Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Знаеш дека со копија правиш кривично дело така ? :D

БРЕЈКИНГ ЊУЗ : НОВ БРАН ПРОДАДЕНИ ДУШИ

Ај тие кокошките од Правен шо биле нека не ми го срамат факултетот и идната ми професија !
е да де најсмешното беше што копиите ги имаше во фотокопирница на факс и во мавровка...[DOUBLEPOST=1418050319][/DOUBLEPOST]
Ќе те опраам :) Чим си уште студент и тоа бунтовен :)

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
е да де најсмешното беше што копиите ги имаше во фотокопирница на факс и во мавровка...
Знам тоа, ама не го менува фактот дека копијата е повреда на авторски права.
Не ме сфаќај погрешно нејќев тебе да те нападнам зошто си зимал копии, таман работа, него ти ги спомна копиите и затоа испадна тебе да те цитирам за ова.

Шо бе у штаб ќе ме пријавиш и ќе ме барате по ајпи адреса ? :D
Или лично ти ќе ме посетиш ? :D

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Барем двајца од четворицава спонтано собрани пред Универзална сала беа присутни на претходниот собир на Студентскиот пленум (во понеделникот). Дури имаше и обид за провокација, демек ние не знаеме не е екстерен туку државен испит.

Колку се очајни, страшно нешто. Па се обидуваат со шпиони нешто, па да провоцираат плус. :D Мизерии.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Знам тоа, ама не го менува фактот дека копијата е повреда на авторски права.
Не ме сфаќај погрешно нејќев тебе да те нападнам зошто си зимал копии, таман работа, него ти ги спомна копиите и затоа испадна тебе да те цитирам за ова.

Шо бе у штаб ќе ме пријавиш и ќе ме барате по ајпи адреса ? :D
Или лично ти ќе ме посетиш ? :D
Со порграма во сто чекори. Не бе ќе те контактираат за некоја позиција :)

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.076
Поени од реакции
74.816
е да де најсмешното беше што копиите ги имаше во фотокопирница на факс и во мавровка...[DOUBLEPOST=1418050319][/DOUBLEPOST]
Друже како со овој испит ќе се оправи образованието?
Нашиов систем на образование ни ГОСПОД не може да го оправи, а не некаков си државен испит чија главна цел е собирање пари од студентите?
Да, и јас тврдам дека нешто мора да се превземе, затоа што секој може да добие диплома, не само од приватните факултети (каде што плаќаш пари, земаш диплома) туку и од државните факултети, каде што ако си истраен во намерите и без отворена книга ќе завршиш, само можеби ќе учиш плус 2-3 години :pijanco:
Објасни ми како со овој испит тоа ќе се промени?
Прво велеа ПРОФЕСОРИТЕ биле корумпирани и испитов ќе бил практично тест за нивната корумпираност. За потоа да кажат дека испитот нема да има никакво влијание врз професорите и нема да биде како екстерното оценување поради кое им се намалуваат платите за некој процент.

Второ велеа дека ќе бил испит за студентите, бидејќи кој немало да го положи нема да може да продолжи ни со студиите. Ова веќе е филтер со кој во нормална држава, би се исфилтрирале оние кои цел факултет го минале со врски, оние кои не знаат книгата како изгледа, ама тате и мама успеале да ги направат одлични студенти. Ама како што кажав, ова би се случило во нормална држава, а нашата де факто не е таква. Таков испит сигурно нема да го паднат куртонине од УМС (од двете партии) што лепат плакати и даваат однапред смислени изјави по потреби на партиите, таквите испити нема да ги паднат ниту оние кои со врски положувале, бидејќи со врски ќе положат и сега, туку таквите испити ќе ги паднат оние што со огромен труд и мака успеале да ги положат испитите. Не секој е кадарен да има 10-ки, има некои што не им фаќа многу црпката, ама се трудат, ќе учат 10 пати повеќе од другите и ќе научат колку за 6-ка. Ќе го јадат и оние кои слабо работат под притисок. Во нашава држава, каква што е финансиската ситуација, многу би значело ако треба да доплатиш повеќе пари од планираното кое си го издвоил однапред...
Ама се ова падна во вода, кога испадна дека испитот се полага ДУРИ НЕ СЕ ПОЛОЖИ. Кажи ми како НЕКОЈ ЌЕ ТИ ПРОВЕРИ ЗНАЕЊЕ, ако претходно ги имаш прашањата, ако полагаш колку сакаш дури не положиш (па имбецил да си, ќе научиш после 3-4 пати)?
Заклучок, се се прави за пари, ги заболе стапот за образованието.

На крај краева, овие токмаци ли ќе го оправаат образованието?
Истите кои длабоко навлегоа во автономијата на универзитетот и ги користат професорите за свои марионети? Оние кои ги интересираат само факултетите со повеќе студенти (од каде што се земаат повеќе пари), а природно-техничките науки се маргинализирани до максимум па професорите земаат смешни плати, нема средства за да се прими нов кадар па еден професор предава 20 предмети и по истите е и асистент, оние кои отворија факултет во секое село и се главните виновници што излегува несоодветен кадар?

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Го гледав прилогот на сител, овие „студенти“ колку беа очајни, барем да одбрале некои што знаат да глумат, а толку беа очигледни дека напамет го учеле тоа што го кажуваа.

@Коњаникот Сабја, џабе објаснуваш, на овие 77 страни пробуваме да објасниме, и ништо, на некој му проектирале во главата како треба да биде па колку сакаш разумни објаснувања давај му џабе е.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.076
Поени од реакции
74.816
Бар братот и Напредок да ги пратеа, ќе се посмеевме малце.
Ние денеска че играме со Напредок, Напредок многу добро играм, и мислим дека че го побе... че го поте... че го победиме.
А во слободно време што правиш?
Во сљободно време, че учам, че комп... че компљутерче играм...

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Друже како со овој испит ќе се оправи образованието?
Нашиов систем на образование ни ГОСПОД не може да го оправи, а не некаков си државен испит чија главна цел е собирање пари од студентите?
Да, и јас тврдам дека нешто мора да се превземе, затоа што секој може да добие диплома, не само од приватните факултети (каде што плаќаш пари, земаш диплома) туку и од државните факултети, каде што ако си истраен во намерите и без отворена книга ќе завршиш, само можеби ќе учиш плус 2-3 години :pijanco:
Објасни ми како со овој испит тоа ќе се промени?
Прво велеа ПРОФЕСОРИТЕ биле корумпирани и испитов ќе бил практично тест за нивната корумпираност. За потоа да кажат дека испитот нема да има никакво влијание врз професорите и нема да биде како екстерното оценување поради кое им се намалуваат платите за некој процент.

Второ велеа дека ќе бил испит за студентите, бидејќи кој немало да го положи нема да може да продолжи ни со студиите. Ова веќе е филтер со кој во нормална држава, би се исфилтрирале оние кои цел факултет го минале со врски, оние кои не знаат книгата како изгледа, ама тате и мама успеале да ги направат одлични студенти. Ама како што кажав, ова би се случило во нормална држава, а нашата де факто не е таква. Таков испит сигурно нема да го паднат куртонине од УМС (од двете партии) што лепат плакати и даваат однапред смислени изјави по потреби на партиите, таквите испити нема да ги паднат ниту оние кои со врски положувале, бидејќи со врски ќе положат и сега, туку таквите испити ќе ги паднат оние што со огромен труд и мака успеале да ги положат испитите. Не секој е кадарен да има 10-ки, има некои што не им фаќа многу црпката, ама се трудат, ќе учат 10 пати повеќе од другите и ќе научат колку за 6-ка. Ќе го јадат и оние кои слабо работат под притисок. Во нашава држава, каква што е финансиската ситуација, многу би значело ако треба да доплатиш повеќе пари од планираното кое си го издвоил однапред...
Ама се ова падна во вода, кога испадна дека испитот се полага ДУРИ НЕ СЕ ПОЛОЖИ. Кажи ми како НЕКОЈ ЌЕ ТИ ПРОВЕРИ ЗНАЕЊЕ, ако претходно ги имаш прашањата, ако полагаш колку сакаш дури не положиш (па имбецил да си, ќе научиш после 3-4 пати)?
Заклучок, се се прави за пари, ги заболе стапот за образованието.

На крај краева, овие токмаци ли ќе го оправаат образованието?
Истите кои длабоко навлегоа во автономијата на универзитетот и ги користат професорите за свои марионети? Оние кои ги интересираат само факултетите со повеќе студенти (од каде што се земаат повеќе пари), а природно-техничките науки се маргинализирани до максимум па професорите земаат смешни плати, нема средства за да се прими нов кадар па еден професор предава 20 предмети и по истите е и асистент, оние кои отворија факултет во секое село и се главните виновници што излегува несоодветен кадар?
Мое мислење - потегов беше предвиден како ситна/рекламна реформа. Реакцијата на студентите беше очекувана (неочкувана од власта). Затоа после направија измени. Сега според мене се заостри ситуацијата без потреба, од една страна некакви акции па флаери митинзи за нешто што веќе го изменија а од друга страна овие се во лов на вештерки :) Забавно во секој случај како и се што се случува кај нас. А за рефрми у образование како што реков треба да почнат од градинка темелни реформи :)

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.076
Поени од реакции
74.816
Мое мислење - потегов беше предвиден како ситна/рекламна реформа. Реакцијата на студентите беше очекувана (неочкувана од власта). Затоа после направија измени. Сега според мене се заостри ситуацијата без потреба, од една страна некакви акции па флаери митинзи за нешто што веќе го изменија а од друга страна овие се во лов на вештерки :) Забавно во секој случај како и се што се случува кај нас. А за рефрми у образование како што реков треба да почнат од градинка темелни реформи :)
Клучното прашање е дали тоа што го изменија, го изменија на ПОДОБРО?
Не значи дека ако нешто измениш, дека си го решил проблемот.
1. Дали со измените кои ги направија им се излезе во пресрет на студентите?
2. Дали со измените кои ги направија ја постигнаа целта на спроведувањето на овој испит?
3. Дали сметаат дека со измените кои ги направија ќе го подобрат образованието?

2. НЕ! Образложив во претходниот пост. Ниедна од неколкуте точки кои ги објавија како цел на овој испит, нема да биде постигната, освен земањето на пари од студентите, цел која и не мора да ја објават, затоа што сите ја знаеме и без да кажат.

1. НЕ! Кој би сакал да троши дополнително време на нешто кое секако ќе го положи, а прашањето е само колку пари ќе потроши за нешто што досега не било предвидено. Студентите имаат легитимни аргументи за ваков испит воопшто да нема. И сакаат да не постои такво тестирање, без разлика дали се вика државен испит или екстерно тестирање, затоа што тестирањето нема никаква цел.

3. НЕ (читај 1 и 2).

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Може да има минимален ефект. До сега сто пати се воведуваа вцакви тестирања и немаше некој ефект. Од друга страна дај објасни ми го овој општонароден повик за изразување револт за можно воведување на државен испит за идни студенти?:)
Другите делови делумно си во право освен кога викаш АВТОНОМИЈА на универзитетот и пополнување со свои кадри. Па сега да не се правиме наивни чие дуѕвло беше и уште е КиМ? Ккао се станува/ше асистент? Татко професор син асистент. Дај не заебавај дека некој брани автономија.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.350
Поени од реакции
21.743
Аман бе, уште не сфативте!? :facepalm:
Не е целта да те заебат, да те фатат во незнаење и да ти го отежнат полагањето на испитот, туку да те натераат да научиш барем нешто, пред да земеш диплома. Да имаш колку-толку познавање од струката, да не бидеш дрво.

Испитот не може комплетно да го промени и подобри образованието, но може минимално да придонесе кон негово подобрување, со тоа што студентите ќе имаат барем минимални познавања од материјалот. Пошто, претходно немале никакви познавања, сега ќе имаат минимални.

Испитот ќе се полага електронски, на компјутер. Прашањата ќе се добиваат рандом, компјутерски избрани. Резултатите ги добиваш веднаш, на лице место, откако ќе го завршиш тестот.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.076
Поени од реакции
74.816
Може да има минимален ефект. Од друга страна дај објасни ми го овој општонароден повик за изразување револт за можно воведување на државен испит за идни студенти?:)
Ќе има ефект врз џебовите на студентите и нивните родители :)

Еве нека го направат да биде бесплатно?
Кога веќе предложија глуп закон, нека биде глуп до крај.
Од нивната глупост ќар имаат само они, и тоа исклучиво финански ќар. Додуша и така и доаѓа крајот на нашава држава, па нека соберат уште некој денар, пред и официјално да ја продадат и да си живеат со нашите пари на Хавајските острови мадам, додека ние што не сме успеале да избегаме некаде, ќе не масакрираат и ќе не гниеме во масовни гробници :)

Што уште треба да напишам за да ти го објаснам револтот кај граѓаните?
Еве јас не сум студент, па толку сум револтиран што да ми се тука политичариве, еден по еден би ги секцирал како жаби.
Кај немаа доблест да излезат легитимно и да се соочат со барањата на студентите, туку и ја употребија нивната позната стратегија, да не работат како мали деца со веќе видени сценарија (вмешување на опозицијата, инфилтрирање кадри од УМС за да покажат дека демек нема ништо лошо во испитиве итн).
Искрено утробава ми се преврти кога го видов премиерот прееска со цинична насмевка како вика нека не се крие опозицијата зад децава, нека излезат на митинзи како мажи :bravobe:
Алооооооооооооооооооооооооооооо?????[DOUBLEPOST=1418053843][/DOUBLEPOST]
Аман бе, уште не сфативте!? :facepalm:
Не е целта да те заебат, да те фатат во незнаење и да ти го отежнат полагањето на испитот, туку да те натераат да научиш барем нешто, пред да земеш диплома. Да имаш колку-толку познавање од струката, да не бидеш дрво.

Испитот не може комплетно да го промени и подобри образованието, но може минимално да придонесе кон негово подобрување, со тоа што студентите ќе имаат барем минимални познавања од материјалот. Пошто, претходно немале никакви познавања, сега ќе имаат минимални.

Испитот ќе се полага електронски, на компјутер. Прашањата ќе се добиваат рандом, компјутерски избрани. Резултатите ги добиваш веднаш, на лице место, откако ќе го завршиш тестот.
Абе шефе, објасни ми како ќе те натера да учиш АКО ОДНАПРЕД ГИ ИМАШ ПРАШЊАТА?
Како ќе те натера да учиш ако испитот ГО ПОЛАГАШ КОЛКУ ПАТИ САКАШ НА ИСТИТЕ ПРАШАЊА?
Како ќе те натера да учиш КОГА НИКОЈ НЕМА ДА СЕ ЗАМАРА ДА ТЕ ЧУВА ДУРИ ПОЛАГАШ И ЌЕ СИ ПРЕПИШЕШ ЛАГАНО ПОШТО ВЕЌЕ ГИ ИМАШ ОДГОВОРИТЕ НА ПРАШАЊАТА?

Ќе ме натера да учам, ако испитите се реални и професорите нема да мижат кога децата за кои им е јавено од партија или од други места ќе си препишуваат или воопшто нема да доаѓаат на испити па ќе положуваат со десетка. Ќе ме натера да учам ако ги затвори сите факултети кои ги отворија и кои се преполни со НЕСООДВЕТЕН КАДАР и ретардирани студенти.
Ќе ме натера да учам ако книгите не ми се на ФАКИНГ РУСКИ и на црковно-словенски, туку кога учам од соодветно преведена Македонска литература, а не на литература која ја превел ојле-дојле што завршил на филолошки и не знае никаква терминологија од тоа што преведува па си превел како му дошло.
Ќе ме натера да учам кога професорите нема да предаваат од проектори. А професорите не се трудат ИСКЛУЧИВО заради состојбата во образованието и начинот на кој е вреднувана нивната работа во општеството, нешто што отиде во курац откако партиите ја превземаа автономијата на универзитетот Кирил и Методиј.
Ќе ме натера да учам кога ќе ја сменат целата програма, ама не со воведувањето на Кембриџ дебилска програма за основоци, туку со своја направена програма која би имала многу повеќе практична настава.
И што е најважно ќе ме натера да учам кога ќе знам дека со добиената диплома ќе можам да најдам соодетна работа, а не да си го бришам гзот со истата.

Го донесоа факултетот до дереџе на курс по Англиски јазик за петтодделенци и вредноста на еден дипломиран студент со отварањето на илјадници факултети ја сведоа на тоа 90% од дипломираните да бидат кадар кој е несоодветен за ниедна работа (што по нивна вина, што по вина на целиот образовен систем) . Се осеќам ретардиран ако кажам дека сум дипломирал, а луѓево овде слават цели денови дипломски. Дури и сега кога ќе магистрирам не се чувствувам дека сум постигнал апсолутно ништо, иако сум потрошил часови за учење колку сите студенти од една генерација на сите приватни факултети, сите факултети кои ги отворија со дисперзирани студии, факултети од УКИМ (нема да набројувам да не се навредат некои), ЗАЕДНО...
Порано било чест да кажеш дека си Академски граѓанин, сега некој куртон што лепи плакати ќе ти се прсне од смеење во фаца затоа што зема 1000 евра плата, додека ти времето за кое си требало да стекнеш некакво работно искуство (пошто за секоја работа бараат работно искуство) си го потрошил на безвредно учење.

И ти после се, сакаш да ми кажеш дека ова државно испит СРАЊЕ ќе го подобри ОБРАЗОВАНИЕТО??????????????????????

Последно уредено:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Може да има минимален ефект. До сега сто пати се воведуваа вцакви тестирања и немаше некој ефект. Од друга страна дај објасни ми го овој општонароден повик за изразување револт за можно воведување на државен испит за идни студенти?:)
Другите делови делумно си во право освен кога викаш АВТОНОМИЈА на универзитетот и пополнување со свои кадри. Па сега да не се правиме наивни чие дуѕвло беше и уште е КиМ? Ккао се станува/ше асистент? Татко професор син асистент. Дај не заебавај дека некој брани автономија.
Toa e тоа.
Се удира по УКИМ, никој не го спомнува УГД, како втор најголем универзитет во Македонија.
Јасна е цела работа за нивните "реформи" во образованието.

А, за интервјуто за Курир.. човечe исто ко вака да им праеле

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Само не те разбирам како по џебот на граѓаните...нешто тука не ти се логични мотивите.

Kajgana Shop

На врв Bottom