- Член од
- 21 март 2012
- Мислења
- 3.277
- Поени од реакции
- 3.055
Кога ке ги исполни условите за пензија ке си зема пензија соодветно за тие 20 години стаж. Исто како повекемина кои ги познавам што на времето биле на работа во Германија сега им стига и пензија од Германија.
--- надополнето: 16 јули 2012 во 20:11 ---
Одговори ми искрено на следното: Како планираш да ја живееш староста ако до тогаш не направиш добри пари?
Ке треба да те носат децата во планина да те јадат мечките?
Ти изгледа не разбираш.
Еве да кажеме најобичен работник сум значи зимам плата од по 15-18 К на кои се плаќа 3,5К денари за пензиско осигурување.
Ако јас земам и тие 3,5К и како што ја добивам секој месец плата ги ставам во Тутунска банка орочени на 60 месеци (дека и така тоа ми е пензија ќе ми требаат дури за најмалку 35 години или 420 месеци ) ќе добијам камата од по 7.10% годишна да кажеме и по 3% да има инфлација годишна во Македонија тоа се сепак по 4% годишна камата или по 1700-1800 екстра денари секоја година на тие почетни 42000.За 35 години јас ќе земам 59600 денари камата ( и тоа без додадтната пресметка дека со време каматите ќе бидат се поголеми зошто подебела ќе биде и сметката со веќе дојдените камати )
Или тоа значи дека јас ќе имам околу 100-150 К заштедено денари од една година тргање пари на страна за пензија само со чување на парите во банка.Нормално со време поради помалку години поминати за камата тоа мултиплицирање на вложени пари ќе биде помало.Но јас вака или така ќе имам неколку милиони денари заштедено за мојата пензија.Разликата меѓу мојата пензија и пензијата на тие што штеделе во пензиски фонд би била дека јас ќе имам што да им оставам на следните генерации кај другите државата ќе го лапне остатокот.
Плус знаеш ли што би значел ваквиот тип на пензиски фондови во Македонија за нашата економија.Ќе има изобилие на кредити и инвестициски фондови кои би можеле да ја хранат економијата со капитал и да направат да има раст како да е на стероиди.