Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Род: фиромски австралопитекус
1200e6cca4c420d9aaef8e45b0c3b554.jpg
ova ti se seuste aktivnite sektashki botovi na net, so fejk profili, a i pretpostavka mi e t.e. prilicno sum siguren deka 3-4 luge stojat zad 200 i poveke tviter profili i fejsbuk profili, da gi doznaes ke ispadnat nekoja mlada verzija od bate gele, starecot sto se sheta so dukser i jakna so likot na mijalkov.
Ne vredi da ovie da im se obrnuva vnimanie, shlajmot na opstestvoto se, porano zimaa nekoj denar za da spamiraat na netov sea do tolku im e ischipiran mozokot sto ova go pravat besplatno.
Cisto se somnevam deka nekoj inaku ke ponese odgovornost za ova sto se sluci i dali voopsto i nekoj ke odgovara, narocito poradi faktot sto ova ne e regulirano so zakon, a ne e prv pat da zaginuvaat i iskusni i neiskusni planinari, sea povtorno se stava akcent na toa deka treba ovie turi da se reguliraat so zakon.

Iskreno se nadevam deka smrtta na kalina i acko nema da bide zaludna, mora nesto da se prevzeme za vakvite propusti, nemam apsolutno nikakvo iskustvo od planinarstvo no od toa sto go citam, a i sto go vidov na ona videoto od instagram postaveno, opremata bila losa i ova e potencirano od niza lugje sto profesionalno se bavat so planinarenje, mene licno mi deluvaa odredeni luge so rancinja ko na ekskurzija na joakim da se otideni ( ne veruvam ova da e slucaj i so zaginatite ), a i za edno nesto veruvam site sme soglasni, a toa e faktot deka morale da znaat za nevremeto koe nadoagja i voopsto kako grupa ne trebale da prevzemaat rizik i da se iskacuvaat.
Ima dosta neodgovoreni prasanja a se nadevam ke bidat poveketo odgovoreni periodov sto sledi, neznam kako funkcioniraat turive, no pretpostavuvam samo deka Mora da ima nekoj tamu koj e odgovoren za da gi proveruva ovie raboti za da se spusti na minimum rizikot nekoj da bide povreden, ili da zagine, rizik koj sekako pod difolt si postoi bez razlika na Se.

Неверојатно. Навистина не можам да поверувам дека постои некој толку глупав и одвратен. :pov:
Они што ги става волкот во темана случувања како што рече Пеџа петарди пукаа од радост. Ќе кажам само штета што нема место како голи оток за вакви.

Cisto se somnevam deka nekoj inaku ke ponese odgovornost za ova sto se sluci i dali voopsto i nekoj ke odgovara, narocito poradi faktot sto ova ne e regulirano so zakon, a ne e prv pat da zaginuvaat i iskusni i neiskusni planinari, sea povtorno se stava akcent na toa deka treba ovie turi da se reguliraat so zakon.

Работата е што некој ја организира таа тура а јавно се оградува и ти вика дека сам одговараш. Како може така да си организатор, да зимаш пари за тоа и да се оградиш од сите случувања? Значи ако искачат врв, ондак супер, од тоа друштво го искачиле и тој е водичот а вака не се важи, не е нивна вина. Имаше едно видео постирано од дента, лик некој што бил на турата, две девојки беа по тренерчиња, што вика еден ко на час по физичко да се отидени а не на искачување планина во такви услови. Да се додаде и тоа што наводно (ова не ми е проверена информација) турата требала да биде откажана.

https://www.instagram.com/p/BfBhn2unDjg/?taken-by=vlado_ftw

Како може како организатор да пуштиш некој да искачува планина во овие услови?!?!!?!

Работата е што некој ја организира таа тура а јавно се оградува и ти вика дека сам одговараш. Како може така да си организатор, да зимаш пари за тоа и да се оградиш од сите случувања? Значи ако искачат врв, ондак супер, од тоа друштво го искачиле и тој е водичот а вака не се важи, не е нивна вина. Имаше едно видео постирано од дента, лик некој што бил на турата, две девојки беа по тренерчиња, што вика еден ко на час по физичко да се отидени а не на искачување планина во такви услови. Да се додаде и тоа што наводно (ова не ми е проверена информација) турата требала да биде откажана.

https://www.instagram.com/p/BfBhn2unDjg/?taken-by=vlado_ftw

Како може како организатор да пуштиш некој да искачува планина во овие услови?!?!!?!
Ова многу смрди на Илинден бродон во Охрид, да не речам копи пејст ситуација само што сега немаме превозно средство тука. Организирај, земи парите, за другото не одговарам.

toa e toa, nisto od ova ne e regulirano so zakon taka da zatoa i rekov deka sansite nekoj da odgovara se mali, nie obicno cekame da se sluci nekakva tragedija pa da nosime nekakvi regulativi, rabotata e sto do sega veke se slucuvale slicni tragedii na ovaa ...
E sea od druga strana pak ke recam, ne sum dovolno kadaren da zboram na ovaa tematika, ako se navleze podlaboko vo istata mozebi i ke se najde nesto za koe ke ima osnova organizatorite da snosat odgovornost, narocito posle izleguvanjeto na povrsina na site detali povrzani so ovaa tragedija.
Vo eventot za ovoj nastan, organizatorot navel deka sekoj e odgovoren sam za sebe AKO ne gi pocituva dadenite nasoki od niv, kako i nivnite vospostaveni pravila, taka da ke treba da se poceka za detalno rasvetluvanje na ovoj slucaj so nadez deka nekoi raboti nema da se zatashkaat, spored iskustvoto na Kalina i Acko, veruvam deka bile krajno disciplinirani.

Kako i da e, zakon definitivno mora da se donese, a ne da vladee raspar i sekoj razlicno da go tolkuva ova, kako nemu mu odgovara, i na krajot od denot vinovni da se samo tie sto zaginale, a ne nekoj koj prekrsil niza regulativi i resil da prevzema rizik i da vpusta cela grupa vo vakov haos kade verojatnosta nekoj da bide povreden ili da zagine e golema, pogotovo ako se obleceni ko da idat na fitnes ili u teretana.

p.s. Organizatorot navel i pravila za opremata, deka ke bidat iskluceni site koi nemaat soodvetna oprema, bas me interesira nekoj poupaten da kaze dali od videoto postaveno na instagram, gleda soodvetna oprema kaj site.

Работата е што планинарењето стана мода во изминативе 2-3 години, ко велосипедизмот што стана мода пред 5-6 години и секој втор си оформи група, со пола ден искуство, почна да искачува планини и да организира тури. Едно е да трчаш на кеј и да имаш тркачка школа за тоа а друго е ова, дефинитивно многу позаебан спорт/хоби.

Работата е што планинарењето стана мода во изминативе 2-3 години, ко велосипедизмот што стана мода пред 5-6 години и секој втор си оформи група, со пола ден искуство, почна да искачува планини и да организира тури. Едно е да трчаш на кеј и да имаш тркачка школа за тоа а друго е ова, дефинитивно многу позаебан спорт/хоби.
U redu e momak,devojceto i deckoto zaginale,prestani so komentarive,nemaat znacenje

U redu e momak,devojceto i deckoto zaginale,prestani so komentarive,nemaat znacenje
Епа ај ако не да го затрпаме и ова под тепих. Не ги плукаме ние нив, дискутираме дека има сомнителни работи од страна на организаторот.

Мурто, прочитај ја цела тема, нема ни две испишани страни. Никој лош збор нема кажано за загинатите, збориме за тоа дека никој никогаш не превзема одговорност и секогаш се префрла вина на загинатите, што не е во ред.

Мурто, прочитај ја цела тема, нема ни две испишани страни. Никој лош збор нема кажано за загинатите, збориме за тоа дека никој никогаш не превзема одговорност и секогаш се префрла вина на загинатите, што не е во ред.
Vie ne diskutirate, vie pretpostavuvate!
Temava ja citaat moze rodnini i drugari na zaginatite, moze da ne userete barem vo vakov tezok moment i da se odnesuvate dostoinstveno?
Pozadi tastatura site se strucni i znaat kako treba, a garantiram deka pogore od Vodno ne ste kacile. I dvajcata bile iskusni, i kacile mnogu povisoki vrvovi i vo poteski uslovi, dodeka ne izleze nekoj od grupata so info sto se slucilo, nema potreba da kazuvate scenarija.
Vecna im slava,a vie olabavete malku

Vie ne diskutirate, vie pretpostavuvate!
Temava ja citaat moze rodnini i drugari na zaginatite, moze da ne userete barem vo vakov tezok moment i da se odnesuvate dostoinstveno?
Pozadi tastatura site se strucni i znaat kako treba, a garantiram deka pogore od Vodno ne ste kacile. I dvajcata bile iskusni, i kacile mnogu povisoki vrvovi i vo poteski uslovi, dodeka ne izleze nekoj od grupata so info sto se slucilo, nema potreba da kazuvate scenarija.
Vecna im slava,a vie olabavete malku

Види, кога веќе запна, не можеш да правиш паралела помеѓу дискусија и претпоставување како поими. Ние да, дискутираме на база на претпоставка и тоа што можеме да го прочитаме по интернетот и од нашето (какво-такво) искуство. Никој не вели дека планинарите не биле искусни, затоа нема потреба да не' напаѓаш за нешто што нит имаме кажано, нит помислено.

Во врска со еве, конкретно моето „планинарење“, ќе ти кажам дека го имам искачено Голем Кораб, мада не глеам како е тоа битно во ситуацијава. Осетлива е темата, болна, на сите ни е криво и жал зошто некој и лично ги познава и никој навредливо не искоментира кон загинатите.

Види, кога веќе запна, не можеш да правиш паралела помеѓу дискусија и претпоставување како поими. Ние да, дискутираме на база на претпоставка и тоа што можеме да го прочитаме по интернетот и од нашето (какво-такво) искуство. Никој не вели дека планинарите не биле искусни, затоа нема потреба да не' напаѓаш за нешто што нит имаме кажано, нит помислено.

Во врска со еве, конкретно моето „планинарење“, ќе ти кажам дека го имам искачено Голем Кораб, мада не глеам како е тоа битно во ситуацијава. Осетлива е темата, болна, на сите ни е криво и жал зошто некој и лично ги познава и никој навредливо не искоментира кон загинатите.
Milo mi e sto se razbravme, ednostavno bolna e temata, Transferzalec ke iskocat so soopstenie do kraj na nedelata i ke znaeme sto se slucilo.
Da ne se povtori nikogas

Род: фиромски австралопитекус
1200e6cca4c420d9aaef8e45b0c3b554.jpg

Најгнасен народ на свет станавме у пичку матер. И после името, идентитетот, историјата...абе земи таму се измени коренот да ни се сотре !!! Нека ја пријават државава како мета за нуклеарна проба на кореецон и ајт у курац. :yid:

Жално за двајцава што на ваков начин го загубија животот. Искусни планинари, но тоа е планината ... една грешка и се оди во неповрат. Сепак да причекаме да излезе некоја официјална верзија од настанот па потоа може да коментираме.

Инаку што се однесува до опремата што се гледа на видеото од инстаграм, во најмала рака истата е смешна. Планинарењето е многу повеќе од рансо шише вода и сендвич, тренерка за на физичко во средно и јакна за на Водно. Сепак верувам дека кај Калина и Александар тоа не е причина за смртта, сепак станува збор за луѓе кои што очигледно добро ја познавале суровоста на планините.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom