Каква музика слушаш, таков си во кревет

Човечкиот мозок е крајно сложен механизам на чијашто работа влијаат премногу фактори. Нормално и музиката со која се храни, особено важно за оние кои одвојуваат многу време за слушање музика.

Сите информации кои ги восприма човекот ги обработува врз основа на некое негово предзнаење и од тоа зависи степенот на прифаќање на истите. Ова важи и за музиката.

Јас нема да се разбудам денес наутро и да ми текне да слушам генгста-рап ако до вчера не сум можел тоа да го поднесам.

Музиката којашто ја слушам со задоволство претставува пресликување на моите интереси, размислувања, чувства, поглед и сфаќања на светот. И секоја музика која би ја слушал во иднина ќе мора да се вклопи во тој колаж којшто постојано се надополнува.

Е сега, ако мене ми се допаднал некој жанр заради една негова особина, слушајќи го некоја друга негова особина може влијае на мала промена на мојот вкус.

Но дали човекот е артефакт на музиката? Неспоредливо е тоа во однос на обратното.
--- надополнето: 9 септември 2013 во 13:19 ---
Шо ве мрзи да дочитате до крај, ко фудбалери на стони фудбалче сте. Значи глупата статија ми беше само инцијална каписла за влијанието на музиката врз нашето однесување, мислење, интелегенција...

Идиотизмот на статијата го одвраќа човек да го дочита до крај мислењето и всадува страв дека целото е потрошено на истата. Можеби требало да ја ставиш во цитат, или барем да наведеш на почеток за што се работи.

А може и поарно вака, што знам јас... :)

Доста сум креативен у кревет, ја како рокер, знам да го постелам чаршавот на 100 начини. Овоа демек со шала да почнам, смешен сум ахаха.

Коа си навикнат со музиката како секојдневие не можеш цело време исто да пратиш. Не ми е зборот дека мешам џастин бибер, па цеца па џон ленон,(како ги ставив у една реченица :D) туку енергичноста и чисто начинот на примање на музика. Пример по сабајлиња убаво ми е побрзо нешто да ми иде, коа пешачам примам се', башка хард рок ми е најфилмски. Вечерно време дали рејдиохед или некои други алтернативни рокери шо знам да го заменам со пост рок и така амбиенто да си го спремам за спање, полека ама сигурно.

Некои такви силни траки, од вторите шо ги наведов, ти ставаат многу мисли во главата. Да се замислиш и онака без да приметиш шо се дешава околу тебе. Слично како коа учеш и читајќи се умислиш у нешто па коа видеш дека си стигнал, немаш поима шо си поминал. Така ме замислуват некои мрачни, тешки па и позитивно настроени делови кај што често знам и да се наежам. Текстовите ги оставам посебно, пошо од прва неможе да те погоди текст од песна, слушајќи ја повеќе и повеќе улаваш у трип и си замислуваш се и сешто поврзувајќи со ствари од сопствениот ти живот.

И да, кафанска музика те прави глуп! Слично дејство има и аутотјун музиката на најслушаните педери и пластични позерки шо поентата им е спото на песната, а не обратно. Фуј!

пред неполни 10-ина дена имав една дискусија (со форумџии) слична на ова, каде што го изнесов мојот став дека преку стилот на музика што некоја личност ја преферира можеш да дознаеш и оцениш за таа личност многу.
има многу за зборење на ова, али за да не биде постот километарски ќе се задржам на тоа што најмногу ме нервира. турбо фолк:гомце: во животов ми се покажало дека со ниеден турбофолкаш не можам да најдам заеднички јазик, а и интереси. интереси од за работа, визија па до каков вид на јадења сакаш. буквална НУЛА. е сега, има многу ситуации каде кое заради работа, кое заради тоа што ти е шеф ќе мораш да голташ кнедли и трпиш во своја близина, но тоа не значи дека сум дошол на иста бранова должина со дотичната особа.
но затоа, со сите останати групи и подгрупи се наоѓа заеднички јазик. не со сите, да не бидам погрешно разбран, но сепак процентот е околу 50. а тоа е сосема доволно за да можеш да коегзистираш со него на кафе или пијачка.
друга група на луѓе со кои тешко се воспоставува однос се “шемаџиите“ или како и да се нарекуваат денес. тоа се оние кои мора да се секогаш во тек со најновите настани во светот (бибер, ријана, и ред други кои допрва треба да се докажуваат, а според нив се нумеро уно), без разлика на филм или музика. помодари!!! проблемот со нив е дека они се секогаш во право, секогаш имаат права информација и со нив дискусијата се сведува на: “слушај ме ти мене...“ и ти треба ко мало дете да му климаш со глава. а ако случајно се осмелиш да ги спомнеш дорси или цепелин, одма си демоде, не си во тек со настаните, заостанат и сл. но за мир у куќа (ако си во кафич или сл) се вртам и си идам. или ако е поголемо друштво одма идам кај друг, најчесто кај проверен човек и со него терам даље.
и пак да повторам, музиката е огледало за човекот.

Слушам секаков вид музика.
Обожавам секс со жена ми и нејзина другарка или пријателка.
Сакам да го сместам на жена ми во сите дупки и меѓу гради,а нај убаво ми е кога е во нејзината уста до корен и МНОГУ налигавен.
Сакам да ја гледам кога е во акција со двајца,може и тројца.
Сакам во парови и по некое време да ги смениме партнерките или некоја пртнерка да ја ставиме во сендвич.
И најважно од се:Сакам секогаш да е тазе келава,поубаво плеска

А цело време се чудам зошто паднав на сите можни тестови интелигенција...до кафанската музика да ти било.

упс, неќев да те увредам.. Само мојот хејт према таа музика го искажувам на тој начин, глуп начин.

Секој со свој стил бе, пример јас кога ќе пуштат народно ми иде да си пукам :D

Чиста глупост е ова напишаното ..... јас сакам да слушам хаус,транс,амбиентал,боса нова,ворлд мјузик ..... и сега ако сум електронска душа ,тоа значи дека сакам да водам секс со мојата девојка под наркотични средства .... ехехех :гомце::ROFLMAO:

Чиста глупост е ова напишаното ..... јас сакам да слушам хаус,транс,амбиентал,боса нова,ворлд мјузик ..... и сега ако сум електронска душа ,тоа значи дека сакам да водам секс со мојата девојка под наркотични средства .... ехехех :гомце::ROFLMAO:
НЕ, но значи дека тешко би ти идела комуникацијата (а со тоа и сексот) со некој кој слуша класика пример. :D

ехехе се надевам дека нема да е така .... инаку кој сака да има партнер кој е :sleep:
е па тука лежи зајакот, поточно мојот пост. ако ти е соговорникот (читај потенцијалниот партнер/ка) на иста или слична бранова должина (музика), тогаш и може човек да се надева дека ќе се омрси (не е морално). во спротивно само познаници ќе бидете.

Не можеш да не очекуваш да ти ја свртат темата во насока на секс, кога и сам знаеш дека ретко кој чита долги постови. Сега па кога искочи дека најдобар љубавник е џезер, да ставиш анкета сите џез ќе го изгласаат. :) Ај мунти, на темава сега.

Си влијае музиката на мозокот. Мелодијата, звуците, емоцијата во тој момент те потсетува на некој, на нешто, на времиња убави или лоши. Познавам личност која е сликарка и секогаш кога слика слуша класика. Слушам скоро се од класика, преку рок до џез. Класиката ми помагаше додека студирав, ме смируваше и помагаше во совладување на материјалот. Сега и дома и на работа ми свири џез. Ме смирува, се концетрирам на работа и не можам да замислам да не го слушам додека работам.
Америте од Стенфорд имаат направено студија која се вика Моцарт ефект. Испитувањата се направени врз луѓе со психички проблеми и деца во почетниот стадиум од образованието. И кај двата типа иако различни е докажана тенденција на релаксирање на стресот, подобрување на комуникацијата и подобри поени пред и потоа на тестовите.
Пораката која ја испраќа музиката, текстовите, мелодијата, различниот спој на инструменти, влијае на нас. На секого различно и во различна област.

Глупости невидени. Ја највише сакам меланхолична/тажна музика и балади, што значи тоа?:facepalm: Влијае музиката врз нас, ама не не' детерминира ко луѓе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom