Како се станува ДИЛЕР на хардвер во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Turrican
  • Време на започнување Време на започнување
Дај не забегувајте од темата.Како да не знаеме што се има покафичите или по фирмите.Пентиум 3-ка??? Во Радовиш а и во др.помали градови,заедно со пола Скопје по фирмите можеш да видиш и кецови и 2-ки.Тоа е МК што да правиш. Овде муабетот е како да станеш дилер,од кај влечат роба,кои се условите за плаќање,и не зборам за јас да бидам дилер на СЕТ на пр.Зборувам за дилер директно од странство,кој има информации нека зборува,кој не нека ја прати дебатата.Чао

Значи магацинот во Радовиш нема многу да ти користи бидејќи доколку сакаш да бидеш сериозна фирма ќе мора истата да ја отвориш во Скопје.
Увоз на роба од странство можеш да правиш од поглемите региоанлни дилери или пак малце повеќе да се ангажираш и да бараш јака регионална фирма која нема застапништво во Македонија и да им се понудиш како соработник. Фирми кој имаат странски кредитор се Паком, РХС, ТДК, Инфостофт и др. Фирми кој увезуваат од регионалните дилери а воедно работат и малопродаја се Ривер Софт, АМЦ, Анхоч, Нико и др. Исто имаш и фирми кој си увезуваат од регионални дилери но не работат малопродаја, мислам дека ти баш ова го бараш. Такви фирми се Амако, Рема ( ќерка на неоком кој бај д веј си живее само од тендерчиња и одржавање на владина технологија. Не би сакал да те обесхрабрувам но мислам дека нема потреба да влегуваш во овој бизнис. Поминаа времињата на високи маржи и милиони профит.

А да уште една работа, никој нема да ти каже што од каде увезува :wink:

Макс компјутер и Мебиус ги заборави. И они растураат на големо. Макс со сигурност знам дека се на Gigabyte официјални увозници и сервисери, и на уште некој бренд. Исто и Мебиус имаат неколку бренда што се прва рака, али воглавно меѓу појаките би ги сместил. Не работат со обични клиенти воопшто, али затоа со големопродажба растураат.

Макс компјутер и Мебиус ги заборави. И они растураат на големо. Макс со сигурност знам дека се на Gigabyte официјални увозници и сервисери, и на уште некој бренд. Исто и Мебиус имаат неколку бренда што се прва рака, али воглавно меѓу појаките би ги сместил. Не работат со обични клиенти воопшто, али затоа со големопродажба растураат.

Да да, Макс ги знам луѓето и работат екстра.

Значи магацинот во Радовиш нема многу да ти користи бидејќи доколку сакаш да бидеш сериозна фирма ќе мора истата да ја отвориш во Скопје.
Увоз на роба од странство можеш да правиш од поглемите региоанлни дилери или пак малце повеќе да се ангажираш и да бараш јака регионална фирма која нема застапништво во Македонија и да им се понудиш како соработник. Фирми кој имаат странски кредитор се Паком, РХС, ТДК, Инфостофт и др. Фирми кој увезуваат од регионалните дилери а воедно работат и малопродаја се Ривер Софт, АМЦ, Анхоч, Нико и др. Исто имаш и фирми кој си увезуваат од регионални дилери но не работат малопродаја, мислам дека ти баш ова го бараш. Такви фирми се Амако, Рема ( ќерка на неоком кој бај д веј си живее само од тендерчиња и одржавање на владина технологија. Не би сакал да те обесхрабрувам но мислам дека нема потреба да влегуваш во овој бизнис. Поминаа времињата на високи маржи и милиони профит.

А да уште една работа, никој нема да ти каже што од каде увезува :wink:

Таков одговор барам,фала човече на информацијата,знам дека времињата на големи профити поминаа,но ќеиф ми е да почнам нешто,но замисли само ако се појави на европскиот пазар некој како www.newegg.com е дури тогаш ќе им гори под нозе на увознициве.А зошто мислиш дека магацинот нема да ми користи?Па место да одат по роба во Скопје,поисплатливо ќе им биде да земаат роба од кај мене(регионален играч):wink: Кој се регионалните играчи надвор од Македонија од кај што увезуваат,еве Анхоч на пр.? Тоа е добро прашање.Ако знаеш,може да постираш овде,и да не заборавам да не си вработен во тој сектор ?
Инаку,испаѓа дека најарно поминуваат оние фирми кои се врзани за владини тендери? Јеби га,од античко до денес е така,поздрав

но ќеиф ми е да почнам нешто

Најдругарски совет, од ќејф бизнис не се почнува. Прочитај една книга од Котлер па ќе сфатиш од што се почнува.

Поздрав и секое добро.

Таков одговор барам,фала човече на информацијата,знам дека времињата на големи профити поминаа,но ќеиф ми е да почнам нешто,но замисли само ако се појави на европскиот пазар некој како www.newegg.com е дури тогаш ќе им гори под нозе на увознициве.А зошто мислиш дека магацинот нема да ми користи?Па место да одат по роба во Скопје,поисплатливо ќе им биде да земаат роба од кај мене(регионален играч):wink: Кој се регионалните играчи надвор од Македонија од кај што увезуваат,еве Анхоч на пр.? Тоа е добро прашање.Ако знаеш,може да постираш овде,и да не заборавам да не си вработен во тој сектор ?
Инаку,испаѓа дека најарно поминуваат оние фирми кои се врзани за владини тендери? Јеби га,од античко до денес е така,поздрав
Зашто мислиш дека Анхоч со 10-15 години постоење нема свој магацин и ќе чека на тебе да му понудиш?:) Без навреда, ама куќата на 2-3 спрата на водњанска кај што те препраќаат за сервис, преполно е со роба. Да не зборам што уште на кујзнае колку места чува роба. Ако немаш неколку милиона (во евра) да вложиш, да купиш цели шлепери, да добиеш добри цени поради количината, да платиш добра сума за маркегинт, па да направиш бум тука. Инаку, не иде тоа така како што си мислиш.

Најубаво почни малопродажба, земај дилерски од паком, амако, сет, мебиус итн, па после ќе влезеш у шемата ќе видиш што и како се троши, кои брендови, и по некое време може да почнеш да набавуваш директно од странство поголеми количини роба, па да работиш и големопродажба, да стекнеш едно 40-50 редовни партнери-дилери што ќе зимаат преку тебе и плус да си го одржуваш твоето дуќанче и да си работиш и малопродажба.

На странските преставништа неможеш да им запалиш. Еве на пример мојата фирма на лагер во матичната земја има 80 000 монитори, по 10 000 процесори од АМД и ИНТЕЛ 100 000 Куќишта. Ја мислам дека цела Македонија нема толку. :tv:Производителот сака количина, кога има количина има добри цени. 1 евро во Македонија прави разлика. Ти за да ми конкурираш мене треба да земеш од Самсунг поголема количина за да имаш подобра цена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom