Како да ја победиш срамежливоста?

Член од
19 август 2013
Мислења
16
Поени од реакции
2
се мислев каде да ја ставам темава дали во здравје или тука...па ете решив тука.. Како да ја победиш срамежливоста ? како да ја искорениш -дали може ,како да станеш по смирен опуштен како без трема и срам да го сториш тоа ??? Совети ?... плс мислам ми требаат :( :)

се мислев каде да ја ставам темава дали во здравје или тука...па ете решив тука.. Како да ја победиш срамежливоста ? како да ја искорениш -дали може ,како да станеш по смирен опуштен како без трема и срам да го сториш тоа ??? Совети ?... плс мислам ми требаат :( :)
само без грижи .... оди на се или ништо .... потисни го чуството на страв==>срам ,игнорирај го и иди храбро ..... :)
jaс ептен паничев од грижа,го игнорирав чуството и пополека се соземав .....

Со алкохол само ќе се зафркнеш и нема да излезе тоа од тебе што го сакаш. Мора да сфатиш дека ништо не вреди за да се срамиш и дека ништо не е страшно да го направиш. Сфати го сè тоа за што се срамиш како игра, каде што нема што да изгубиш. А и сериозно нема што да се изгуби.

Треба да сфанеш дека сите околу тебе се исти, ништо погоре или подоле од тебе. Дека нема да е чудно доколку се опуштиш, туку напротив, кога се срамиш не се вклопуваш. Се што мислиш дека треба да кажеш кажи го и не се устручавај дали добро си го кажал или не. И самодоверба ти треба.

Излези прво гол на улица. Нека т еудри малку срамот, после се друго ќе биде минимус во споредба.
одлична идеја е ова навистина ... ако ти е грижа да не те види некој ... излези во 2/3 часот по полноќ и јебига стравот и трчај како луд .... во Америка како прават ... тит ги боли ... :D

Секое утро кога ке станеш од спиење оди во ВЦ и пред огледали збори си сам со себе. На пример: Ти си The SwordMan најачи, тебе ти нема рамен.. итн. Пробај нешто во овој стил, за неколку дена ке се препородиш. Ја ова го праев на почеток на средно кога активно почнав да искачам со женски.. Со среќа.

Имаш 14 години, мал си уште за да се грижеш за срамежливост. Кога ќе пораснеш се ќе се смени тоа ќе видеш еден ден. И јас на твоја воздраст сум бил срамежлив, сум дткал и што уште не али друго е кога ќе бидеш 4-5 години постар па и повеќе да кажам како пример. Ќе ги сватиш овие работи ајде само ќе ти треба време. И ќе сватиш дека кога си бил мал напразно си се грижел за тоа како да го победиш срамот.

Имаш проблем со самодовербата.
Сосема нормално на твои години, ќе помине.

Во текот на животот ќе се најдеш во доста непријатни ситуации, каде луѓето се како sверови. Од тогаш ќе сватиш дека без потребно е човек да има срам.

дружи се повеќе не мисли нон стоп на тоа да искорениш срамежливост како спомна .. лека полека ќе дојде време кога ќе се почувствуваш по опуштено околу луѓе .. мада не гледам на срамежливоста како проблем .. ако е дел од тебе нема што да ти пречии

Напуши се! и се ке биде во ред :D се зезам!
Првин треба да имаш верба во себе! потоа веќе го немаш ни страмот ни пердето!

За да победиш нешто треба прво да му го дознаеш потеклото. :)
А тоа никој не може да ти помогне, освен сам да си видиш. Само-посматрање, медитација....ја би ти го препорачал ова.
http://www.buddhanet.net/pdf_file/mahasit1.pdf

Со среќа (y)

Замисли си само какви глупаци успеале во некоја работа, глупаци кои не ги бивало за такво, но ги болело к.. додека ја правеле таа работа. Онака самоуверено од глупавоста им опалила работата.

Биди самоуверен, не се стегај пред време за исходот, осмисли стратегија, начин на реализација и пали слободно, знај дека можеш да го сториш тоа. Со тек на време преку повторување на работите за кои си се срамел, ќе го изгубиш срамот.

Замисли си само какви глупаци успеале во некоја работа, глупаци кои не ги бивало за такво, но ги болело к.. додека ја правеле таа работа. Онака самоуверено од глупавоста им опалила работата.

Биди самоуверен, не се стегај пред време за исходот, осмисли стратегија, начин на реализација и пали слободно, знај дека можеш да го сториш тоа. Со тек на време преку повторување на работите за кои си се срамел, ќе го изгубиш срамот.
Точно, срамот се губи со доброто запознавање на општеството, т.е. луѓето ;)

Ако си срамежлив значи си несигурен. Ако сакаш да ја победиш срамежливоста значи треба да изнајдеш начин да ја победиш несигурноста. Кога конечно ќе стекнеш самодоверба во себе и во работите што сакаш да ги направиш, тогаш нема ни да ти текне што беше тоа срамежливост.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom