Како BLUETOOTH може од 10m да се направи во 300m

• Креатор на темата Креатор на темата leomeogeo
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 февруари 2006
Мислења
358
Поени од реакции
8
Neodamna od eden prodavac vo Inpulsdoznav deka na mobilniot ako mu instaliram nekoj softwer bluetooth ke mu se pokaci dometot od 10 na 300m.
Dali imate nekoja informacija za ova?

Не ми се верува дека софтверски би можело да се реши тоа, не ми е логично никако. Би му дошло исто како да кажеш дека доколку на дигитален апарат од 3 мегапиксели му инсталираш софтвер, ќе го тјунираш во 7 мегапикселен ѕвер.

leomeogeo напиша:
Neodamna od eden prodavac vo Inpulsdoznav deka na mobilniot ako mu instaliram nekoj softwer bluetooth ke mu se pokaci dometot od 10 na 300m.
Dali imate nekoja informacija za ova?
Teoretski... da .. kako сто е мозно оверклокувајнето така да изворот на зраци да се појача за 30 пати.. нопрактично или нема да успее или че цкрне.. или че оди со 0.00000001кбна сек..

Jas pretpostavuvam deda e nesto slicno kako i kaj bezicnite ruteri linksys koi imaat moznost za zracenje do 84mW ili do na primer 100m a so nekoj sowtver (firvmer) moze da mu se pokaci do 250mW ili da receme 700m ama togas se zgolemuva voltazata na radio cipot i mora da se stavi na nego kuler za ladenje inace ke pregori
Jas pretpostavuvam deka e taka

Druga teorija sprema mene
neli Bluetooth ima propusnost okolu 700 Kbit/s i so 10mW ilma 10m brzinata na prenos na podatoci da se namali na 21.875 kbit/s i ke ima 300-320m
e vaka ke bide sporo

Ako nekoj znae kako moze da se napravi toa neka kaze.

Мистичен напиша:
Ама софтверски? :lud:
Oti da ne да се инсталира дирек на чип, нешто кјако биосот... но само теоретски.. практично би имало комплицации и на анјдобри кулери..

brzinata na podatoci ne zavisi obratno proporcionalo so dalecinata
brzinata na zrakot e pregolema.. anegovata jacina e bitna... taka da se zavisi od izvorot... kako dejstvuva.. i do priemnikot

Vidi zadomet e bitno jacinata mW ili dB, MHz (branova dolzina) i frekfenten opseg ako ne sum vo pravo popravi me

А побрзо ли ќе праќа ако двата уреди се поблиску еден до друг или тоа нема врска бидејќи блутутот работи како радио врска?

Jane напиша:
А побрзо ли ќе праќа ако двата уреди се поблиску еден до друг или тоа нема врска бидејќи блутутот работи како радио врска?
ќе праќа со занемарена брзина.. 0.00000000000000001 побрзо.. зборуваме за бранови....

leomeogeo напиша:
Vidi zadomet e bitno jacinata mW ili dB, MHz (branova dolzina) i frekfenten opseg ako ne sum vo pravo popravi me
Во право си де.. ама со намалување na kbps nema da se zgolemi radiusot туку само ја намалуваш фрекфенцијата на бранот, od prosta причина што радиусот на протокот на зраци од изворот изнесува 5м... со тоа што намалуваш број на кбпс зголемуваш само продорноста на бранот но не и неговата дофатливост... така да само ако зголемиш јачината да изворот достигне погелема моќ само ја влошуваш состојбата на направата и е можно зголемување на радиусот на дофатливост.....

можеби грешам али ја колку шо имам читано и учено така ќе да е.. не го земај здраво за готово

е и MHz e фрекфенција :)

Vidi inace jas imam napraveno BT vrska od 120m pomegu Nokia3650 i Motorola ne znam koja mu bese na drugar mi ama znam deka bese 3G so 2 kameri do dusa ova ne e bitno
120 m pri opticka vidlivost

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom