Јапонските мајстори за графика

• Креатор на темата Креатор на темата Mac))
  • Време на започнување Време на започнување
Одговор: Source Engine (Half-Life 2, Portal, HL2 Episode 1, 2...)

GTA4 да бараше ѕвер компјутер, сите ќе ја играа мазно и убаво. Проблемот е што GTA4 бара компјутер кој не постои (барем не за обични смртници и за домашна употреба).

СЕГА можеш да ја играш на медиум со 8600GT одкога искочија 15 пачеви и одкога видоа дека направиле EPIC FAIL луѓето од RockStar Games.

Да направиш нешто што ќе лизга на конзола (која е ограничена во перформанси и тоа слаби перформанси) да КОЧИ У ПМ на компјутер (кој е 5 пати појак, подобар и побрз од било која конзола, а и не е ограничен во перформанси)... Е тогаш стварно треба програмерите да работат за 100 ден. од саат. Во спротивно не ги оправдувам.

Можеби си во право, можеби не. Сега ќе ти кажам зашто. Јас имам 9800GTX+, Core 2 Quad 2.66GHz, 4GB RAM. Имам и 22 инчен Асус. GTA4 ја играв ама баш без никакви проблеми. Прво, играта ја играв на најјака резолуција (1680x1050). Играта вадеше 40-50-60 fps. Поточно, 50 фпс константно. Сите игри што сум ги играл досега биле над 70-80-90 фпс(освен GTA4, максимумот и е 60 фпс) , освен Crysis, на неа ми вадеше 30 фпс, сите знаеме колку е таа игра оптимизирана. Второ, исто така слушам дека не постоело компјутер кај што GTA4 би се играла/инсталирала/подесувала без проблеми. И ова не е точно. Јас немав никакви проблеми при инсталацијата. Исто така немав никакви проблеми и додека ја играв (багови, гличови, сецкање, crash-еви и слично). Можеби бидејќи ја имам оригинал. Не е битно, важно е дека RockStar Games достигнаа голем успех со играва.:helou:

А знаеш зашто Crysis не доби награда за "Најдобра графика" во 2007ма?
Бидејќи не постоеше PC на кое можеше да се игра со сите детали.

Исто така, што се случи со Unreal Tournament 2007? Да не можеше случајно да се игра на просечен PC? :)
Секако дека има и издавачки куќи надвор од Азија кои направиле оптимизирана графика (како CoD Modern Warfare), но мнозинството со Nvidia "Meant to be played" се тешки неоптимизирани срања. А и тие што соработуваат со Ati не се подобри.

Ај најди ми една игра со DirectX 10, која ќе се врти во 1920*1080 при сите детали во 50/60 фрејма* - тогаш ќе признаам дека некој им е рамен на јапанциве :)

*на single core процесор од 3 гигахерци, со 2 гига рам и 256 MB графичка HD3850 или било која во иста класа.

Баш правев некој сличен муабет со еден другар како ова што ќе го пипшам сега. Технологијата треба да оди цело време напред, што побрзо, тоа подобро. Можеби не сакаш твојот компјутер да изгуби 4/5 од цената за 1 година, но гледај од друга страна, сакаш ли во текот на твојот живот ствари кои денес ги гледаш на сф филмови да бидат реалност, и ствари кои уште ги нема на сф филмови да бидат реалност? Јас сакам, затоа кога купувам компјутер никогаш не жалам што со истите пари за една година би купил 2-3 пати појак. Сега да се надоврзам на темата, ги поштувам Crytek бидејќи со нивните игри барем малку поттикнуваат побрз развој на технологијата, конкретно графички карти.

А за тоа колку е оптимизиран нивниот енџин, те молам спореди screenshots од Crysis и било која игра (јапонска или не) разликите се очигледни. Јапонците многу добро ги користат сите добри работи кои можат да се искористат и знаат каде да заштедат. Пример види ја Resident Evil 5 има катаљарда зомбиња и сите изгледаат феноменално добро, ефектите изгледаат одлично, ама погледни ја малку околината. Се е замачкано, не се познаваат никакви детаљи. Така добиле толку добра оптимизација.
Истото е со Far Cry 2, преда да излезе беше најавувано дека ќе биде со исто добра графика како Crysis а ќе бара послаба конфигурација. Стварно се играше на послаба конфигурација, ама спореди ја графиката. Спорери ја тревата, огнот, експлозиите, сенките. Тие ситни детаљи ја прават Crysis да има најдобра графика, а во исто време и да бара најјака конфигурација :(

И за крај оптимизирани DX10 енџини од нејапонско потекло: UT3 веќе го спомнав што според мене е најдобар енџин во однос графика/побарувања денеска. Исто би го спомнал Ego енџинот на Codemasters (GRID и DIRT 2 се некои од игрите кои го користат).

P.S. Заборавив нешто, кога излезе Lost Planet (што толку ја фалиш дека е добро оптимизирана) не постоеше компјутер кој можеше да ја врти со сенки пуштени на најјако. I'm just sayin'.

Одговор: Source Engine (Half-Life 2, Portal, HL2 Episode 1, 2...)

HL2 Source Engine е DX9.0c

Тука си во право, али што ќе биде со Crysis 2?

Истото срање како со Crysis и Crysis Warhead, ќе нема машина на која што ќе може да да се игра на најаки детали и да вади 40-50 FPS

Затоа ќе ја извадат и за xbox360 и PS3.

Фино што ја спомна Crysis 2, гледав клипчиња на youtube со споредба на CryEngine 2 со CryEngine 3 (со кој веројатно ќе биде Crysis 2). Бидејќи CryEngine 3 треба да работи и на конзоли, графиката беше полоша отколку на CryEngine 2. И да се надоврзам на тоа што пишав погоре. Подобро е да излегуваат игри во иднина со полоша графика од денешните игри отколку да излегуваат игри кои ќе бараат прејаки конфигурации, но ќе можат да се играат и на нормални компјутери на medium сетинзи? Јас мислам дека втората опција е подобра.

Можеби си во право, можеби не. Сега ќе ти кажам зашто. Јас имам 9800GTX+, Core 2 Quad 2.66GHz, 4GB RAM. Имам и 22 инчен Асус. GTA4 ја играв ама баш без никакви проблеми. Прво, играта ја играв на најјака резолуција (1680x1050). Играта вадеше 40-50-60 fps. Поточно, 50 фпс константно. Сите игри што сум ги играл досега биле над 70-80-90 фпс(освен GTA4, максимумот и е 60 фпс) , освен Crysis, на неа ми вадеше 30 фпс, сите знаеме колку е таа игра оптимизирана. Второ, исто така слушам дека не постоело компјутер кај што GTA4 би се играла/инсталирала/подесувала без проблеми. И ова не е точно. Јас немав никакви проблеми при инсталацијата. Исто така немав никакви проблеми и додека ја играв (багови, гличови, сецкање, crash-еви и слично). Можеби бидејќи ја имам оригинал. Не е битно, важно е дека RockStar Games достигнаа голем успех со играва.:helou:

Јок.
4870+q6600@3.0ghz = ~30fps со .... да речеме medium подесувања....

gta4 бара брз процесор, многу повеќе отколку брза графичка....
со gta4 можеш да тестираш стабилност на overclock :pos2:

Ќе го почекаме i9, за да може да се добие ~60fps, на max детали и 1600x1200

Јок.
4870+q6600@3.0ghz = ~30fps со .... да речеме medium подесувања....

gta4 бара брз процесор, многу повеќе отколку брза графичка....
со gta4 можеш да тестираш стабилност на overclock :pos2:

Ќе го почекаме i9, за да може да се добие ~60fps, на max детали и 1600x1200

Ако не ми веруваш, ќе ти пратам скриншот. Сега, одма, кога сакаш.

Ако не ми веруваш, ќе ти пратам скриншот. Сега, одма, кога сакаш.

Прати, ама вака:

Инсталирај ја првата верзија на GTA IV што искочи и не ставај НИКАКОВ ПАЧ!!! Само стај си крак колку да работи, стави се на макс (и од тоа дај скриншот) и стави тука.

Опомена: Не користи PAINT.

ОФФ:Аман бе на крајзес со таа конфигурација вадиш 30 фпс.Па јас со дуал кор 2.2 и 9600 гт на најјако вадам по 35 без пач?
ОН:Сите европски и амерички издавачи склучуваат договори со гигантите интел,ати,нвидиа и амд и за тоа издаваат не оптимизирани игри.А исто така ги прават не оптимизирани и прават ексклузиви за конзоли за луѓето да купуваат конзоли.

А заборавате на аниматорското студио на Squaresoft (сегашен Square-Enix) кое долги години (децении) важи за најдобро во светот. Имаат работено на доста филмови од Ворнер, меѓу кои и Матрикс, а секогаш кога ке излезела некоја игра од Final Fantasy серијалот, автоматски била игра со најдобра графика и најбесни CGI филмчиња (за времето во кое излегла де, последната FF е од пред 4-5 години).

ОФФ:Аман бе на крајзес со таа конфигурација вадиш 30 фпс.Па јас со дуал кор 2.2 и 9600 гт на најјако вадам по 35 без пач?
ОН:Сите европски и амерички издавачи склучуваат договори со гигантите интел,ати,нвидиа и амд и за тоа издаваат не оптимизирани игри.А исто така ги прават не оптимизирани и прават ексклузиви за конзоли за луѓето да купуваат конзоли.

Ова друг да лажеш.

Сите сетинзи на Low/Medium и на 1024х768 може ќе ти вади околу 30 fps, и тоа кога ќе нема луѓе во околина.

Ова друг да лажеш.

Сите сетинзи на Low/Medium и на 1024х768 може ќе ти вади околу 30 fps, и тоа кога ќе нема луѓе во околина.
Го немам тоа програмчето фрапс шот или како беше да видиш колку фрејма ваде.Али ја изиграв цела игра на највисока резолуција со 1024х768.Не ми кажувај.А немам симнувано никакви пачови или било какви срања си ја купив играта ја инсталирав ставив на најјако и си пуцав :motor:
П.С. Не играв на very high туку на high.
П.П.С Еве ти скриншот не е некој веродостоен доказ али кога ќе ми дојде нет на први

Го немам тоа програмчето фрапс шот или како беше да видиш колку фрејма ваде.Али ја изиграв цела игра на највисока резолуција со 1024х768.Не ми кажувај.А немам симнувано никакви пачови или било какви срања си ја купив играта ја инсталирав ставив на најјако и си пуцав :motor:

Сега викаш, не све на најјако, и како тоа на највисока резолуција со 1024х768??????!!!

Види сеа (твое мислење)

Да ти кажам што се подразбира на најјако:

Резолуција највисока ќе ставиш (1600х1200 или 1920x1200 или слично), ставаш се што може на Very High, и тие Distance и Density ги ставаш на максимум и да не забораваm, VSync ON! Нешто како на сликава:

benchmarkgta.jpg

Со твојата конфигурација на ова кога ќе извадиш над 5 фрејма, пиши.

П.П.С Еве ти скриншот не е некој веродостоен доказ али кога ќе ми дојде нет на први

И тука, High не е најјако на играва, а и резолуцијата сигурно ти е 1024х768 :smir:

Да не играш случајно на 15 инчен монитор? :)

Сега викаш, не све на најјако, и како тоа на највисока резолуција со 1024х768??????!!!

Види сеа (твое мислење)

Да ти кажам што се подразбира на најјако:

Резолуција највисока ќе ставиш (1600х1200 или 1920x1200 или слично), ставаш се што може на Very High, и тие Distance и Density ги ставаш на максимум и да не забораваm, VSync ON! Нешто како на сликава:

benchmarkgta.jpg

Со твојата конфигурација на ова кога ќе извадиш над 5 фрејма, пиши.

И тука, High не е најјако на играва, а и резолуцијата сигурно ти е 1024х768 :smir:

Да не играш случајно на 15 инчен монитор? :)
Па види незнаев дека има very high на крајзес зошто одамна ја извртив па ја немам уклучено.Да на 1024х768 играм на 17 инчен.Сепак ти рече дека неможам да играм на повеќе од low/medium а јас на high играм.На први ќе ставам видео на рапид па ќе ти дадам да го видиш.

Абе види, и јас на 8500 ГТ ја играв Crysis, 800x600, све на low, со 5 ФПС. :tv:

Али поентата ми беше, No screenshot - Didn't happen

Цитат:
Напишано од *phoenix*

Прво, не е можно со таа конфигурација да вадиш 35 фпс. Тоа 100%. Второ, еднаш викаш 35 фпс, во другиот пост викаш немаш програмче да видиш колку фпс вадиш. Не те разбирам, кого овде пробуваш да излажеш и зашто?

Прати, ама вака:

Инсталирај ја првата верзија на GTA IV што искочи и не ставај НИКАКОВ ПАЧ!!! Само стај си крак колку да работи, стави се на макс (и од тоа дај скриншот) и стави тука.

Опомена: Не користи PAINT.

Знам дека вака би вадела помалце фпс, но мислам дека не е важно тоа, важно рокстар направија пачови и триста работи, и сега играта е по игрива одколку што беше.

Цитат:

Прво, не е можно со таа конфигурација да вадиш 35 фпс. Тоа 100%. Второ, еднаш викаш 35 фпс, во другиот пост викаш немаш програмче да видиш колку фпс вадиш. Не те разбирам, кого овде пробуваш да излажеш и зашто?

Знам дека вака би вадела помалце фпс, но мислам дека не е важно тоа, важно рокстар направија пачови и триста работи, и сега играта е по игрива одколку што беше.
Немам програма во моментов но имав порано.Ја избришав кога ослободував простор.Во движење без борба фпс-то одеше од 35-40 фпс.Во борба 30-35 зависност од оружјата.А при кога доаѓа до ауто сејв местата (или како се викат) ми се намалуваше до 20 фпс во наредните 10 секунди.И послето пак нормално.Немам причина да ве лажам или да се правам умен.И не сум на страната на европските издавачи зошто сепак крајзес во нејзино време беше неоптимизирано срање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom