Kajgana Song Contest #165 Староградска музика

• Креатор на темата Креатор на темата Darklady
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум љубител на автентична изведба на староградските песни, колку што забележав распеани градови не се постирани тука, и морам да кажам дека се вистинско богатство. Снимкиве се рамни на збирката на Миладиновци за Македонската култура. Според мене во автентичната изведба на Македонската староградска музика многу убаво се забележува визанстискиот шмек. Едноставно мерак за уши.

Пошто @Darklady го искара @мкд владе , ќе ја издвојам едукативно епизодата со битолската староградска музика:

Моето родно Кичево:

Би го издвоил и:
Велес:

Струга:

Охрид со најизразен византиски шмек:

И моите омилени Тетовчани, со задржан дијалект:

Вкупно има 15тина, кој мисли дека треба да се стави некое видео од серијата слободно нека стави, сите се прекрасни.

ЕДИТ: Чекам да пише некој нешто за да продолжам надвор од распеани градови.

Идеме со Ансамбл Чалгија:

И знам дека е орце, ама морам, локал патриотизам јебига:

Пошто @Darklady го искара @мкд владе
Ти во одбрана на Владе а:sneaky: А тоа што сакаше да подметне песна од Валандово 1989 како староградска :icon_mrgr:?

Дечки, може да се пријавувате за учество до утре до 9 часот. После тоа отварам тема за гласање:pipi:

Јас ќе постирам уште неколку:
Прво да го испоштуем Бадев со неговата изведба за Параходот, не е автентична ама е прекрасна изведба:

И Најдоброто од Бапчорки:

И за крај едноставно морам да ги ставам, Тефо и Ангеле (И Жабарот). Многу ретки снимки, легенди од Скопските кафани во пост-земјотресно Скопје. Неможам да кажам автентична изведба, ама може да се каже уникатна.

Јас кажав што имам, мада има уште многу да се кажува, продолжете си со натпреварот :)

Е морам уште една, не смеам да ја пропуштам:
Автоматски споено мислење:

На натпревар со 16 песни се пријават немој случајно да остаане нешто и за другите
Јас не учествувам во натпреварот, ама пошто не ви текињаат, а имаме на тон песни, одберете од тие што ги постирав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom