и се дигаш.

Луњи ли ќе пусти дојдат

сонце ли ќе јасно грејне -

патиштата, патиштата

пред тебе се на борбата.

Како смртта вечна што е

така борба долго трае.

Но од смртта е посилна

по патиштата борбата!

6.

Исцедете, ограбете

пот и труд и меса голи,

уста пуста затворете

да не каже оти боли.

Очи црни ископајте

да гледајат не давајте,

раци машки прекршете

срце лудо наранете.

Угаснете и светлини!

Мрак да биде - каракамен.

Има, има - в темнината

нешто живо пак да свети:

има болка на душата

има души наранети.

Болка боли - болка гори

болка тече, душа мори.

А болката кога свети -

тешко, тешко, тешко клети!

http://mk.wikisource.org/wiki/Бели_Мугри/_Елегии_за_тебе

Е Рацине да можеш да станеш и да видиш кои клошари трн дупка си играат со нас очите ќе си ги ископаш.

Само напред младино во петок уште повеќе и посилно!

За следниот идам и јас.

Кога сме веќе кај музиката на протести, еве како беше во Босна пред парламентот.
https://www.youtube.com/watch?v=o1rM1syrm04

Кај нас може да ги викнат Пука, таман песниве им се погодени :D

Последно уредено од модератор:
Кога сме веќе кај музиката на протести, еве како беше во Босна пред парламентот.

Кај нас може да ги викнат Пука, таман песниве им се погодени :D

Кај нас Аца Лукас да го викнат ќе заврши најмногу работа.

Pa zarem tvoeto prisustvo zavisi od necie drugo? Ako nekako zaklucis deka nema da ima mnogu lugje, ne treba da dojdes?
Zarem izleguvanjeto na ulica vo znak na protest ne e so cel licniot revolt da se iskaze? Kako e tuka faktor dali do tebe stojat 20 ili 2000 dusi, koga ti izleguvas licno za sebe?
Значи јас ти кажав мое мислење и ти пренесувам реакција од студентите со кои имав можност да разговарам. Убаво имаше пишано некој погоре, не е финтата само да се изрази незадоволството, финтата е начинот на кој тоа ќе се изврши да биде прифатен од масата. Ако 5 страни дискутираме дали треба или не треба протестот да биде во ваква форма, кој е заклучокот? Објавете на страната на фб па видете реакција на крај краева.

Ако протестот искочи концерт ќе им се наместат на пенал на Курировци. Наслов, за да соберат студенти СДСМ организира концерт пред влада. Не дека имам против музика на протестот, ама во оваа држава нема да пројде.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom