Како до рап песна?

• Креатор на темата Креатор на темата HyRAL
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 август 2012
Мислења
7
Поени од реакции
1
Здраво до сите ова е мојата права тема на форумов на овој форум сум баш заради што сакам да запознам познавачи на рап музиката , изведувачи некој од кој можам да добијам добар совет

Јас почнав да се замимавама со правење рап музика, почнав со гледање на youtube ,гуглање сватив многу работи од тоа но некои работи ми останаа мистерија па може ли некој да ми помогне ?
Што се verse, bars, flow, hook, chorus ?

Здраво до сите ова е мојата права тема на форумов на овој форум сум баш заради што сакам да запознам познавачи на рап музиката , изведувачи некој од кој можам да добијам добар совет

Јас почнав да се замимавама со правење рап музика, почнав со гледање на youtube ,гуглање сватив многу работи од тоа но некои работи ми останаа мистерија па може ли некој да ми помогне ?
Колку години имаш?

Еве ти документарец за почетоците на рап музиката и за сите елементи кои ја сочинуваат хип-хоп културата ке најдеш подетално се како оди...Прва работа мислам што ти треба е семплер и синтисајзер,а можеш и со програм на комјутер ама не е тоа тоа,семплерите ти се од 200 евра па нагоре,а сајзерите се од 150 па нагоре.Според мене послушај уште некои 4-5 години добра рап музика од почетоците на '80 па се до златната ера средината на '90.

Verse ти е рефренот ..... bar ти е еден дел од римата што се римува со друга например сега ќе ти напраам бар ( Ти прашуваш за рап а уште имаш млечен заб)....делот што вика "Ти прашуваш за рап " се вика bar.....Flow од друга страна ти е делот од песната што ќе го осетиш како тече односно повеќе зборови се спојуваат многу добро (Слушај го Biggie он има едни од најдобри flow делови )...... Hoook е делот што највеќе ти влага во глава од една песна ......и другиве ме мрзи веќе да пишувам

Ice Cube има исто така добро Flow,a кога се во прашање римите Wu-Tang се неприкосновени.

Имаш уште многу време момче... слушај добар рап... и се ке си дојди на свое место...

Verse ти е рефренот ..... bar ти е еден дел од римата што се римува со друга например сега ќе ти напраам бар ( Ти прашуваш за рап а уште имаш млечен заб)....делот што вика "Ти прашуваш за рап " се вика bar.....Flow од друга страна ти е делот од песната што ќе го осетиш како тече односно повеќе зборови се спојуваат многу добро (Слушај го Biggie он има едни од најдобри flow делови )...... Hoook е делот што највеќе ти влага во глава од една песна ......и другиве ме мрзи веќе да пишувам
Не е Verse рефрен..Hook или Chorus е рефрен..Исто ти се фаќа..

Си слушнал за групата Atomic Straight?

:facepalm:

Знаеш нешто за:Hi-Tek?Khrysis?Black Milk?Rza?
No I.D?M-Phazes?Pete Rock?Nottz?The Alchemist?J Dilla?
Madlib?Marco Polo?9th Wonder?Premier?Red Spyda?Mos Def?The Roots?Jamal?
Lords of the Underground?Exile?Talib Kweli?Dilated Peoples?Immortal Technique?
Common?Cam'ron?BlackStar?Gangstarr?Guru?Dj Muro?Mobb Deep?Cormega?M.O.P?Ruste Juxx?Royal Flush?
Chali2na?Big K.R.I.T?A Tribe Called Quest?Raekwon?Nas?Frank N Dank?Domino?Scarface?Reks?
Big L?Beatnuts?Big Pun?GlobeTroddas?Beanie Segal?Black Rob?Afu-ra?Planet Asia?Jazz Liberatorz?
Joell Ortiz?Jadakiss?Krs One?AZ?The Fugees?Phat Kat?Raekwon?Gza?Tekitha?Probz?Итн итн...?
Дечко,ако не ги знаеш уметнициве,ти предлагам да ги истражиш и нив и нивната музика,и нивниот начин на живот..Не само нив,главно тие го вртат добриот звук,добрата харизма,и добриот менталитет.Ти можеш да бираш..Конкретно тие што ти ги набројав,мене ми влијаеле во животот,и мојот стил е збир од се помалце..Од горе набројаното..
Па да почнеш да размислуваш,да учиш,и да "Посматраш"..Па таму негде кога ќе почнеш да ги разбираш работиве,можеш да правиш муабет за правење рап музика..
Сигурен сум дека ако си паметен и интелегентен човек,не хип хоп културата,туку сфаќањето на хип хоп културата,ќе те одведе на некои(како да кажам) "поинакви" нивоа..
Ова ти го кажувам нај пријателски,за да не бидеш предмет за заебанција..Пошо многу "рапери" искочија у последниве две години..Ја се надевам дека ти не спаѓаш во таа група,и дека имаш љубов за културата и луѓето што имаат љубов за неа..
И да,колку подлабоко ќе одиш,толку повеќе ќе ти се разјаснува се..Не само хип хопот рапот,туку и најобични работи што се случуваат во секојдневието..Ќе научиш да почитуваш..Ама ќе научиш и како да те почитуваат..
Ама тоа зборам ако знаеш што сакаш,и ако имаш разбирање какво што треба да се има за да се биде вистински Емси,Битмејкер,Продуцент,или што и да е...Ако незнаеш,сигурно си некој Петре Еби Ветре Мце..Македонски пиперки блуз..

Имаш уште долго да слушаш квалитет рап(Не мислам на Слаткар, Тони Фен, и сл. МК срање, туку на real hip hop).
Треба да преслушаш уште стотици, стотици песни.... Да сватиш што е рап културата и многу други работи, па за да можеш некако да почнеш да се вклопуваш таму.

Преслушај се од барем пола од тие што ти ги пишаа погоре.

Каков стил на рап музика преферираш/правиш ?

Имаш уште долго да слушаш квалитет рап(Не мислам на Слаткар, Тони Фен, и сл. МК срање, туку на real hip hop).
Треба да преслушаш уште стотици, стотици песни.... Да сватиш што е рап културата и многу други работи, па за да можеш некако да почнеш да се вклопуваш таму.

Преслушај се од барем пола од тие што ти ги пишаа погоре.
Слушти го Tonyo San, strajk, SAF и после кажувај дека македонскиот рап е срање

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom