Знаеш нешто за:Hi-Tek?Khrysis?Black Milk?Rza?
No I.D?M-Phazes?Pete Rock?Nottz?The Alchemist?J Dilla?
Madlib?Marco Polo?9th Wonder?Premier?Red Spyda?Mos Def?The Roots?Jamal?
Lords of the Underground?Exile?Talib Kweli?Dilated Peoples?Immortal Technique?
Common?Cam'ron?BlackStar?Gangstarr?Guru?Dj Muro?Mobb Deep?Cormega?M.O.P?Ruste Juxx?Royal Flush?
Chali2na?Big K.R.I.T?A Tribe Called Quest?Raekwon?Nas?Frank N Dank?Domino?Scarface?Reks?
Big L?Beatnuts?Big Pun?GlobeTroddas?Beanie Segal?Black Rob?Afu-ra?Planet Asia?Jazz Liberatorz?
Joell Ortiz?Jadakiss?Krs One?AZ?The Fugees?Phat Kat?Raekwon?Gza?Tekitha?Probz?Итн итн...?
Дечко,ако не ги знаеш уметнициве,ти предлагам да ги истражиш и нив и нивната музика,и нивниот начин на живот..Не само нив,главно тие го вртат добриот звук,добрата харизма,и добриот менталитет.Ти можеш да бираш..Конкретно тие што ти ги набројав,мене ми влијаеле во животот,и мојот стил е збир од се помалце..Од горе набројаното..
Па да почнеш да размислуваш,да учиш,и да "Посматраш"..Па таму негде кога ќе почнеш да ги разбираш работиве,можеш да правиш муабет за правење рап музика..
Сигурен сум дека ако си паметен и интелегентен човек,не хип хоп културата,туку сфаќањето на хип хоп културата,ќе те одведе на некои(како да кажам) "поинакви" нивоа..
Ова ти го кажувам нај пријателски,за да не бидеш предмет за заебанција..Пошо многу "рапери" искочија у последниве две години..Ја се надевам дека ти не спаѓаш во таа група,и дека имаш љубов за културата и луѓето што имаат љубов за неа..
И да,колку подлабоко ќе одиш,толку повеќе ќе ти се разјаснува се..Не само хип хопот рапот,туку и најобични работи што се случуваат во секојдневието..Ќе научиш да почитуваш..Ама ќе научиш и како да те почитуваат..
Ама тоа зборам ако знаеш што сакаш,и ако имаш разбирање какво што треба да се има за да се биде вистински Емси,Битмејкер,Продуцент,или што и да е...Ако незнаеш,сигурно си некој Петре Еби Ветре Мце..Македонски пиперки блуз..