Кајгана психолог

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
Kakva doverba, kakvi prijatelstva. Pa jas nemam niedna licnost na koja bi se potprel pa super mi ide. Mozebi koga ke sfatis deka se e interes ke ti stane polesno. Takov e denesniot svet, takov bil otsekogas. Da naucis da zivees so toa ke se cuvstvuvas daleku podobro.

Па баш и од тоа се плашам дека е така... не сакам да е така... но се наведува на тоа дека е така. Празно се осеќам, сакам некој да ми го докаже спротивното дека постои таква безрезервност, дека вреди да се чекаат исклучоците но некако ми делува ко научна фантастика :/ Не знам како да се поставам, да станам ко другите да си гледам се најдобро за себе или да се надевам дека ќе сретнам луѓе со кои имам исти погледи кон животот. Што ако тоа не се деси... Секое чувство на среќа е кај мене минливо и нецелосно, не е тоа тоа што било некогаш.

Па баш и од тоа се плашам дека е така... не сакам да е така... но се наведува на тоа дека е така. Празно се осеќам, сакам некој да ми го докаже спротивното дека постои таква безрезервност, дека вреди да се чекаат исклучоците но некако ми делува ко научна фантастика :/ Не знам како да се поставам, да станам ко другите да си гледам се најдобро за себе или да се надевам дека ќе сретнам луѓе со кои имам исти погледи кон животот. Што ако тоа не се деси... Секое чувство на среќа е кај мене минливо и нецелосно, не е тоа тоа што било некогаш.
Vidi nesomneno postoi takov covek kakov sto baras, no mozebi e samo 1, ako me razbiras sto sakam da kazam. Vo zivotot ke se soocis so mnogu razocaruvanja vo vrska so koi nemozes da napravis nisto i MORAS da naucis da zivees so niv. Ne sekogas imas mokj da vlijaes na nestata.
Eve pocni so toa sto veke nema da koristis nikovi od tipot na "razocarana" na drugi mesta. Samo se dotepuvas sebe si so tie negativni misli i iskriveni percepcii za sebe. Fintata e da naucis da zivees so razocaruvanjata, a da uzivas vo ostanatoto. Mozebi izgleda tesko, ama nigde ne rekov deka e lesno :)
Srekno

Имам проблем... т.е. не знам дали ми е проблем или навистина е така, но како што поминува времето, сфаќам дека во животов дали имам една личност на која што секогаш можам да се потпрам. Ги гледам луѓево околу мене и на сегде гледам дволичност, лицемерие, ефтина "љубов". Ја нема таа искреност на која што сум се надевала дека ќе ја има. Сум мислела дека ако јас постапувам добро дека и кон мене ќе постапуваат така, ако пружам љубов, дека истата ќе ми биде вовратена. Но кога си добар едноставно луѓето те користат. Знам дека сегде има исклучоци, но не можам баш јас да налетам на нив. Како што поминува времево, како што се повеќе и повеќе созревам сфаќам дека сме сами на овој свет... не знам едно асално пријателство, ниту една асална искрена врска. Секад некој мора да ја оплеска работата. Бидејќи се такви луѓето 90% околу мене осеќам дека се губам дека и јас ќе станам таква да гледам само за себе, и да ги газам другите. Не верувам во искрена љубов, не верувам дека некој ќе е способен да ме сака, онака безрезервно, не сум сигурна дека јас некогаш ќе сакам бидејќи сум била премногу повредена. Сите што ств сакале и се посветиле само страдале. Страв ми е дека ќе си ги изгубам принципите дека ќе станам како другите, бидејќи од толку што сум била добра према некои личности сум искачала премногу наивна. Од новите познанства не може да има некое ново и искрено пријателство, се нешто има со позадина. Имам само една до две најмногу личности во животов кои стварно ги ценам и сметам дека ќе бидат тука за мене. Се осеќам сама, се губам себеси, не сум тоа што бев, но и нејќам да бидам зошто едноставно другите не заслужуваат, но нејќам ни да се израмнам со другите. Не знам некој дали ме сфаќа што пишувам, како се осеќам, но празна сум, не сум исполнета. Се надевав на погрешни работи. немам надеж дека ќе бидам среќна, или ќе ме повредат или ќе повредам. И у последно време се правам некои глупи непромислени работи, и имам преголема грижа на совест за ситници за никакви работи, што некој нормален воопшто не би се замарал... Како што поминува време само е полошо... има голема празнина во мене, што мислам дека не може никој да ја пополни...

Незнам дали мојов совет ке ти биде од некоја помош но ке се потрудам да те советувам нешто.
Значи ова со пријателствата нека не те чуди.
Ретко да најдеш некој вистински пријател кој ке биде покрај тебе кога ке ти е потребен.
Така е тоа кај сите,не само кај тебе.Речиси ретко ги има.
Вистинските пријатели се покажуваат во тој момент.
И тоа што се правиш добра никој не ти памети нели?
Всушност сакаш да кажеш дека ведмнаш го забораваат а доколку направиш лошо дело цел живот ти паметат.
Биди она што си.Биди си спонтана.
Не се замарај со непотребни работи како што и досега имам кажувано.
Јас да продолжев да се замарам и да мислам што да правам до сега ке стигнев до канта.
Верувај.
Ослободи се од негативната енергија.
Шетај,дружи се,какви и да се пријателите не треба да те интересира,гледај ти да си поминуваш добро.
Се надевам дека некако помогнав.

Имам проблем... т.е. не знам дали ми е проблем или навистина е така, но како што поминува времето, сфаќам дека во животов дали имам една личност на која што секогаш можам да се потпрам. Ги гледам луѓево околу мене и на сегде гледам дволичност, лицемерие, ефтина "љубов".
Си ја согледала вистината, колку таа и да е грда, сурова... реална е. И да, имаш проблем. Шо праеше до сега?

Ја нема таа искреност на која што сум се надевала дека ќе ја има. Сум мислела дека ако јас постапувам добро дека и кон мене ќе постапуваат така, ако пружам љубов, дека истата ќе ми биде вовратена. Но кога си добар едноставно луѓето те користат. Знам дека сегде има исклучоци, но не можам баш јас да налетам на нив. Како што поминува времево, како што се повеќе и повеќе созревам сфаќам дека сме сами на овој свет... не знам едно асално пријателство, ниту една асална искрена врска. Секад некој мора да ја оплеска работата.
Не сите на добро возвраќаат со добро... некако луѓето повеќе и повеќе гледаат кон матерјалната страна (секоја чест на исклучоците), незнам зошто и шо е потрагично, неможам да ги разберам. И во Ферари и во фичо ќе стигнеш до саканата дестинација. И со 2 милиони евра, и со 200 денари в џеб некогаш ќе умриш... Онаа народната, да му цркне на комшијата козата, некако не важи појќе, сега е да цркне комшијата, да си ја зеам јас козата та да си видам некој аир. Пријателството, искреноста останаа во 20-тиот век како обележје на комунизмот. Кој фати, фати... кој не, живее по западноевропски стандарди.

Бидејќи се такви луѓето 90% околу мене осеќам дека се губам дека и јас ќе станам таква да гледам само за себе, и да ги газам другите. Не верувам во искрена љубов, не верувам дека некој ќе е способен да ме сака, онака безрезервно, не сум сигурна дека јас некогаш ќе сакам бидејќи сум била премногу повредена. Сите што ств сакале и се посветиле само страдале. Страв ми е дека ќе си ги изгубам принципите дека ќе станам како другите, бидејќи од толку што сум била добра према некои личности сум искачала премногу наивна. Од новите познанства не може да има некое ново и искрено пријателство, се нешто има со позадина. Имам само една до две најмногу личности во животов кои стварно ги ценам и сметам дека ќе бидат тука за мене. Се осеќам сама, се губам себеси, не сум тоа што бев, но и нејќам да бидам зошто едноставно другите не заслужуваат, но нејќам ни да се израмнам со другите. Не знам некој дали ме сфаќа што пишувам, како се осеќам, но празна сум, не сум исполнета. Се надевав на погрешни работи. немам надеж дека ќе бидам среќна, или ќе ме повредат или ќе повредам. И у последно време се правам некои глупи непромислени работи, и имам преголема грижа на совест за ситници за никакви работи, што некој нормален воопшто не би се замарал... Како што поминува време само е полошо... има голема празнина во мене, што мислам дека не може никој да ја пополни...
Прашање е на кого како му делува околината, и колку дозволува да се пренесе таа “генералицација“ над него. А принципите (барем за мене) се нешто според кое ни се дефинираат патеките и насоките во животот. Ако ги промениш принципите, сметај дека целиот живот се менува. И се што досега си имал/створил паѓа во вода. А највероватно многу очекуваш од новите познанства, па затоа и кога ќе ја дознаеш позадината се разочаруваш. За кафе пиење, шетање по дискотеки и частење, секој ќе дојди. Ретки се личностите што можеш да ги разбудиш во 2 на полноќ за да ти завршат некоја работа. Само, немој да бараш во јајцето влакно. Сите имаме некакви багови, проблеми и притисоци, кои не прават да реагираме вака или онака на дадена ситуација. Оној што те цени како пријател, те прифаќа онаков каков што си. Сосе тие багови...

...сакам некој да ми го докаже спротивното дека постои таква безрезервност, дека вреди да се чекаат исклучоците но некако ми делува ко научна фантастика :/ Не знам како да се поставам, да станам ко другите да си гледам се најдобро за себе или да се надевам дека ќе сретнам луѓе со кои имам исти погледи кон животот. Што ако тоа не се деси... Секое чувство на среќа е кај мене минливо и нецелосно, не е тоа тоа што било некогаш.
Животна дилема, џа или бу. И шо би рекле на македонски приказни, и да ме купиш ќе згрешиш, и да не ме купиш ќе згрешиш (прикаската со тој шо ќе си го продај синот за гускар).

Дека ќе сретниш луѓе што ќе имаат слични погледи кон животот како твоите, сигурно ќе сретниш. Прашањето е дали ќе знаеш да ги разпознаваш од остатокот на “сивилото“...

Имам проблем... т.е. не знам дали ми е проблем или навистина е така, но како што поминува времето, сфаќам дека во животов дали имам една личност на која што секогаш можам да се потпрам. Ги гледам луѓево околу мене и на сегде гледам дволичност, лицемерие, ефтина "љубов". Ја нема таа искреност на која што сум се надевала дека ќе ја има. Сум мислела дека ако јас постапувам добро дека и кон мене ќе постапуваат така, ако пружам љубов, дека истата ќе ми биде вовратена. Но кога си добар едноставно луѓето те користат. Знам дека сегде има исклучоци, но не можам баш јас да налетам на нив. Како што поминува времево, како што се повеќе и повеќе созревам сфаќам дека сме сами на овој свет... не знам едно асално пријателство, ниту една асална искрена врска. Секад некој мора да ја оплеска работата. Бидејќи се такви луѓето 90% околу мене осеќам дека се губам дека и јас ќе станам таква да гледам само за себе, и да ги газам другите. Не верувам во искрена љубов, не верувам дека некој ќе е способен да ме сака, онака безрезервно, не сум сигурна дека јас некогаш ќе сакам бидејќи сум била премногу повредена. Сите што ств сакале и се посветиле само страдале. Страв ми е дека ќе си ги изгубам принципите дека ќе станам како другите, бидејќи од толку што сум била добра према некои личности сум искачала премногу наивна. Од новите познанства не може да има некое ново и искрено пријателство, се нешто има со позадина. Имам само една до две најмногу личности во животов кои стварно ги ценам и сметам дека ќе бидат тука за мене. Се осеќам сама, се губам себеси, не сум тоа што бев, но и нејќам да бидам зошто едноставно другите не заслужуваат, но нејќам ни да се израмнам со другите. Не знам некој дали ме сфаќа што пишувам, како се осеќам, но празна сум, не сум исполнета. Се надевав на погрешни работи. немам надеж дека ќе бидам среќна, или ќе ме повредат или ќе повредам. И у последно време се правам некои глупи непромислени работи, и имам преголема грижа на совест за ситници за никакви работи, што некој нормален воопшто не би се замарал... Како што поминува време само е полошо... има голема празнина во мене, што мислам дека не може никој да ја пополни...

Те сфаќам што е проблемот. Не можеш да замислиш колку разбирам како е на твое место. Можеби на другите им е тешко да сфатат, ама јас знам како е да се чувствуваш како ти да немаш пријатели, а сите те имаат тебе за пријател. Болно е, признавам. Ама, да ти кажам искрено, веќе не се ни разочарувам од луѓето, зашто некако сум направила генерализација, и од сите очекувам да не се добри со мене. Некој ако е, секоја чест, му благодарам, пријател сум му. Некако (никој да не сфати лично), луѓево тука се како муви без глави. Не можам да разберам, како немаат грижа на совест, како не размислуваат за проблемите на другите, како не им е гајле ако на некој му ја испрљаат честа, како им е убаво да излезат, да се испоначукаат во некој биртија, и да имаат најубав помин на свет. Што има убаво во тоа? Каков карактер имаат тие луѓе? Искрено, почнав да ценам кога ќе сретнам некој што ќе забележам дека има нешто повеќе од тоа. Знам како е да сакаш да си добар, и да ти биде признаена добрината. Се изгорев неколку пати, бев наивна. Си дозволив да им верувам безрезервно на луѓе, кои не ми докажале дека се достојни да ја имаат мојата доверба. И ја злоупотребија, секако. Лошо е да учиш од лоши искуства, ама уште полошо е никогаш да не научиш дека не треба да веруваш. Почнав да сфаќам дека треба да сум благодарна дека за се што не правам како што треба, секогаш ќе се појави некој што ќе ме удри по глава, и ќе ми покаже како треба. Можеби семејството не ни ја покажало лошата страна на светот, не не научиле дека има лоши луѓе, не ни покажале како да излеземе во светот со минимален број грешки. Не знам, не е ни важно. Што е, тоа е. Сега, откако сме виделе сами, сега треба сами да научиме како со тоа.

Не знам дали јас имам среќа, или едноставно правилно сум постапувала кога требало, па сум нашла ред добри пријатели, на кои можам да сметам кога сакам. Не се луѓе што ги знам месец дена, па не сум им го видела вистинското лице. Некои ги знам од мала, некои со години. Секогаш биле тука. Еве, и сега, откако сум повеќе од година со дечкото, откако повеќе од година може да се каже дека речиси и не ми текнало јас да им се јавам, тие уште се тука. Знам дека грешам, знам. И тие знаат. Ми замеруваат, ама тука се. Се грижат, прашуваат, ме бараат. Пријатели.

А, од тие што ми згрешиле, научив дека треба првин да ги запознаеш луѓето, да им дозволиш да ја заслужат твојата доверба и искрено пријателство, па тогаш да ги ставиш во твојот круг на блиски. Треба да научиш да не внесуваш премногу од самиот почеток. Помалку зборувај, повеќе набљудувај. Забележи како тие се однесуваат со другите луѓе, на пример, ако некој со кој би сакала да се зближиш, забележиш дека на тебе или на некој друг му зборува нешто лошо за некој, тоа зборува доста нели? Ако може да зборува за тој некој, зашто да не може и за тебе? Биди фина со сите. Биди пријател. Ако им треба нешто, најди им се. Ако тие тебе не ти се најдат, не им замерувај. Ама, нареден пат ќе знаеш колку те сметаат за блиска. Ќе знаеш колку далеку можеш да одиш со некој. Ако помогнеш некому, и не добиеш ништо за возврат, немој да се каеш, не си згрешила. Сепак, Андреј Курпатов вели дека ние сме родени егоисти. А егоист значи да гледаш тебе да ти биде добро. А ако не им е добро на тие околу тебе, како ќе ти биде тебе добро? Значи, природно е да им помагаш на другите. А, освен тоа, зарем не го знаеш она убаво чувство, дека си помогнала некому? Верувам дека сите го знаеме. Тоа чувство го имаат егоистите. Ама, не е лошо да си егоист, сепак ако си, не значи дека си себичен. Различни се поимите. Ете, тоа чувство не` 'етикетира' како добри луѓе кај другите. Не се плаши да помагаш. Само, не им дозволувај на другите да станат твои блиски пред да ги запознаеш, не им ја подарувај довербата. Научи да ја дадеш на оние кои ќе ја заслужат.

Се надевам дека овие редови барем малце ќе ти дадат сила и знаење како понатаму, и дека барем малку ти помогнав. Се надевам дека барем некој збор од ова беше корисен, и дека нема да се плашиш да ги примениш. Се надевам дека ќе имаш среќа со луѓето, дека ќе почнеш да наидуваш на добри луѓе. Ти посакувам среќа, а верувам не само јас, туку и сите овде што се обидоа да ти помогнат. Поздрав :)

Фала ви на сите што се потрудивте да ми помогнете, се надевам дека ќе применам нешто од ова :) или ќе се однесувам кон другите како и тие кон мене или ќе пробам да не се замарам, да не си земам се при срце како до сега, едноставно кога во некој ќе имаш премногу доверба и ќе те заебе тоа е... фала уште еднаш :back:

Фала ви на сите што се потрудивте да ми помогнете, се надевам дека ќе применам нешто од ова :) или ќе се однесувам кон другите како и тие кон мене или ќе пробам да не се замарам, да не си земам се при срце како до сега, едноставно кога во некој ќе имаш премногу доверба и ќе те заебе тоа е... фала уште еднаш :back:

Болдираново е најлесно да се стори, иако, мислам дека тоа никогаш не било право решение (:
Искрено, за да небидам ја тој што ќе ти дели совети на кој принцип да си го изградиш мозокот, погледот кон светот, само топло ќе ти препорачам да земеш и да си исчиташ некој стварчици од она што Боб Марли ни го оставил во наследство на сите.. <3
Ќе ти треба малку умствена дисциплина и желба, за да поработиш на една маана, али дефинитивно резултатот ќе се исплати и на крај ти ќе бидеш ти, и ќе бидеш по блескава него икад (:

Ја имам едно проблемче... Имам период кога не се осеќам свој... односно изгубено во простор, обрнувам внимание на секакви глупости околу мене итн. Највеќе што ме јези е што веќе месец дена сум ваков ... се пореметувам или не ? :))

Ја имам едно проблемче... Имам период кога не се осеќам свој... односно изгубено во простор, обрнувам внимание на секакви глупости околу мене итн. Највеќе што ме јези е што веќе месец дена сум ваков ... се пореметувам или не ? :))

Не си пореметен,тоа е сосема нормално во твојот живот,ни си прв ни си последен на кој му се случува ова.
Олади,кулирај,животот е прекраток да се замараш со непотребни работи.

Не си пореметен,тоа е сосема нормално во твојот живот,ни си прв ни си последен на кој му се случува ова.
Олади,кулирај,животот е прекраток да се замараш со непотребни работи.

па да али муабетот е што сам си правам лош филм во главата... и незз како да го тргнам, јасно ми е се околу кулирањето али некако не ми успева така лесно .. :)

па да али муабетот е што сам си правам лош филм во главата... и незз како да го тргнам, јасно ми е се околу кулирањето али некако не ми успева така лесно .. :)

Колкав си?
На кој начин се осеќаш ко да не си свој?
Како да паѓаш во транс или повеќе ова ти е на емотивна база?
Ако е слично на транс или како да си полузаспан можеби е од замор.
Ако ти е некој бед филм кој те тепа,провери што ти го создава.
Ако откриеш, не пробувај да не мислиш на тоа,пошто само ќе те копка и ќе ти праи бед.(нешто ко ако ти речам да не мислиш на розеви пингвини-ќе мислиш на розеви пингвини).
Само зафати се со нешто рандом,што нема врска со тоа и задлабочи се во рандом стварта.
Ако не можеш да откриеш труди се да правиш се за да бидеш зафатен со било што,макар и компјутерски игри,колку да ти е вниманието на нешто друго.

И не си пореметен али делувај за да не паднеш у депресија...е тогаш ќе се пореметиш:vozbud:

Колкав си?
На кој начин се осеќаш ко да не си свој?
Како да паѓаш во транс или повеќе ова ти е на емотивна база?
Ако е слично на транс или како да си полузаспан можеби е од замор.
Ако ти е некој бед филм кој те тепа,провери што ти го создава.
Ако откриеш, не пробувај да не мислиш на тоа,пошто само ќе те копка и ќе ти праи бед.(нешто ко ако ти речам да не мислиш на розеви пингвини-ќе мислиш на розеви пингвини).
Само зафати се со нешто рандом,што нема врска со тоа и задлабочи се во рандом стварта.
Ако не можеш да откриеш труди се да правиш се за да бидеш зафатен со било што,макар и компјутерски игри,колку да ти е вниманието на нешто друго.

И не си пореметен али делувај за да не паднеш у депресија...е тогаш ќе се пореметиш:vozbud:

18 години имам иначе емотивна база ќе да е и нејќе да си оди :) а најтрагично е што уште се трудам да ја дознаам причината за да можам да си помогнам... тоа за депресијата ептен ќе да е така зошто 10 минути да не правам ништо одма бед филм и затоа се ангажирам околу било што и гледам да сум со луѓе окружен повеќе зошто ми помага... до коа незнам само се надевам нема уште многу да зајдам :))

18 години имам иначе емотивна база ќе да е и нејќе да си оди :) а најтрагично е што уште се трудам да ја дознаам причината за да можам да си помогнам... тоа за депресијата ептен ќе да е така зошто 10 минути да не правам ништо одма бед филм и затоа се ангажирам околу било што и гледам да сум со луѓе окружен повеќе зошто ми помага... до коа незнам само се надевам нема уште многу да зајдам :))

Хммм осаменост,разочараност од нешто,проблеми со жени све може да индуцира бедови.Работата е ако ти е потребно нешто такво (внимание,love etc) со сета сила да се стремиш да си го овозможиш :)
И не се замарај со другите :)
Ќе размислам за подобар одговор а засега Nighty Night :)

Хахах не го тргај филмот.
Посматрај го и смеј му се , филмот не си ти .

еве ме мене пак иако може не е ова за оваа тема ама ај да кажам што ме мачи. Со една другарка многу бевме блиски си ги делевме сите тајни , по цели денови бевме во контакт , немасе ден да не се видиме чуеме или пишеме. Така беше се до овој септември кога она нагло се смени кон мене буквално исчезна ја нема ни да ми пише се немаме видено бог знае колку време. Еднаш ја начекав во град се поздрави со мене и си замина веднаш зш брзала некаде, ја начекав еднаш на мсн и ја прашав во што е проблемот што се смени но го избегна одговорот и ја сврте темата и пак се е празно неа никаде ја нема коа ќе и пишам одвај враќа се нема досега вака однесувано никогаш немаше застанато никој помеѓу нас ни дечко или девојка ни бртат или сестра ама баш никој и не ми е јасно. Мн ми фали , ми фалат моментите заедно, ми фали се со неа ама независи се од мене

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom