Кафеав или бел шеќер?

  • Креатор на темата Креатор на темата wild dolphin
  • Време на започнување Време на започнување

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Локација
Наше Скопје
seker.jpg


Веќе подолго време кај нас кафеавиот шеќер е повеќе на цена отколку белиот. Кога одиме на кафе, угостителите ни ги нудат обата типа. Во продавниците и маркетите ги има и едниот и другиот. Некои го користат кафеавиот шеќер, бидејќи е поздрав од белиот, други поради помодарство, трети ги читаат декларациите на кои е наведена неговата енергетска вредност и состав.
Но, која е вистината? Дали кафеавиот шеќер го оправдува епитетот „поздрав“, во однос на белиот?
Според некои доктори, не постои никаква разлика помеѓу овие два типа на шеќер. Кафеавиот има за нијанса повеќе минерали и витамини. Меѓутоа, со оглед колкава дневна количина консумираме, тоа е занемарливо. Докторите сметаат дека ова е само добар маркетинг трик на трговците и производителите за поголем профит.
Од друга страна, според статистиките, секој од нас консумира околу 2 тони шеќер во текот на својот живот, така што не е толку занемарливо што кафеавиот шеќер содржи повеќе витамини и минерали отколку белиот шеќер.
Изборот останува на нас, но имаме и една забелешка која се однесува на цената на кафеавиот шеќер. Фактот дека тој е полу-производ, би требало да го направи поевтин од белиот, а не три пати поскап.



КАКОВ ШЕЌЕР КОНЗУМИРАТЕ НАЈМНГОУ? КОЈ ПОВЕЌЕ ВИ СЕ ДОПАЃА АКО СТЕ ГИ ПРОБАЛЕ И ДВАТА ТИПА? ШтО МИСЛИТЕ КОЈ Е ПОЗДРАВ И ДАЛИ СТЕ ВИДЕЛЕ НЕКОЕ ПОДОБРУВАЊЕ КОНЗУМИРАЈЌИ КАФЕАВ ШЕЌЕР?
 
Кафеавиот имам слушнато дека е многу подобар од белиот и дека не е толку штетен. :toe: Ги конзумирам и двата, белиот претежно колачи, торти, слатки работи, а кафеавиот си го користам за кафе само, и најубав ми е. А што се однесува до подобрувања од кафеавиот шеќер искрено немам ништо приметено.
 
немам слушнато за бел нитупак го имам пробено така да бел..
 
Се повеќе се ориентирам кон кафеавиот.Веќе подогло време пробувам да го конзумирам место белиот, но кога нема кафеав и белиот би свршил работа. :)
 
Белиот а кафеавиот е само боја и тој е бел
 
Za zal kafeto gorko nemozam da go pijam iako znam deka taka e pravilno. Koga bev pomlada na fax piev kafe so malku bel sheker, no podocna odkako i kaj nas vo Makedonija ima organska zdrava hrana, beliot sheker go zameniv so kafeav. Pred nepolni dve nedeli bev na dietolog vo Sistina taka da i okolu shekerot napraviv promeni. Sega vo kafe stavam nerafiniran kafeav sheker ili organski kokosov sheker a znam i da stavam edna lazicka med. I doma koga gotvam dali e toa kolacinja, mafini, leb itn. koristam kafeav sirov ili kokosov seker. Kokosoviot kafeav seker na kafeto na primer mu dava prekrasen vkus. Se toa kupuvam od Bio Cosmos.
 
Nikakov. Znaci vaka, koga ke ti stavat otrov vo hranata, bilo sheker ili med, ortov si e otrov, pak ke se truesh. Kafeaviot velat deka bil podobar (zdrav) no kakov i da e ako stavaat nesto stetno vnatre pak ke se trues. Imam edno loso iskustvo so himalajskata sol, i poveke ne ja kupuvam, mada se shto e kupeno i ne e videno so svoi oci deka nema nisto shtetno, e shtetno.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom