Bojan Van Buuren
Колектор
- Член од
- 11 април 2008
- Мислења
- 8.394
- Поени од реакции
- 12.058
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
е да де најсмешното беше што копиите ги имаше во фотокопирница на факс и во мавровка...[DOUBLEPOST=1418050319][/DOUBLEPOST]Знаеш дека со копија правиш кривично дело така ?
БРЕЈКИНГ ЊУЗ : НОВ БРАН ПРОДАДЕНИ ДУШИ
Ај тие кокошките од Правен шо биле нека не ми го срамат факултетот и идната ми професија !
Ќе те опраам
Знам тоа, ама не го менува фактот дека копијата е повреда на авторски права.е да де најсмешното беше што копиите ги имаше во фотокопирница на факс и во мавровка...
Шо бе у штаб ќе ме пријавиш и ќе ме барате по ајпи адреса ?Ќе те опраамЧим си уште студент и тоа бунтовен
![]()
Со порграма во сто чекори. Не бе ќе те контактираат за некоја позицијаЗнам тоа, ама не го менува фактот дека копијата е повреда на авторски права.
Не ме сфаќај погрешно нејќев тебе да те нападнам зошто си зимал копии, таман работа, него ти ги спомна копиите и затоа испадна тебе да те цитирам за ова.
Шо бе у штаб ќе ме пријавиш и ќе ме барате по ајпи адреса ?
Или лично ти ќе ме посетиш ?![]()
Друже како со овој испит ќе се оправи образованието?е да де најсмешното беше што копиите ги имаше во фотокопирница на факс и во мавровка...[DOUBLEPOST=1418050319][/DOUBLEPOST]
Ќе те опраамЧим си уште студент и тоа бунтовен
![]()
Мое мислење - потегов беше предвиден како ситна/рекламна реформа. Реакцијата на студентите беше очекувана (неочкувана од власта). Затоа после направија измени. Сега според мене се заостри ситуацијата без потреба, од една страна некакви акции па флаери митинзи за нешто што веќе го изменија а од друга страна овие се во лов на вештеркиДруже како со овој испит ќе се оправи образованието?
Нашиов систем на образование ни ГОСПОД не може да го оправи, а не некаков си државен испит чија главна цел е собирање пари од студентите?
Да, и јас тврдам дека нешто мора да се превземе, затоа што секој може да добие диплома, не само од приватните факултети (каде што плаќаш пари, земаш диплома) туку и од државните факултети, каде што ако си истраен во намерите и без отворена книга ќе завршиш, само можеби ќе учиш плус 2-3 години
Објасни ми како со овој испит тоа ќе се промени?
Прво велеа ПРОФЕСОРИТЕ биле корумпирани и испитов ќе бил практично тест за нивната корумпираност. За потоа да кажат дека испитот нема да има никакво влијание врз професорите и нема да биде како екстерното оценување поради кое им се намалуваат платите за некој процент.
Второ велеа дека ќе бил испит за студентите, бидејќи кој немало да го положи нема да може да продолжи ни со студиите. Ова веќе е филтер со кој во нормална држава, би се исфилтрирале оние кои цел факултет го минале со врски, оние кои не знаат книгата како изгледа, ама тате и мама успеале да ги направат одлични студенти. Ама како што кажав, ова би се случило во нормална држава, а нашата де факто не е таква. Таков испит сигурно нема да го паднат куртонине од УМС (од двете партии) што лепат плакати и даваат однапред смислени изјави по потреби на партиите, таквите испити нема да ги паднат ниту оние кои со врски положувале, бидејќи со врски ќе положат и сега, туку таквите испити ќе ги паднат оние што со огромен труд и мака успеале да ги положат испитите. Не секој е кадарен да има 10-ки, има некои што не им фаќа многу црпката, ама се трудат, ќе учат 10 пати повеќе од другите и ќе научат колку за 6-ка. Ќе го јадат и оние кои слабо работат под притисок. Во нашава држава, каква што е финансиската ситуација, многу би значело ако треба да доплатиш повеќе пари од планираното кое си го издвоил однапред...
Ама се ова падна во вода, кога испадна дека испитот се полага ДУРИ НЕ СЕ ПОЛОЖИ. Кажи ми како НЕКОЈ ЌЕ ТИ ПРОВЕРИ ЗНАЕЊЕ, ако претходно ги имаш прашањата, ако полагаш колку сакаш дури не положиш (па имбецил да си, ќе научиш после 3-4 пати)?
Заклучок, се се прави за пари, ги заболе стапот за образованието.
На крај краева, овие токмаци ли ќе го оправаат образованието?
Истите кои длабоко навлегоа во автономијата на универзитетот и ги користат професорите за свои марионети? Оние кои ги интересираат само факултетите со повеќе студенти (од каде што се земаат повеќе пари), а природно-техничките науки се маргинализирани до максимум па професорите земаат смешни плати, нема средства за да се прими нов кадар па еден професор предава 20 предмети и по истите е и асистент, оние кои отворија факултет во секое село и се главните виновници што излегува несоодветен кадар?
Клучното прашање е дали тоа што го изменија, го изменија на ПОДОБРО?Мое мислење - потегов беше предвиден како ситна/рекламна реформа. Реакцијата на студентите беше очекувана (неочкувана од власта). Затоа после направија измени. Сега според мене се заостри ситуацијата без потреба, од една страна некакви акции па флаери митинзи за нешто што веќе го изменија а од друга страна овие се во лов на вештеркиЗабавно во секој случај како и се што се случува кај нас. А за рефрми у образование како што реков треба да почнат од градинка темелни реформи
![]()
Аман бе, уште не сфативте!?Ама се ова падна во вода, кога испадна дека испитот се полага ДУРИ НЕ СЕ ПОЛОЖИ. Кажи ми како НЕКОЈ ЌЕ ТИ ПРОВЕРИ ЗНАЕЊЕ, ако претходно ги имаш прашањата, ако полагаш колку сакаш дури не положиш (па имбецил да си, ќе научиш после 3-4 пати)?
Ќе има ефект врз џебовите на студентите и нивните родителиМоже да има минимален ефект. Од друга страна дај објасни ми го овој општонароден повик за изразување револт за можно воведување на државен испит за идни студенти?![]()
Абе шефе, објасни ми како ќе те натера да учиш АКО ОДНАПРЕД ГИ ИМАШ ПРАШЊАТА?Аман бе, уште не сфативте!?
Не е целта да те заебат, да те фатат во незнаење и да ти го отежнат полагањето на испитот, туку да те натераат да научиш барем нешто, пред да земеш диплома. Да имаш колку-толку познавање од струката, да не бидеш дрво.
Испитот не може комплетно да го промени и подобри образованието, но може минимално да придонесе кон негово подобрување, со тоа што студентите ќе имаат барем минимални познавања од материјалот. Пошто, претходно немале никакви познавања, сега ќе имаат минимални.
Испитот ќе се полага електронски, на компјутер. Прашањата ќе се добиваат рандом, компјутерски избрани. Резултатите ги добиваш веднаш, на лице место, откако ќе го завршиш тестот.
Toa e тоа.Може да има минимален ефект. До сега сто пати се воведуваа вцакви тестирања и немаше некој ефект. Од друга страна дај објасни ми го овој општонароден повик за изразување револт за можно воведување на државен испит за идни студенти?
Другите делови делумно си во право освен кога викаш АВТОНОМИЈА на универзитетот и пополнување со свои кадри. Па сега да не се правиме наивни чие дуѕвло беше и уште е КиМ? Ккао се станува/ше асистент? Татко професор син асистент. Дај не заебавај дека некој брани автономија.