Каде се парите?

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Кога ке ги исполни условите за пензија ке си зема пензија соодветно за тие 20 години стаж. Исто како повекемина кои ги познавам што на времето биле на работа во Германија сега им стига и пензија од Германија.
--- надополнето: 16 јули 2012 во 20:11 ---

Одговори ми искрено на следното: Како планираш да ја живееш староста ако до тогаш не направиш добри пари?
Ке треба да те носат децата во планина да те јадат мечките?

Ти изгледа не разбираш.

Еве да кажеме најобичен работник сум значи зимам плата од по 15-18 К на кои се плаќа 3,5К денари за пензиско осигурување.

Ако јас земам и тие 3,5К и како што ја добивам секој месец плата ги ставам во Тутунска банка орочени на 60 месеци (дека и така тоа ми е пензија ќе ми требаат дури за најмалку 35 години или 420 месеци ) ќе добијам камата од по 7.10% годишна да кажеме и по 3% да има инфлација годишна во Македонија тоа се сепак по 4% годишна камата или по 1700-1800 екстра денари секоја година на тие почетни 42000.За 35 години јас ќе земам 59600 денари камата ( и тоа без додадтната пресметка дека со време каматите ќе бидат се поголеми зошто подебела ќе биде и сметката со веќе дојдените камати )

Или тоа значи дека јас ќе имам околу 100-150 К заштедено денари од една година тргање пари на страна за пензија само со чување на парите во банка.Нормално со време поради помалку години поминати за камата тоа мултиплицирање на вложени пари ќе биде помало.Но јас вака или така ќе имам неколку милиони денари заштедено за мојата пензија.Разликата меѓу мојата пензија и пензијата на тие што штеделе во пензиски фонд би била дека јас ќе имам што да им оставам на следните генерации кај другите државата ќе го лапне остатокот.

Плус знаеш ли што би значел ваквиот тип на пензиски фондови во Македонија за нашата економија.Ќе има изобилие на кредити и инвестициски фондови кои би можеле да ја хранат економијата со капитал и да направат да има раст како да е на стероиди.

Сте ги изеле, а сега ние го плаќаме долгот за тој систем.
Каде се? Ги зема дедо ми (и останатите како него) повеќе 48 години по ред.
Треба да имаш во предвид дека има луѓе кои немаат среќа, но има и луѓе со малку повеќе среќа од останатите. Дедо ми се има пензионирано на 40 години, а веќе 48 години зема пензија. Значи, ја „заебал“ државата. Таму се.

Објасни го подетално овој дел, имам чувство дека и тука си ги помешал брзините.
voopsto ne se soglasuvam so tebe,, deneska poubavo se zivee???????,deneska e mizerija od ziveenje,, a sto mislis ti koj kogo zaebal??? deneska sto se odi vo penzija na 65 godini, cekaat da umre na rabota pa da ne zeme penzija i taka ke zborat posle lelee fondot ni bil poln so pari drzavata raboti ima pari,,ITN,

voopsto ne se soglasuvam so tebe,, deneska poubavo se zivee???????,deneska e mizerija od ziveenje,,
Кој вика дека денес се живее поубаво? Реков такво нешто? Не бачко, генерално - тогаш се живеело поубаво.
Нормално дека има луѓе кои и денес живеат сосема пристојно, но сите знаеме дека во времето на Анчо „паразитите“ опстојувале доста добро хранејќи се од работниците. Па да, може да заклучиме дека тогаш подобро се живеело од сега. Изреката „клати врата - земај плата“ е измислена токму во тој временски период.

a sto mislis ti koj kogo zaebal??? deneska sto se odi vo penzija na 65 godini, cekaat da umre na rabota pa da ne zeme penzija i taka ke zborat posle lelee fondot ni bil poln so pari drzavata raboti ima pari,,ITN,
Кој вика дека јас сум заебал? Сите нас не заебале. Јас само кажував „каде се парите“.

Точно е во Југославија се живеело подобро бидејќи сите биле вработени и среќни а другото не го гледале што земјата се задолжувала а и сега ситуацијата е СЛИЧНА само сега што има многу поголем број на невработени а пак се зимаат кредити т.е земјата се задолжува за да се градат бла бла бла bullshits а се оправдуваат со ,,па ние сме најмалку задолжена бла бла бла се рамнат со една германија била позадолжена , па вие знаете ли каква економија имаат тие . за неколку месеци можат да ги вратат тие средства и да ја носат (кратко) време цела европа на грб, da kazam li ja nesto ama da ne se lutite ! od сигурни извори ! .
за 10 - 15 години ке нема пари во фондовите поточно во пензискиот !!!
па тогаш ке правиме муабет со Ацид и компанија.. за тоа кога каде било подобро значи да резимираме накратко
ЈУ: ВРАБОТЕНИ>СРЕЌНО ОПШТЕСТВО>ДОЛГОВИ
МКД: НЕВРАБОТЕНИ>1/2 СРЕЌНО ОПШТЕСТВО>ДОЛГОВИ
па речете после овој е крив оној е . Практично оваа постарава генерација не се грижи за нас. 1во (ги опјачкаа фабриките т.е приватизација) 2ро примија 350.000 косовари/squiptori во македонија ниту албанија не ги прими ејј.. 3то се повеќе луѓе зимаат БУГАРСКИ пасоши. 4то ОДЛИВ на млади умови во странство( и јас меѓу нив) . па немислете и понатаму со свои глави а Ацид и компанија администратори нека ставаат банови за глупости оти сум рекол оди најди работа нетуку седи на форум али тоа е тоа...разбирам секакви има

voopsto ne se soglasuvam so tebe,, deneska poubavo se zivee???????,deneska e mizerija od ziveenje,, a sto mislis ti koj kogo zaebal??? deneska sto se odi vo penzija na 65 godini, cekaat da umre na rabota pa da ne zeme penzija i taka ke zborat posle lelee fondot ni bil poln so pari drzavata raboti ima pari,,ITN,
мизерија се живее а ти се троши пари за диабло а :P 4000den hah xd se salam , tocno e arno kaza

ehh odi lazi dr be druze ne mi kazuj takvi raboti mislis deka ke zarabotis so prodavanje na itemi ??
nikogas nema da mozes , da ti kazam li zosto> 1vo treba da uplatis $ za da imas pravo na takov AH 2ro ke farmas 10 dena a moze i poveke za 1 rare item 3 to provizija zima blizzard ogromna suma u % i baska AH zima % . (edno moe prijatelce proba taka vika se zaebal gadno ) a i btw igrata e passivna

Каде се парите за знамето ? А ? Каде се парите ? Државата што ја продадовте, кој ги зеде парите ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom