Ќе поскапат алкохолот и цигарите

• Креатор на темата Креатор на темата Bateman
  • Време на започнување Време на започнување
Aкцизите идат во општ буџет, што мене лично не ми се допаѓа (зошто потоа парите не ги трошат домаќински). Но уште помалку ми се допаѓа од моите даноци да се плаќа лечење на некој што свесно си го је*е сопственото здравје (плус околината пасивно).
Треба данок за пушење цигари, а не акцизи. Бар парите да одат во здравството, каде и ќе бидат потребни за истите тие од кои се наплаќаат.
Голем к*р и од данокот и од акцизите, ни јас ни ти не сме виделе и нема да видиме фајде од нив, може само да никне уште една шмизла од сто илијади евра на плоштад.

Така ли? Не видов на форумов стотици постови кога ја покачија струјата и ја укинаа евтината тарифа.

Иначе пивото е прехрамбен продукт, не е алкохол. ;)

Не треси зелени. Се сеќаваш на протестите во Скопје ?

И има неколку теми на форумов за тоа...

Еве ти за топлификација тема http://forum.kajgana.com/threads/То...-патетичен-бизнис-план-општа-дискусија.59008/

Еве и за поскапувањата на струјата http://forum.kajgana.com/threads/По...ата-укината-е-и-дневната-ефтина-тарифа.62598/

Има теми, ама нема 13 страници постови за еден ден. И боље зелени него тутунски!!

Све у свему, поскапувањето на цигарите и алкохолот е ноторна глупост...
Само од политички аспект. Забораваат дека на рајата (гласачите) можат се да им прават ама не смеат да им чепкаат во пороците.

Има теми, ама нема 13 страници постови за еден ден. И боље зелени него тутунски!!

Само од политички аспект. Забораваат дека на рајата (гласачите) можат се да им прават ама не смеат да им чепкаат во пороците.

Кога ќе те чепнат во кефирот, друга песна ќе пееш. ;)

За поскапувањата на струјата и укинувањето на ефтината тарифа има 12 страници за 1 ден.

;)

За алкохолот ништо страшно затоа што е едноставен да го произведеш. Сите влади ова исто го прават, па затоа е полн интернетот како да направиш домашно пиво, вино бренди кое не се дестилира а има 20% алкохол и никаков закон не кршат а не плаќаат акциза за тоа А и поголеми залихи на алкохол можеш така да имаш.:sneaky:

Кога ќе те чепнат во кефирот, друга песна ќе пееш. ;)
Тоа во ЕУ кога ќе влеземе... некад. До тогаш и кефир, а и ракија, вино, па и пиво може и дома и у двор да си правиме.

За поскапувањата на струјата и укинувањето на ефтината тарифа има 12 страници за 1 ден.

;)
Струјата рипна 20-30% или окулу 500-1000 денари месечно во просек ова е за поскапување на пивото за 1 денар литро а ракијата за 16 денари шише (пишува 40 денари чист алкохол литар ако ракија е 40% тоа 16 денари по литар ракија виски и што ли да е). За да дојде иста вредност колку поскапувањето на струјата треба месечно да пиете по 35-70 литри ракија...може ако си Игор Џамбазов и весело друштво :).
Литро пиво е 60 денари значи поскапувањето е 1.5%. Не мислам да го оправудам зошто е лошо ама сакам математика. :)

Струјата рипна 20-30% или окулу 500-1000 денари месечно во просек ова е за поскапување на пивото за 1 денар литро а ракијата за 16 денари шише (пишува 40 денари чист алкохол литар ако ракија е 40% тоа 16 денари по литар ракија виски и што ли да е). За да дојде иста вредност колку поскапувањето на струјата треба месечно да пиете по 35-70 литри ракија...може ако си Игор Џамбазов и весело друштво :).

И цигарите ги заборави.

Што ти е поентата, не треба да се буниме ?

Насочување на ресурсите.

Некои се сладат на поскапувањата, како старата со козата и комшијата. Зашто би се радувал ако нешто не користам, а други користат како нужна потреба? Зошто би се радувал ако некому нешто што го користи (а јас не) поскапува? Да се радуваш што некому нешто ќе се ускрати...

Правилно. Ке се намали употребата на овие производи што е добро.
Така е. Од коа забранија трава да се продава по трафиките нејзината употреба е значително намалена. До ден денес немам слушнато некој да дува. Многу ми се допаѓа начинот на кој размислувате да ви грицнам од тоа мозокот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom