Nymphadora
Емоцинално незрело џубре
- Член од
- 2 февруари 2009
- Мислења
- 986
- Поени од реакции
- 1.672
А зошто?
Од една страна тврдите дека Бог е добрина и љубов и ги сака сите.
Од друга страна Бог ги искушува луѓето, ги надгледува од некаде нивните страдања за на крајот да го казни поголемиот дел од нив, само затоа што „не го виделе вистинскиот пат“
Чуму потребата од таков Бог? Од таков садист? И чуму му е нему оваа валкана игра, кога можел со својата семоќност да создаде свет без зло, среќни и задоволни битија од кои не мора да се крие и кои нема да имаат причина да се сомневаат во него? Или да не го сакаат.
Не постои Бог. Постои само потребата од Бог, и стравот.
Не може свет без зло во него... во секоја религија го имаш тоа.. добро и зло мора да има. Човекот е ионака премногу себичен и гледа само за себе и не го интересира ништо другоо,секогаш се му е малце.. мислиш дека некој би бил задоволен ако има се?! НЕ!...
гледаме има многу богаташи шо имаат се... а сепак нешто им фали..
Господ е праведен и гледа многу работи... во секој од нас постои и добро и зло.. финтата е што ќе одбереш да бидеш.. дали ќе бидеш добар човек или ќе му ја дадеш душата на ѓаволот и ќе го поминеш целиот свој живот правејќи лошо на тие околу тебе.
За да научиш да го цениш животот треба да искусиш и добро и зло.. многу е едноставно и не знам зошто не го сваќате тоа луѓе...
толку многу ја тупите во некои работи што почнувам да се прашувам дали го правите воа од досада или навистина го мислите..
уствари зошто ти сакаш одговор на сите вие прашања ако си атеист и не веруваш во Бог?
секако тоа кај тебе нема да смени ништо... ти мене ми поставуваш прашање а веќе имаш зацртано став за нешто и не си спремен да прифатиш ништо... така да мислам дека е џабе сета оваа конверзација.
Јас колку и да ви кажувам нешто вие секогаш ќе наоѓате нешто сосема друго и ќе се оди до крајности и пак на крај нема да извлечеме ништо од тоа.
Можеби треба да си останете со тоа мислење што го имате и да не ги прашувате другите зошто ова зошто она.. ионака не наоѓаме средина, барем не за ова... тоа се работи кои нити јас како верник не можам да ве разберам како вие можете да бидете безбожници... нити па вие мене ќе ме разберете зошто јас верувам...
Само приметувам дека иако досега не нападнав ниеден атеист нити му поставив некое прашање... некако вие атеистите како да се договарате кога некој верник ќе пише нешто напаѓате и го користите неговото трпение за да "исправате криви дрини".
--- надополнето: Nov 19, 2011 3:17 AM ---
wow... и ти беше тој што ми зборуваше за ниво на комуникација?!<<SHUpTRAK,... vo tetrapack,...>>Dakli si deen i ednistven,... ili si,... novoiskomponiran,.. neznam.,...