Караманлис му се заблагодари на Обама што ја поддржува Грција

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 јули 2008
Мислења
192
Поени од реакции
10
Грчкиот премиер Костас Караманлис завчеравечер во телефонски разговор со Барак Обама му ја честитал победата на новоизбраниот американски претседател и му се заблагодарил што зазел јасен став кон грчките интереси, јави агенцијата АНА-МПА.

Караманлис му рекол на Обама дека Грците во САД имале и с? уште имаат значаен придонес во американското општество. Тој рекол дека очекува голема поддршка и соработка со САД за решавање на спорните прашања на Грција и дека се надева на соработка меѓу двете земји во сите области.

Караманлис му порачал на Обама дека Грција ќе му обезбеди целосна поддршка во остварувањето на целите и надежите што произлегле од неговата изборна победа. Грчкиот премиер рекол дека економската криза денес претставува најголем предизвик и дека САД треба да соработуваат со европските партнери за нејзино надминување.

Обама, пак, му се заблагодарил на Караманлис за честитките и му порачал дека ја цени и ја познава улогата на грчката заедница во американското општество, како и дека има многу пријатели меѓу Грците во САД. Обама исто така ја пофалил Грција за, како што рекол, нејзината улога во Европа и во поширокиот регион. Тој изразил надеж дека што поскоро ќе ја посети Грција.

Извор:http://www.novamakedonija.com.mk/De...=2&fCat=1&top=1&EditionID=257&ArticleID=13080

тек сега ќе видиме како ќе се развива спорот за името. По се излгеда го губиме најсилниот сојузник.

Овде...

19.11.2008
Obama thanks Turkish president
Hurriyet Daily News
WASHINGTON - Turkish President Abdullah Gül has received a telephone call from U.S. President-elect Barack Obama thanking him for his message of congratulations following Obama’s electoral victory, Obama’s office reported.
"President-elect Barack Obama today returned phone calls to three world leaders and expressed his appreciation for their congratulations on his election," said an announcement Monday on Obama's transition web site "change.gov."
In addition to Gul, Obama talked with Georgian President Mikheil Saakashvili and President Gloria Macapagal-Arroyo of the Philippines, it said. Obama said he believed Turkey had the right to fight against the outlawed Kurdistan Workers’ Party, or PKK, violence within the framework of its right of self-defense, the office of the Turkish president said yesterday. Moreover Obama also emphasized the importance of the special relations between the two allies, Turkey and the U.S.
A little late
Gül and Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan called Obama shortly after the U.S. presidential election Nov. 4, but it took some time for Obama to return the phone call to Gül. Obama last week called the leaders of more than 15 nations, including British Prime Minister Gordon Brown, French President Nicolas Sarkozy and German Chancellor Angela Merkel.
The U.S. president-elect's belated move to call the Turkish leader has caused "some bitterness" on the Turkish side, sources said.
ОБАМА МУ СЕ ЈАВИЛ НЕ МОЛЕЛ ЗА ДА МУ ЧЕСТИТА

Ова испаѓа...
1. Обама е за Турците во конфликтот со курдите...
2. Обама е за Грција во конфликтот со Македонија...
3. Обама нема искажано став за проблемите помеѓу Турција и Грција па така се фокусира на другите граници на горенаведените држави.

Губитници Македонија и Курдите (за нив не коментирам бидејки ништо не знам).

Ова испаѓа...
1. Обама е за Турците во конфликтот со курдите...
2. Обама е за Грција во конфликтот со Македонија...
3. Обама нема искажано став за проблемите помеѓу Турција и Грција па така се фокусира на другите граници на горенаведените држави.

Губитници Македонија и Курдите (за нив не коментирам бидејки ништо не знам).

Нешто слично како Буш, нели ?

1. Буш беше за Турците во конфликтот со курдите .
2. Администрацијата на Буш беше и сеуште е за компромис со Грција .
3. Буш нема искажано став за проблемите помеѓу Турција и Грција а и да има, сеедно . . .

Е сега, ке видиме каков ке биде односот на новата Администрација, најавите се дека ќе остане status quo, бар така највуваа медиумите, едно е сигурно, политиката на Америка во врска со името нема да биде во наша корист со таа разлика што сега бар нема да се маваме во гради со таа '' лажна '' поддршка на предтходната Администрација во врска со спорот за името . :toe:
Приоритет на Обама како и да е, ке биде излезот од Економската Криза, војната во Ирак т.е. повлекувањето на војниците кое го најавуваше во кампањата, спорот со Иран и тн и тн, каква Македонија каков Јунанистан .

Тоа ти е...

Но дали ќе им биде гајле ако се испокасапиме?

Будали сме самите. Али пуста надеж.

Ќе пројде време пред да му дојдеме на "дневен ред" на Обама, и пред да мора да си ги исплати долговите кон грчкото лоби.
Како и да е, не е умно да се залажуваме дека она што сега америте го прокламираат ко статус кво по однос на името, ќе остане така и во блиска иднина.

Инаку, Грција би требала да преседава со Европската Унија во времето кога ќе имаме локални избори.
Патријархот Алексеј почина, а неговата улога во укинувањето на црквата на Вранишковски беше клучна, и во глобала ни беше пријател.

Како ни се местат ствариве, а?:vozbud:

Ќе пројде време пред да му дојдеме на "дневен ред" на Обама, и пред да мора да си ги исплати долговите кон грчкото лоби.
Како и да е, не е умно да се залажуваме дека она што сега америте го прокламираат ко статус кво по однос на името, ќе остане така и во блиска иднина.

Инаку, Грција би требала да преседава со Европската Унија во времето кога ќе имаме локални избори.
Патријархот Алексеј почина, а неговата улога во укинувањето на црквата на Вранишковски беше клучна, и во глобала ни беше пријател.

Како ни се местат ствариве, а?:vozbud:

Не зборувај :S ... но знаеш ако го пребродиме тој момент... после ДООООООООООЛГО нема да има такво подредување на планетите. :D

Тоа гејчето е прв странски политичар што побрза да му го испуши на црнецот....
Од утре ќе вика...никој више нема право да му го пуши на обама, тоа е есклузивно грцко право

Како што рече Латас, тип како Обама, црнец кој се бори за правата на црнците односно човекови права нема лесно да дозволи на еден народ да му се одземе правото на име и самоопределеност...

african.athena.call.jpg
http://www2.warwick.ac.uk/fac/arts/classics/staff/dan/african.athena.call.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Bernal

http://alford.fastmail.us/athena.html

Американската дипломатија не се менува и е константна.(лесно)
Не се секирајте, за нас исто ке биде.

Американската дипломатија не се менува и е константна.(лесно)
Не се секирајте, за нас исто ке биде.

vo pravo si. zatoa sto eden pretsedatel ja smeni pa zavrsi so ne cel madat vo arlington. amerika ne e makedonija pa koj kako ke dojde da si igra so stavovite na drzavata! fakt e deka nema da ne podrzuva kolku bus ama nema da zastane na strana na grcija. leta glava za toa...

Не ми е јасно зошто американците не поддржуваат нас?? Шо толку фајде? :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom