Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Целите на СП не само што се совпаѓаат со целите на извесна политичка партија, туку и целата организација веќе функционира како партиски огранок.

Е токму тоа не е во ред.

За да се направи дистанца помеѓу студентско движење и политичка организација, доволно е членовите на студентското движење како индивидуални граѓани, а не како членови на истото тоа студентско движење, да излезат отворено и јавно со поддршка за политичката организација.

Така ќе се претстават самите себеси како индивидуални поддржувачи на политичка организација, а истовремено ќе го остават студентското движење надвор од таквата поддршка кон истата таа политичка организација.

Е токму тоа не е во ред.

За да се направи дистанца помеѓу студентско движење и политичка организација, доволно е членовите на студентското движење како индивидуални граѓани, а не како членови на истото тоа студентско движење, да излезат отворено и јавно со поддршка за политичката организација.

Така ќе се претстават самите себеси како индивидуални поддржувачи на политичка организација, а истовремено ќе го остават студентското движење надвор од таквата поддршка кон истата таа политичка организација.
Тоа и јас го викам.

На првите собири, СП беше претставен како аполитична, надпартиска организација која единствено ќе се занимава со студентските проблеми и барања и одбрана на студентските права. Толку. Од ова никако не следува дека СП треба да се вклучи во политичка кампања (пр. Го сакам ГТЦ), дека треба СП да дава изјави за терористичкиот напад во Куманово и уште помалку праќање свои претставници да држат говори на партиски митинзи (кога некој ја бара твојата поддршка, коректно би било да ти ги соопшти своите залагања и цели...).

Фактите се дека главните иницијатори на СП се лицемери, а на СП гледаа како средство (за политичко дејствување), а не како цел (студентские права, барања и проблеми).

Не знам како размислува поголемиот дел од пленумот и се надевам дека има искрени и фини дечки кои стварно веруваат во него, ама на овој болдираниов да му дадеш микрофон и можност да те претставува како пленум (зборуваше и на емисии во Телма), е малку гадно.
За споредба, еве цитат од неговите мислења на форум кога беше активен во темите за меѓуетнички судири.
@Picasso` е Мериглем? :D
Хој нонен...

Само поправка во терминологијата. СП никогаш не било аполитичко тело, напротив, политички субјект е. Тоа е јасно. Чим учествува во политичкиот процес. Партија е еден вид на политички субјект.

Иначе какви и да се неговите ставови, не е коректно неговото девалвирање затоа што е Албанец, оваков, онаков. Или најново по Саше Политико, бил облечен ко хипик или што ти ја знам (не можам да ја отварам веста, му се наплаќаат статиите). И за него и за било кој друг човек.

Па со почетната масовност што беше на првите протести каде беа подржани од искрените студенти кои беа засегнати од проблемот, кормилото забега во филм дека се некое револуционерно здружение што ќе прави промени од темел во држава. Де од законот за хонорарци, па со казните наставниците (екстерното)...Фактот што тоа кормилото кое беше водено на првите протести од стабилни, паметни и интелегентни момци , на крај беше препуштено на членови составено од НВО и други здруженија кои се блиски до една политичка групација и да играат на нејзина карта запостувајќи ја првобитната цел за која се оформиле со самото напуштање на преговорите. ЕЈ! Правиш протести, па автономона зона поради која се изгуби настава и поради тоа некои подоцна полагаат и им се пореметуваат планови и со дипломски и со други планови, добиваш шанса да бидеш дел од решавањето на проблемот (законот за државен испит) и негово креаирање од почеток со твоја партиципација и го напушташ истото со образложение дека власта е нелигитимна и бараш оставка!
Ситуацијава ти е како да имаш пенал во последна минута за победа и тоа без голман и да се откажеш од него.

Е сега на тие работни групи не знаеме што се случувало. Лично го познавам дечкото што е дел од пишувањето (секоја му чест за знаењето и трудот), спомна дека од МОН не покажувале волја за работа. Што и те како е проблем.

Е сега на тие работни групи не знаеме што се случувало. Лично го познавам дечкото што е дел од пишувањето (секоја му чест за знаењето и трудот), спомна дека од МОН не покажувале волја за работа. Што и те како е проблем.
Вo oбрaзлoжениетo не беше тoa...Акo беше тaкa ќе беше прв aргумент тoa, a не нелигитимнoстa нa влaстa, oствките, Кумaнoвo и притвoрените студенти...

@Picasso` е Мериглем? :D
Хој нонен...
Дечко ју ар сооу ту таузн ен ејт.[DOUBLEPOST=1432083204][/DOUBLEPOST]
Само поправка во терминологијата. СП никогаш не било аполитичко тело

Што беше тоа аполитичко тело?
Сум го заборавувал.[DOUBLEPOST=1432083338][/DOUBLEPOST]
Иначе какви и да се неговите ставови, не е коректно неговото девалвирање затоа што е Албанец, оваков, онаков. Или најново по Саше Политико, бил облечен ко хипик или што ти ја знам (не можам да ја отварам веста, му се наплаќаат статиите). И за него и за било кој друг човек.

Никој не го девалвирал на етничка основа (исти спин и со тој Љуми пробавте), туку според делата.

Штом Саше Политико е спомнат... :facepalm:

Последно уредено:
Дечко ју ар сооу ту таузн ен ејт.[DOUBLEPOST=1432083204][/DOUBLEPOST]

Што беше тоа аполитичко тело?
Сум го заборавувал.[DOUBLEPOST=1432083338][/DOUBLEPOST]

Никој не го девалвирал на етничка основа (исти спин и со тој Љуми пробавте), туку според делата.

Штом Саше Политико е спомнат... :facepalm:
1. Тој термин не го употребив јас, туку над мене беше употребен во пост.
2. Леле, ми се фати за „девалвирал“, (мислењето напишано у 1 саат после полноќ, сред спремање испит) не ни размислував многу кој збор ќе употребам. Сеа не знам дали си мислел дека ми е погрешно употребен зборот или да го потенцираш.
Исто така кои тоа ние „пробавме“? Јас не сум дел од Пленумот добри 3 месеци.
А реално гледано, не ме зезај дека само тука на форумов не било пишувано и за двајцата (не дека се некакви водачи туку ете, можеби повеќе се експонирале во јавноста) дека се шошони, па и овој имал долга косица, па бил женствен итн. А зошто да не го спомнам Саше Политико? Јас тука на форумов не се обраќам само кон членовите кои пишуваат затоа што знам дека има многу кои читаат и не пишуваат, можеби и Саше меѓу нив. Он вика „лош ПР на Пленумот, пратиле некој што лошо збори македонски (дтка) и облечен као хипик на Телма“. Ко прво, он не е пратен веројатно, туку го викнале (он е еден од експертите :D иако го читав на ФБ дека не сака да го викаат експерт), второ, Саше е човек кој има медиум, значи влијае на луѓето и сеа ќе го оценуваат човекот пошто он дтка и е облечен како хипик.

1. Тој термин не го употребив јас, туку над мене беше употребен во пост.
2. Леле, ми се фати за „девалвирал“, (мислењето напишано у 1 саат после полноќ, сред спремање испит) не ни размислував многу кој збор ќе употребам. Сеа не знам дали си мислел дека ми е погрешно употребен зборот или да го потенцираш.
Исто така кои тоа ние „пробавме“? Јас не сум дел од Пленумот добри 3 месеци.
А реално гледано, не ме зезај дека само тука на форумов не било пишувано и за двајцата (не дека се некакви водачи туку ете, можеби повеќе се експонирале во јавноста) дека се шошони, па и овој имал долга косица, па бил женствен итн. А зошто да не го спомнам Саше Политико? Јас тука на форумов не се обраќам само кон членовите кои пишуваат затоа што знам дека има многу кои читаат и не пишуваат, можеби и Саше меѓу нив. Он вика „лош ПР на Пленумот, пратиле некој што лошо збори македонски (дтка) и облечен као хипик на Телма“. Ко прво, он не е пратен веројатно, туку го викнале (он е еден од експертите :D иако го читав на ФБ дека не сака да го викаат експерт), второ, Саше е човек кој има медиум, значи влијае на луѓето и сеа ќе го оценуваат човекот пошто он дтка и е облечен како хипик.

1. Видов не се секирај, ама пак некој треба да ми објасни оти де аполитично тело де политички субјект де ние не сме партија. Оти од тие попростите сум, уште на рабуши сметам затоа сакав некој да ми објасни ама немора де не е страшно.:brlav:

2. Од каде да почнам... ај заеби.

1. Видов не се секирај, ама пак некој треба да ми објасни оти де аполитично тело де политички субјект де ние не сме партија. Оти од тие попростите сум, уште на рабуши сметам затоа сакав некој да ми објасни ама немора де не е страшно.:brlav:

2. Од каде да почнам... ај заеби.
1. Партијата е политички субјект, но не секој политички субјект е партија. Пример, интересните групи се политички субјекти. Има различни типови на интересни групи, да не го потам сеа. Најчесто интересните групи покриваат одредена област (пример, синдикатите), додека партиите се интересираат за сите области во општеството (посебно големите партии). Пленумот почна како анемична интересна група, формирана со конкретна цел, но полека се преобразуваше во интересна група која не се залага само интересите на своите членови. Што мене лично не ми се допаѓаше уште тогаш. Јеботе, не полагам Политички систем утре, Наследно полагам. :D
2. Океј. :)

Последно уредено:
1. Партијата е политички субјект, но не секој политички субјект е партија. Пример, интересните групи се политички субјекти. Има различни типови на интересни групи, да не го потам сеа. Најчесто интересните групи покриваат одредена област (пример, синдикатите), додека партиите се интересираат за сите области во општеството (посебно големите партии). Пленумот почна како анемична интересна група, формирана со конкретна цел, но полека се преобразуваше во интересна група која не се залага само интересите на своите членови. Што мене лично не ми се допаѓаше уште тогаш.

Супер бе тру, се е фино лепо но, веќе кога сте имале насетено дека ќе се прават некои ескиважи (маневри не е битно и да не влегуваме во политики) и истите сте ги дозволиле... ќе ве зезне паторот и ќе полагате екстерно. Догодина секако. Мака ми е што не се изборивте за повеќе и што сеуште има наивни.

п.с. конечно реков некои независни, неопределени и јбг..

п.п.с. тоа што го зборуваш околу објаснувањето на поимот аполитика во првиот дел од постот - не важи во пракса. (во РМ)

Студентските организации треба да ги промовираат и да се залагаат за интересите и правата на сите студенти, без разлика на нивната политичка или аполитичка определеност. Доколку интересот и крајната цел на некоја студентска формална или неформална организација или здружение се чисто политички и содејствуваат со тесниот интерес на една политичка партија, во таков случај може да се зборува само за партиска студенстка организација.

Студентските организации треба да ги промовираат и да се залагаат за интересите и правата на сите студенти, без разлика на нивната политичка или аполитичка определеност. Доколку интересот и крајната цел на некоја студентска формална или неформална организација или здружение се чисто политички и содејствуваат со тесниот интерес на една политичка партија, во таков случај може да се зборува само за партиска студенстка организација.

Да ти праќам јас по 100 денари на ден за сендвич а ти да не досадуваш тука, може?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom