Какви луѓе сме?

• Креатор на темата Креатор на темата KALAP
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 август 2007
Мислења
308
Поени од реакции
8
Дали некогаш сме се запрашале самите себеси какви луѓе сме???Секој да си тргнеме првин од себе,затоа што сигурно секој од нас има негативни особини кои сигурно можеме да ги поправиме без казни и без некој тоа насила да ни го прави.Дали е тоа до недоволно домашно воспитување,дали е тоа до друштвото со кое што сме па некои работи се "заразни",дали тоа што е забрането е послатко,помоќно...Дали е можно да се поправиме свесно ако се прашаме самите себе какви луѓе сме...

Дали некогаш сме се запрашале самите себеси какви луѓе сме???Секој да си тргнеме првин од себе,затоа што сигурно секој од нас има негативни особини кои сигурно можеме да ги поправиме без казни и без некој тоа насила да ни го прави.Дали е тоа до недоволно домашно воспитување,дали е тоа до друштвото со кое што сме па некои работи се "заразни",дали тоа што е забрането е послатко,помоќно...Дали е можно да се поправиме свесно ако се прашаме самите себе какви луѓе сме...

Ако сме свесниза тоа?Па тоа е единствениот начин да се поправиме.Ама тоа не го можат сите.Има луѓе на кои има е гајле какви се и дали тоа што го прават е во ред или не.Живеат како што сакаат и прават како што сакаат и имаат некои нивни глупави дефиниции заживотот.Тие луѓе тешко да станат свесни за се што прават и да се променат.Од друга страна има луѓе кои се свесни за тие работи и се борат тоа да го променат. На пример јас сум свесен дека ако ја видам девојка ми со дечко некој се шали и прави муабет опуштено ептен (пример е ова)и сега јас знам дека горам во себе и ја би можел да отидам и јавна туча одма да настане тука ама јас можам да се контролирам и да отидам само да се поздравам и да се шалам со нив.Секогаш имаме втора опција во се.Ова беше пример само оима многу други примери ама сепак може да се променат тие работи кај нас.Неможе секој ама возможно е.

....првиот и најбитниот чекор е да се запрапшаш дали навистина сакаш да се промениш....доколку одговорот е да....тогаш останатите работи доаѓаат една по една.....

...најчесто сме свесни дека некоја работа не е ок и сакаме да ја промениме....но кога станува збор за промена на самите себе....се плашиме од промената

Умот му наредува на телото и телото слуша. Умот си наредува на сам себе и наидува на отпор.

Постои Гешталдова психолошка метода која помага да се спознаеш себеси - доколку не си сигурен кој си и зошто правиш некои работи (постојано, ретко, никогаш)

Но најбитно од се е да си свесен за постапките, последиците, грешките

Виран...:)

Такви сме какви што не создале, како што не оформило општеството и околината во која живееме, ако сакаш да се смениш, (делумно) промени го местото на живеење, промени ги пријателите промени ја професијата..

Такви сме какви што не создале, како што не оформило општеството и околината во која живееме, ако сакаш да се смениш, (делумно) промени го местото на живеење, промени ги пријателите промени ја професијата..

...ако си женет промени ја и жената....и колата....и не заборавај да ја промениш и швалерката...како и шефот....но најважно од се е да го промениш личното име и личниот опис :zid::zid::zid::zid::zid::zid::zid:

Јас не мислам дека треба да го промениш местото на живеење за да се промени себеси,сепак средината и општеството вакво какво што е го правиме сите ние,да можи да го смениш местото на момент за да видиш други култури,други народи и да го превземиш тоа доброто од нив,а не значи дека ако го смениш местото на живеење ќе се смениш самиот себеси.Сакам да кажам дека се зависи од нас самите,како ќе се однесуваме така ќе живееме,а овде мислам дека уште многу треба да учиме или некој да не казнува за да научиме па да дојдиме на некој ред.Пр.зошто требаше мене некој да ме казни за неправилно паркирање за да сватам дека тоа не треба да биди така,зошто некој друг го фрла ѓубрето од хамбургерот што го јадел каде што се нашол а не на 5 метри во кантата и го казниле за тоа да му биди јасно,зошто некој кој чека во банка зад жолтата линија треба друг пред него да влези и на тој на шалтер да му диши во врат,незнаат за што е жолтата линија или се прават на луди,има уште мноооогу примери да ви редам се какви луѓе сме...

Ако секој овде на форумов напиши по една своја негативна или позитивна постапка,ќе видиме какви луѓе сме,али секој да си тргни од себе,затоа ја отворив оваа тема,не само да се пишува за некој други личности и постапки.Но изгледа некако не ни се пишува за себе а???

Секој може да се промени во секој изглед дали тоа ке биде однесување или нешто друго неј важно

....вообичаено го правам тоа што сметам дека е исправно....не им се мешам на другите...но исто така не трпам мешање од страна....ќе го ислушам секој но ќе го прифатам само она што мојата логика го оценува како исправно....генерално сум многу толерантен....ги прифаќам луѓето онакви какви што се ...тоа е мојата светла страна...за останатата не сакате да знаете :nenene:

Не си во право. Такви сме како шо не создале да, ама ако сакаш да се смениш немораш да менвиш друго колу тебе како шо викаш ти пријателите, местото на живеење ... ако сакаш да се смениш мојш то да го постигниш и сам, барем јас успеав за многу кратко во основно да си сменам една негативна особина. За да дојт то таја каква било промена како прво требит да си упорен и да имаш цврст карактер, а не да бегаш од околината.:smir:

Какви што се условите во кои живееме, и луѓето кои не опкружуваат. Ако среќаваме луѓе кои сакаат да ни наштетат, стануваме и ние такви кон нив. Малце треба да се вообразиме кон таквите, да станеме непопустливи. Кон добрите, да бидеме добри, но не премногу зашто луѓе како луѓе, ќе почнат да го искористуваат тоа. Така да, во целина, мислам дека треба да сме повеќе имуни на лошите створови, и добри (но не премногу) кон оние кои се "саглам" луѓе :).

кратко и јасно : себични луѓе сме , секој за себе си мисли , дури и безчувствителни сме

на улица да сретнеш некој кој ке побара помош од тебе , нема да му помогнеш , туку ке му завртиш грб

ете баш такви се луѓето во Македонија

Mnogu pati koga ke zabelezam nekoj glupav covek, razmisluvam na ovaa tema a verujte ne se retki takvite situacii. Ponekogas mnogu se raduvam sto sum pameten, snaodliv i nisto ne me iznenaduva.
Odamna prifativ mnogu raboti i nauciv da ziveam so niv, a se podgotviv i za toa sto sleduva.
Odamna sfativ deka nema prijateli, ima samo poznanici i interes. Pravam raboti sto mi se ubavi i drugite gi osuduvaat, i na kraj sepak im se dopagjam. Se raduvam sto za mnogu kratko vreme evoluirav vo nesto mnogu posovrseno otkolku sto bev.
Kako negativna osobina bi ja izdvoil arogancijata i nedostatokot na samodoverba vo odredeni momenti. No ako gi iskorenam niv moze ke bide uste poloso. Mi se dopagja ovoj balans i se trudam da go zadrzam.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom