Каде во градов прават најдобро гиро?

  • Креатор на темата Креатор на темата Boomerang
  • Време на започнување Време на започнување
па .. и во грција ставаат:confused: веројатно од таму

И таму ваљда им е нова мода, зошто ко помала кога одев и јадев гиро, немаше компири. Сеа не знам, одамна не сум била кај циганите, ама колку што знам не е оригиналниот рецепт со помфрит.
 
И таму ваљда им е нова мода, зошто ко помала кога одев и јадев гиро, немаше компири. Сеа не знам, одамна не сум била кај циганите, ама колку што знам не е оригиналниот рецепт со помфрит.
Сега кога бев во Њујорк начекав еден настан на кој главно место има храната. Имаше од сите страни на светот...Меѓу другото налетав на гиро ... изгледаше исто вака
thumb.php


месото им беше перфектно...ама останатото(n)
го прашав дечкото зошто во гирото не ставаат компири и ми рече дека традиционалното грчко гиро е без компири:icon_lol:

и во грција на неколку места имам видено дека го продаваат без компири..искрено мене не ми е мн убаво без компирчиња..и онака прво нив ги јадам па останатото :)
 
Што знам, со компири ми е ко хамбургер да јадам :) Навикната сум без компири, во Турција на одмор јадев модел ко овој што го имаш ставено на слика и супер ми беше, само многу зачин имаше, наредниот пат кога јадев само кажав без зачини. Јадев кај Беко пред 2-3 недели пред да идам на одмор и ок беше само две работи ми пречеа:
- имаше компири;
- питата беше бутната во фритеза и имаше упиено толку маснотии што дури и лошо ми надојде.
Мислам, со кој мозок питата бутната у зејтини? Ај тоа што раката и преку 5 салфетки ми се измасти, мање битно, ама и лошо дури ми дојде од зејтинот. Компирите ги истрпев некако :)
 
Сега кога бев во Њујорк

ова сонуваше така? :)

Незнам кај прават најубаво гиро, најискрено. Не сум љубител на гиро, ама што имам пробано од една сендвичара во центар, преубаво беше!
 
ова сонуваше така? :)

Незнам кај прават најубаво гиро, најискрено. Не сум љубител на гиро, ама што имам пробано од една сендвичара во центар, преубаво беше!

Глупа си важна ... треба да излезеш малку да прошеташ и да видиш живот подалеку од К вода...

и да..гирото јадев пред саат :vozbud: ама од гирадико..не беше толку лошо. овој пат барем компирите им беа топли
 
Што е толку чудно ако имало гиро во Њу Јорк? Кога бев во Њу Џерси ајвар видов во една продавничка.
 
Што знам, со компири ми е ко хамбургер да јадам :) Навикната сум без компири, во Турција на одмор јадев модел ко овој што го имаш ставено на слика и супер ми беше, само многу зачин имаше, наредниот пат кога јадев само кажав без зачини. Јадев кај Беко пред 2-3 недели пред да идам на одмор и ок беше само две работи ми пречеа:
- имаше компири;
- питата беше бутната во фритеза и имаше упиено толку маснотии што дури и лошо ми надојде.
Мислам, со кој мозок питата бутната у зејтини? Ај тоа што раката и преку 5 салфетки ми се измасти, мање битно, ама и лошо дури ми дојде од зејтинот. Компирите ги истрпев некако :)
Во мојот град имаше гиро, но не од она стандардното гиро што го знаеме (погоре на сликата) туку состојките беа замотани како во палачинка, и имаше зачин со интересен вкус. Подоцна тетин ми кажа дека е турски тој рецепт. Искрено јас немам поим за што се работи, дали знаеш што е тоа?
 
Во мојот град имаше гиро, но не од она стандардното гиро што го знаеме (погоре на сликата) туку состојките беа замотани како во палачинка, и имаше зачин со интересен вкус. Подоцна тетин ми кажа дека е турски тој рецепт. Искрено јас немам поим за што се работи, дали знаеш што е тоа?

Појма неам што е тоа искрено, ако некој од членовите што имаат турско потекло читаат нека пишат :) Мада интригантно звучи ова што го кажа, прават уште?
 
Појма неам што е тоа искрено, ако некој од членовите што имаат турско потекло читаат нека пишат :) Мада интригантно звучи ова што го кажа, прават уште?
Во мојот град не, го затворија за жал. А баш беше вкусно. Мотаа како палачинка месо (говедско или пилешко, немаше свинско), компири, салата и ставаа на месото некаков зачин даваше карактеристичен вкус.
 
Сега кога бев во Њујорк начекав еден настан на кој главно место има храната. Имаше од сите страни на светот...Меѓу другото налетав на гиро ... изгледаше исто вака
thumb.php


месото им беше перфектно...ама останатото(n)
го прашав дечкото зошто во гирото не ставаат компири и ми рече дека традиционалното грчко гиро е без компири:icon_lol:

и во грција на неколку места имам видено дека го продаваат без компири..искрено мене не ми е мн убаво без компирчиња..и онака прво нив ги јадам па останатото :)

сигурно си јадела Greek-Italian-American Hybrid:pos:
No pita bread; No tzatiki sauce here, just mayo.And instead of white onions,
each slider was topped with a boisterously large leaf of basil and a thick rectangle of salty feta, a few red onions peeking out from underneath..
http://blogs.houstonpress.com/eating/2011/08/gyro_sliders_at_byzantio_a_gre.php
 
Во мојот град имаше гиро, но не од она стандардното гиро што го знаеме (погоре на сликата) туку состојките беа замотани како во палачинка, и имаше зачин со интересен вкус. Подоцна тетин ми кажа дека е турски тој рецепт. Искрено јас немам поим за што се работи, дали знаеш што е тоа?

Мислам дека тоа е Doner. Има и кај нас, пробајте, сите што јаделе ми го препорачуваат :)
 
Мислам дека тоа е Doner. Има и кај нас, пробајте, сите што јаделе ми го препорачуваат :)

Донер имаш во Стара Чаршија. Не сум го пробал, но кажуваат многу убаво било. Во Бугарија доста убаво фо прават гирото, а за Грците.....се знае, најубаво е таму. Иначе кај нас веќе никогаш нема да пробам повеќе гиро.
 
Вчера јадев во Гирадико и тоа месото толку солено, како пред да го стават да се пече да го бркнале во сол, лошо ми стана... инаку другото се беше перфект.

Јаде некој вчера?
 
Во Гиро Мамас, пред некој ден јадев. Цена 150, ама затоа, гирото, мх мх! Вкусно потпечено, со сите салтанати, и за мое чудо, големо ми се виде.

Од Гиро Манија не јадам, ми нема вкус месото, а го имам начекано и жилаво, што според мене е гирохулење :) Се знае, гирото треба да е сочно, испечено со мерак, и да не се цеди од мрс.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom