[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Замисли после 7 години тука да ставам слика од мене и тоа како јадам малиџано! :pos:

Навистина јадев ама вистина е и дека главата ми паѓа од притисокот. :D

Malidzano ne se prae so piperki i luk? :confused:
Малиџано се прави со модри патлиџани, зелени пиперки, сенф, зејтин, вински оцет, сол и шеќер....... оригиналниот рецепт е овој:)

Иначе @langelina oва твоево е мераци. Лиги ми направи (y)

Кога прочитав дека рецептата не е нај-нај, си реков кад је бал нек је маскембал. :D
Си начукав некои мои мерки, што ми дојде при рака, тоа начукав. :D Поточно тоа што имаше дома. Беља си направив, мајка ми ми вика сега ќе ми купела уште патлиџани, за зимоска да замрзнела. :facepalm:Ај... битно излезе ко што треба по вкус, штом се жалеа дека малку има. :noze: Е сеа бојата ака на зелено, али со смајлињава да ми парира. :P
IMG_0084.jpg

Погачата е истата таа од минатиот пат. :X3:
IMG_0095.jpg

Малиџано се прави со модри патлиџани, зелени пиперки, сенф, зејтин, вински оцет, сол и шеќер....... оригиналниот рецепт е овој:)

Иначе @langelina oва твоево е мераци. Лиги ми направи (y)

Боб, да го пробаш, одма ќе го смениш мислењето :)[DOUBLEPOST=1412058042][/DOUBLEPOST]Проблемот е у тоа шо не знаеме каде ја заебавме работата.:confused:

Викаат ако не правиш ајвар, значи не си Македонец.
А бидејќи сите се испофалија во Драга Кајгана колку добар ајвар направиле и колку добар ајвар прават, ајде да го одбереме најдобриот. Па така рецептот за оваа недела е:

Ајвар
40 кила пиперки
2-2,5л. зејтин
сол ( по желба)
3 лажици шеќер

Оваа е рецепт пример.... секоја куќа има свој рецепт за ајвар, така да слободно можете да го искористите.

Подготовка:
Подготовката на сите ни е позната.... бришење на пиперките, печење, лупење, мелење, пржење.

brisenje-na-piperki.jpg

DSC_0963-1728x800_c.jpg

ljpenje-na-pipeki.jpg

melenje-na-piperka-i-modar-patlidzan.jpg

merakliski-ajvar-vikend.jpg

ajvar.jpg

И секако на крајот...:)
9+%D0%90%D1%98%D0%B2%D0%B0%D1%80-14+%28Small%29.jpg

:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom