Казна за над 3 единици

• Креатор на темата Креатор на темата Jack Nolan
  • Време на започнување Време на започнување
Абе на денешно време стигнавте да имате по 3+ единици???
Станваш, кажваш 2 реченици, ти пишат 2ка. Толку е тешко?

Имај две како мене...

Мајкуму стара ,годинава само 3 пати фатив книга и имам само две единици...да фатев барем 20тина пати ќе бев со четворки...КОЈ ДЕГЕН СУМ значи ,али брате знаш ,јаче е од мене.

Имај две како мене...

Мајкуму стара ,годинава само 3 пати фатив книга и имам само две единици...да фатев барем 20тина пати ќе бев со четворки...КОЈ ДЕГЕН СУМ значи ,али брате знаш ,јаче е од мене.
Па за фалење е ова....

Знам дека нејќеш да ти солат памет ама 3 единици? Појди 2-3 пати на дополнителна ако одржува професорот, не бегај од часови, седи, пишувај додека предава нека гледа дека се ангажираш и ете ти двојка. А да не зборам ако фатиш еднаш да прочиташ 10 страни. Кога ќе испрашува професорката, сигурно тебе не те испрашува прв. Испрашуваат доброволци најчесто, слушај што одговараат на поставените прашања. Две реченици од нив да кажеш, there you go. Па јас 5ки вадев некогаш со ова што слушав тие мастермајндовите од мој клас по македонски како ги анализираат делата со непрочитана книга а камоли 2ка и тоа кај една од најстрогите професорки во градов.

Со оглед на ниските критериуми на образованието денеси на двојка да си е дури слабо. Барем помисли на твоите да не се срамат таму син им посебно истакнат од тие за опомена.

Од кога е ова правило? Има ли некој закон, одлука, како решиле ваква глупост да воведат?
Па ова се коси со стварноста, затоа што:

1 ) Средно е ЗАДОЛЖИТЕЛНО
2 ) АКО ИМАШ ТРИ КЕЦА; ЌЕ ПЛАЌАШ ПАРИ

Ако веќе е ЗАДОЛЖИТЕЛНО, мора да ти ги обезбедат сите услови. Затоа постојат оцени од 1 до 5. Па потоа ако не знаеш, ќе си полагаш и така натака. Или ние сме супер-генијална нација со 98% запишани на факултет? Толку ли глупави не мислат, дека не гледаме што се случува: дека сакаат да го одложат вработувањето со тоа што отворија факултет во секое село (еј 98% на факултет.. каде го има тоа бе? па да бевме толку способни ко нација, до овој степен ли ќе стигневме? 98% интелектуалци..).

Ако им смета толку, нека ја избришат оцената кец. Какви кретени еј..па ништо чудно, ставија кретен за образование и тој ќе ти кажува како да се образоваме..претходниот ментално заболен, овој исто лудак...толку ли нема кој да застане, здрав прав некој? Не дечиња од 30 години, треба да се стави некој академик, цел живот што му е наука, не дете кретенче некое.. слушнало нешто од запад, неразбрало и го ставило тука..

Ова е нездрава одлука, малоумна.
Начинот на кој ќе се подобрат учениците не е овој!
Како и за СЕ ДРУГО, со решавање на проблемите се почнува од друга страна, а не од вистинската.

Каква глупост..неверојатно. Браво колку е глупо ова еј, браво. Тешко е волку глупо нешто да ти текне..озбилно

Све нешто озбилни фаци, изгледа сите сте биле бубалици во средно.Јас имав 4-6 кеца редовно на полугодие, па ги поправав до крај, ништо страшно.Имав толку поради незаинтересираност, не дека е тешко да преработиш во умот 5-10 реченици.
А и глупо е да имаш 5,00 просек цела година, ќе немаш занимација, вака со кецој подобро ќе се зближиш со професори и ќе го сфатиш квалитетно материјалот :D

А ова со казниве ако е вистина е уште една глупа одлука.Можда и ќе дојдат родителите на советување, ако ги пуштат од фирмата кај шо работат 10-12 сати смена.Ако не ќе платат казна, по пола плата месечно неколку години :tapp: А најмногу ќе имат контраефект.

Другар, јас дома не се прибирав од шетање, па учев. Не бев 5.00, но само еднаш сум имала единица, и тогаш до полагање стигнав :) Ама тоа е долга приказна.
Сепак, за се има време, посебно средношколецот. А најважно е да има време за учење.

И казниве се мудра работа. Школото сигурно има и 2 смена, така што, после 4 саат може родителот да појде. Недоаѓањето на родителски и слично, е незаинтересираност. Макар да треба слободен ден да земат, за нивното дете се работи.
Непримерноста и неучењето се проблем, а не нешто ,,шо е битно, бе,,.
--- надополнето: 1 мај 2012 во 03:08 ---
Некои професори,за 2ка,бара цел материјал да го учиш,исто како тој за 5ка,а на крај ти 2ка,тој 5ка...нема никаква логика тоа, и е многу глупо...:D

Како нема логика?
На пример, за да положиш испит, имаш ист материјал, без оглед дали си идел или не си идел на предавања. Ама ако не си идел на предавања, не си направил семинарска, не си имал никаква активност врзана за студиите, ќе положиш со 6ка, евентуално 7ца. И да го знаеш цел материјал од точка до точка. За разлика од тебе, тој што бил заинтересиран за факултетот, веројатно ќе има 10ка.

Другар, јас дома не се прибирав од шетање, па учев. Не бев 5.00, но само еднаш сум имала единица, и тогаш до полагање стигнав :) Ама тоа е долга приказна.
Сепак, за се има време, посебно средношколецот. А најважно е да има време за учење.

И казниве се мудра работа. Школото сигурно има и 2 смена, така што, после 4 саат може родителот да појде. Недоаѓањето на родителски и слично, е незаинтересираност. Макар да треба слободен ден да земат, за нивното дете се работи.
Непримерноста и неучењето се проблем, а не нешто ,,шо е битно, бе,,.
--- надополнето: 1 мај 2012 во 03:08 ---

Како нема логика?
На пример, за да положиш испит, имаш ист материјал, без оглед дали си идел или не си идел на предавања. Ама ако не си идел на предавања, не си направил семинарска, не си имал никаква активност врзана за студиите, ќе положиш со 6ка, евентуално 7ца. И да го знаеш цел материјал од точка до точка. За разлика од тебе, тој што бил заинтересиран за факултетот, веројатно ќе има 10ка.

Не ме јеби,не споредувај средно со факултет,жити се...

Не ме јеби,не споредувај средно со факултет,жити се...

Навиките се во прашање.
Фраерите од моја генерација, денес дремат во двор и локаат пиво. Дури ни работа не бараат (бар да не можат да ја најдат, нели).

Не е важно дали има некој 3ка или 5ка. Одговорноста е најважна да се научи.

Навиките се во прашање.
Фраерите од моја генерација, денес дремат во двор и локаат пиво. Дури ни работа не бараат (бар да не можат да ја најдат, нели).

Не е важно дали има некој 3ка или 5ка. Одговорноста е најважна да се научи.

Тоа е муабеетот со секој што сум го правел што завршил средно-не се замарај за оценките,стекни навика за учење...:D

ај веќе кога почнавме тука да се "жалиме" да прашам ова,која е логиката да не се дозволува да се носат кратки ФАРМЕРКИ во школо ? до негде сфаќам да не се дозволува оние,хавајките и такви панталони...ама фармерка ??

И казниве се мудра работа.

Ама ако не си идел на предавања, не си направил семинарска, не си имал никаква активност врзана за студиите, ќе положиш со 6ка, евентуално 7ца. И да го знаеш цел материјал од точка до точка. За разлика од тебе, тој што бил заинтересиран за факултетот, веројатно ќе има 10ка.
Поентата на факултетот (треба да биде) знаење, а не останатите малоумни активности што ги донесе новиот прекрасен систем за да можат да положат и полуретардираните што цел ден седат на факултет и со тоа добиваат поени. Па уште викаш „И ДА ЗНАЕШ, НЕ СИ БИЛ ТОЛКУ ЗАИНТЕРЕСИРАН„ како бе така заклучи?
Па седнал и научил се што се бара од него да знае, ШТО Е ВАЖНО ДРУГОТО? Ништо, само измислица за да се запишуваат кретени кои не можат да научат, ама можат да копираат семинарски итн.. затоа темата со семинарски 15 години е активна..

Поени треба да се добиваат само за знаење, а се останато е шминка и лага. Да се оценува само со знаење, ќе поминуваа факултет 10% 20%, а не 98% да се запишуваат..

Тоа е муабеетот со секој што сум го правел што завршил средно-не се замарај за оценките,стекни навика за учење...:D

ај веќе кога почнавме тука да се "жалиме" да прашам ова,која е логиката да не се дозволува да се носат кратки ФАРМЕРКИ во школо ? до негде сфаќам да не се дозволува оние,хавајките и такви панталони...ама фармерка ??

Ни јас не гледам тука некоја посебна логика. За да се спроведе тоа треба да има униформи. Се додека нема униформи, без везе е тоа, не пирс, не сукња, не фармерки.
Да, нормално, нема да се појавиш по рамбовка, и девојките не би требало накинџурени да дојдат, ама ако нема кодекс, тогаш своеволно забранување нешто е во крајна мера, непотребно.
[/quote]

Демек,така кажале од министерство...ама да беа решени сите проблеми во школото,па до тоа да сме дошле,одлично...тоа,300 други срања се дешаваат,директорот се фатил за облеката :facepalm:

Поентата на факултетот (треба да биде) знаење, а не останатите малоумни активности што ги донесе новиот прекрасен систем за да можат да положат и полуретардираните што цел ден седат на факултет и со тоа добиваат поени. Па уште викаш „И ДА ЗНАЕШ, НЕ СИ БИЛ ТОЛКУ ЗАИНТЕРЕСИРАН„ како бе така заклучи?
Па седнал и научил се што се бара од него да знае, ШТО Е ВАЖНО ДРУГОТО? Ништо, само измислица за да се запишуваат кретени кои не можат да научат, ама можат да копираат семинарски итн.. затоа темата со семинарски 15 години е активна..

Поени треба да се добиваат само за знаење, а се останато е шминка и лага. Да се оценува само со знаење, ќе поминуваа факултет 10% 20%, а не 98% да се запишуваат..

Ми се заеба мислењето некако, ај пак :)

Работната навика е во прашање, прво, не одиш на работа само кога има ,,еден куп работа,, туку одиш секој ден, макар и немало толку работа, макар немало ич работа. Се знае од кога до кога треба да си присутен на работното место.
Второ, скоро секој може на памет да научи и да вергла, работата е да се види колку е способен тоа да го примени, колку го сфатил тоа што го научил. Грешката е што дозволуваат семинарски симнати од Википедиа, нека се забрани Википедиа и нека биде задолжителна литературата, нека мора да оди во библиотека за да состави семинарска, па ќе има вредност тој труд.

И трето, многу е важно некој да биде ОДГОВОРЕН.
Без одговорност, џабе му е што знае се. НЕ ГО БИВА.
--- надополнето: 1 мај 2012 во 03:24 ---
Демек,така кажале од министерство...ама да беа решени сите проблеми во школото,па до тоа да сме дошле,одлично...тоа,300 други срања се дешаваат,директорот се фатил за облеката :facepalm:

Јас го кажав моето мислење, треба (и богами треба) да има униформи.
Училиштата не се дискотеки, уште помалку се паркови, тоа е воспитно образовна институција.
Е да, кај нас други работи смрдат, облеката е меѓу последните работи кои би требало да се менуваат.

Второ, скоро секој може на памет да научи и да вергла, работата е да се види колку е способен тоа да го примени, колку го сфатил тоа што го научил.
Затоа постојат професори, кои треба да те оценат колку знаеш, а не колку си способен да те тренираат (стани, седни,стани, седни)
Место наука, ти ми зборуваш за дресура, а ја претставуваш како ОДГОВОРНОСТ....ццц
Па не сакаат сите кучиња да бидат.
Факултетот постои за учење, за знаење, се останато е лага (и го направија така за да можат 98% да се запишат.. 98% еј.. знаеш ли ти колку е тоа? секој кретен се запишува на факултет, нешто што некогаш ЗНАЧЕЛО нешто.. сега е курташак. Ако студираш на приватен факултет во Македонија, одма те разбирам што пишуваш)
Ако е за дресура, да кажат на рекламите: ДОЈДЕТЕ, ДА ВЕ ДРЕСИРАМЕ, ЗА ДА БИДЕТЕ И ВИЕ ПОСЛЕ ТИЕ ШТО ЌЕ ГИ ДРЕСИРАТЕ ДРУГИТЕ, ЗА СИТЕ ЗАЕДНИЧКИ 98% СРЕЌНО ДА СЕ СТРЕМИМЕ КОН ПРОСЕЧНОСТ, ЗАСЕКОГАШ ,ЗАСЕКОГАШ, ЗАСЕКОГАШ.

За човекот што седнал и научил велиш дека е можеби неодговорен, па затоа дај да му го потрошиме целото време што го има. Логика...другпат, не оваа среда, другиот петок.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom